Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Początkujący

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Początkujący

Witam
    Kupiłem ostatnio Nikona f55 , praktycznie rzecz biorąc za grosze ,tyle że nie działa w nim autofocus. Chciałbym sie dowiedzieć jakie są koszta naprawy tej usterki. Pozatym mam w domu stare obiektywy z Prakticy IV i chciałbym się dowiedzieć czy jeżeli kupie adapter na m42(bo chyba taki jest tam gwint) to wszystko bedzie chulać , a konkretnie chodzi mi o to jak będzie wyglądać sytuacja z przesłoną ,czy potrzebny mi będzie jakis światłomierz.

Domyślnie

F55 nie mierzy swiatla z analogami, wiec bedzie problem. Bedziesz musial sie wyposazyc w szkielko nikkorowskie z CPU, ale nie uzywac AF. Nie wiem ile naprawa moze kosztowac, to jeszcze zalezy od tego co uszkodzone, ale wierz mi, ze naprawy SLR Nikona nie sa tania sprawa. Wiec tak:

Sytuacja z przeslona ma sie tak ze caly czas pracujesz na wartosci roboczej, czyli takiej jak masz na pierscieniu
    A jezeli chodzi o swiatlomierz to nie obejdzie sie bez niego w przypadku F55 + Manuali.

Domyślnie

Do takich zastosowan jak opisane, lepiej bylo moim zdaniem kupic korpus manualny.

Domyślnie

Czy w takiej sytuacji najlepszym wyjsciem dla takiego początkującego jak ja bedzie zakupienie jakiegos Nikkora używanego... Jaki obiektyw byłby najlepszy (w sensie dostępność w komisach i cena) dla człowieka który dopiero stawia pierwsze kroki.

Domyślnie

Z obiektywem D lub G bedzie Ci juz mierzyl swiatlo. Jezeli chodzi o szkla dostepne w komisach to zapewne 35-70/3.3-4.5 lub 28-80D/G. Chyba tyle, te najczesciej wlasnie spotykam.

Domyślnie

A moglbys mi jeszcze podac orientacyjne ceny takich szkieł..?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lasombre Zobacz posta
    Witam
    Kupiłem ostatnio Nikona f55 , praktycznie rzecz biorąc za grosze ,tyle że nie działa w nim autofocus.
    A ja bym się Ciebie spytał jakie szkło masz podpięte do niego z którym nie działa Ci AF?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Dobre pytanie, ze tez o tym zapomnialem.

Domyślnie

Na razie żądno kupiłem samo body na allegro w opisie przedmiotu było napisane że nie działa AF...

Domyślnie

Z tego co czytalem nawet na tym forum naprawa tego jest darmowa poniewaz jest to wada fabryczna(czytalem o tym na nikon.pl)
    P.S. Czy wie ktos czy w KLrakowie jest Serwis/Sklep nikona?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów