Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Czy Nikon d5100?

Witajcie . Mogę kupić Nikona d5100 NOWEGO za 1500zł . W zestawie body , kitowiec no i wszystko co daje producent.
    Moim założeniem jest kręcenie filmów no ale wiadomo zdjęcia też ma robić
    Jestem totalnym amatorem nigdy nie miałem lustra w rękach ( no nie wliczając macania w sklepach xd ) .
    Dużo osób poleca Canona 600d wiem , że forum to " nikoniarze " ale tak obiektywnie mówiąc co jest lepsze ? Canon'a 600d mam do kupienia za 1800zł ;c z takim samym wyposażeniem . Do czego potem będą tańsze i lepsze obiektywy i inne akcesoria do kręcenia filmów ? Myślę nad gripem / bateriami , akumulatorami czy jakoś takoś / soft boxem / mikrofonem no i na reszcie się nie znam .

Co byście polecili amatorowi ?

wgl. ta oferta 1500zł jest dobra ?

Domyślnie

Przede wszystkim jak do filmów, to Nikon D5200 lub D5300. Nie D5100. Jakoś obrazu z D5200 i D5300 jest o wiele lepsza niż z jakiejkolwiek innej lustrzanki w tym przedziale cenowym.
    Co do Canona 600D - polecają, ale nawet nie mają zielonego pojęcia dlaczego...

Obiektywy - różnie, do Canona można bez specjalnych problemów podłączyć dowolny obiektyw M42, za to Nikon ma do wyboru bardzo dużo i też w cale nie takich drogich obiektywów do Nikona (mocowanie w zasadzie nie zmienione od lat 40-tych).
    Co do innych akcesoriów - jest dokładnie jednakowo - poza bateriami, to wszystko inne tylko do innych producentów, bo ani Canon, ani Nikon nie robią, albo robią badziewne - mam tu na myśli pseudu-mikrofony.
    Tak więc dostępne to samo do obu systemów.

Jeśli natomiast wybór ogranicza się do D5100 vs. 600D to:
    za D5100:
    + lepsza jakość obrazu
    + możliwość wgrywanie profili, w tym TassinFlat - czyli coś na wzór Technicolor CINESTYLE - czyli profil do nagrywania materiału pod późniejszą obróbkę. W 600D nic nie wgrasz.
    + autofocus (choć bardzo mało użyteczny) w czasie nagrywania filmów (600D nie może ostrzyć automatycznie gdy jest nagrywany film).
    + bez problemów można używać tańszych i wolniejszych kart pamięci - nawet standardowych SanDisków (choć już prawie niedostępne)
    przeciw:
    - brak manualnej ekspozycji w oryginalnym sofcie. Można to zmienić hackując go.
    - maksymalnie 20 minut nagrywania w ciągu (oryginalnie) i 20-parę po zhackowaniu (przy 1080p25 i wysokiej jakości, przy niższej jakość jakieś 35 minut).
    - Nikon nie najlepiej współpracuje ze starymi szkłami M42 (od aparatów jak Zenit, Praktica, itp)

Za 600D:
    +++ Magic Lanter - czyli dodatkowe, nieoryginalne oprogramowane, które może bardzo wiele. m.in.:
    - podgląd do ustawiania ostrości (powiększenie fragmentu obrazu), focus-peeking, itp.
    - wyświetlanie poziomu głośności dźwięku i jego regulacja
    - Dual ISO
    - możliwość zmniejszenia bit-rate, aby aparat dawał rady z zapisem wideo na normalnych kartach, inaczej trzeba bardzo szybkich (np. SanDisk Extreme, bo SanDisk Ultra bywa za wolna dla 600D)
    - brak ograniczeń czasowych nagrywania. Tylko miejsce na karcie ogranicza
    - zaznaczanie prześwietleń, obszarów czarnych,
    - i wiele, wiele innych.
    + pełna manualna kontrola nad ekspozycją filmu od razu w aparacie
    + bezproblemowa współpraca z obiektywami M42
    + dłuższy czas nagrywania na jednym ładowaniu baterii (nie jakoś znacznie, ale zawsze trochę dłużej).
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Mam do zainwestowania 1600zł no ze spięciem pośladków 1700zł więc możecie też podesłać konkretne linki .
    Teraz to mam mętlik

Domyślnie

To w tej cenie tylko ta jedna oferta na D5100.
    Normalna sklepów a cena D5100+18-55VR to jakieś 1700zl.

Ale filmowanie, to cholernie droga zabawa.
    Sensowny mikrofon stereo - od 600zl, najtańszy sensownych rejestrator stereo - 450zl
    Najtańszy sensowny flycam - 600zl
    I tak można wyliczać kolejne akcesoria do filmowania...
    Nikon

Domyślnie

Wszyscy mi piszą , że Canon 600d jest lepszy do filmowania niż ten nikon .

Domyślnie

To zadaj im 2 pytania:
    1. Czy kiedykolwiek którymś z tych dwóch coś więcej kręcili, niż tylko filmik w sklepie ??
    2. Czy kręcili oboma, aby móc cokolwiek powiedzieć na temat ich porównania ??

I wtedy spytaj się tych co na oba odpowiedzą twierdząco, a nie wszystkich, którzy coś gdzieś tam czytali...
    Nikon

Domyślnie

To tak na koniec , krótko i na temat .
    Co lepsze pod filmy ? Canon czy Nikon ( te modele , które podałem )

Domyślnie

Ani jeden, ani drugi.

Wypisałem już w czym jest jeden lepszy od drugiego. Nikt za ciebie kręcić nie będzie, więc sam musisz dokonać wyboru, który będzie lepszy.
    Nikon

Domyślnie

Czy na tej karcie da radę nagrywać filmy na canonie 600D ?
    http://allegro.pl/karta-goodram-micr...886417527.html

Domyślnie

Nie.
    Nie baw się w karty microSD. Tylko i wyłącznie karty SD.
    Nikon

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów