Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Leica M - warto ???

Witam
    Trochę zmęczony wielkością moich puszek i słoików zadaje sobie pytanie...co dalej z mobilnością ???
    Jeśli kasa to nie jedyne ograniczenie to co myślicie o kultowej Leice ???
    Nikon D3, D200+MB-D200, N18-200/VR, N14-24/2,8 N70-200/2,8 VR II, S50/1,4 TC-20III i inne duperele

Domyślnie

Bardzo dziękuję ...i bardzo przepraszam za moje lenistwo...
    Nikon D3, D200+MB-D200, N18-200/VR, N14-24/2,8 N70-200/2,8 VR II, S50/1,4 TC-20III i inne duperele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artfotopolis Zobacz posta
    Witam
    Trochę zmęczony wielkością moich puszek i słoików zadaje sobie pytanie...co dalej z mobilnością ???
    Masz w stopce obiektywy rzędu 200mm - takich w systemie M nie ma. Więc narzekając na rozmiary szkieł spójrz na to z drugiej strony - alternatyw wielkościowych do wynalazków typu 70-200 nie ma. Body nowej Mki wcale nie jest takie małe.

Do tego w M masz sporo gorsze ISO niż w lustrzankach, mniej klatek na sekundę i w ogóle mniej wszystkich wodotrysków, niektórym ponoć niezbędnych. A tu masz porównanie rozmiarów:

http://camerasize.com/compare/#495,389

Czy to dużo bardziej mobilne? Bo ja wiem... Nikon wyższy jedynie o pryzmat, na szerokość to samo, grubości nie widać (w sensie w trakcie fotografowania nie widać jej 'z zewnątrz'). Waży to 80gram więcej... Szkła lekkie wcale nie są, mimo że dość małe.
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 06-12-2014 o 15:15

Domyślnie

Poza tym jeśli chcesz mieć kultową Leikę, to cyfra odpada. Tylko analogowe Leiki są kultowe. Cyfrowe może kiedyś będą kultowe, ale na razie są normalne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artfotopolis Zobacz posta
    Witam
    2 lata temu mając d700, 16-35, 50 i 70-200, też zadałem sobie takie pytanie i znalazłem odpowiedź: M9 + 35 + 90. Franek wymienił już wszystkie "wady" systemu M, ale to człowiek przekorny jest Nie traktowałbym jego wypowiedzi jako próby odwiedzenia Cię od Leiki. Trzeba po prostu mieć świadomość pewnych ograniczeń tego systemu (każdy system jakieś ma). Wpisz sobie na flickerze "summilux 35", "summilux 50" czy "summicron 90" i jeśli ten rodzaj obrazowania podoba Ci się tak samo jak mnie i akceptujesz ograniczenia M9, to nie ma się nad czym zastanawiać. Tym bardziej, że dziś zapłacisz za M9 połowę tego, co ja 2 lata temu

A gdyby ktoś Ci opowiadał o rozwarstwiających się matrycach w M9, to właśnie dziś Leica wydała oświadczenie, że zobowiązuje się bezpłatnie wymienić uszkodzoną matrycę niezależnie od daty zakupu M9. Użytkownicy, którzy w przeszłości wymienili matrycę na własny koszt dostaną zwrot opłaty. Takie podejście lubię...

Domyślnie

Cooderze, ale zwróć uwagę, iż kolega pytał się o zmianę systemu w kontekście rozmiarów. A pełnoklatkowa lustrzanka oraz dwie dość małe stałki nie są o wiele większe od Mki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Cooderze, ale zwróć uwagę, iż kolega pytał się o zmianę systemu w kontekście rozmiarów. A pełnoklatkowa lustrzanka oraz dwie dość małe stałki nie są o wiele większe od Mki.
    Dla mnie powodem zmiany systemu był tzw. "obrazek" oraz jak najbardziej rozmiary. Czy pełnoklatkowa lustrzanka jest niewiele większa od Mki? Dla mnie jednak sporo większa/cięższa:

Nikon D700 is 6% (8 mm) wider and 54% (43 mm) taller than Leica M9.
    Nikon D700 is 108% (40 mm) thicker than Leica M9.
    Nikon D700 [1095 g] weights 87% (510 grams) more than Leica M9 [585 g] (*inc. batteries and memory card).
    - See more at: http://camerasize.com/compare/#181,213

Z podpiętym szkłem zestawienie wygląda jeszcze bardziej "drastycznie". Pomijam fakt, że Nikkor 35 1.8 nijak się ma (IMHO) do Summiluxa 35

Domyślnie

Ok, może D700 jest dużo większe. Ale to też pełna klatka:

O obrazku kolega nic nie pisał, to i ja nie pisałem=)

Domyślnie

OK, w zestawieniu z Df-em faktycznie różnice trochę maleją, choć nadal są wyraźne. Na Twoim zdjęciu M-ka jest w pogrubiającym ubranku, a i perspektywa wybrana tak, żeby zatrzeć różnice. Te zdjęcia są nieco lepsze:

Czy mówiem już o obrazku z Summiluxa 35 vs. Nikkor 35?
    Ostatnio edytowane przez Cooder ; 10-12-2014 o 21:44

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów