Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie D5200/d3300 + n 60/2.8g = ???

Tytułem wstępu - potrzebuję zestawu do robienia takich zdjęć jak poniżej. Jeszcze pół roku temu miałem do tego zestaw: D7100 + 60/2.8G + sabiny + pocket wizardy. Po pierwszych zachwytach systemem Fuji (a dokładnie X-T1 i 60/2.4 Macro) sprzedałem body i szkło Nikona i bawię się systemem Fuji. Cóż, teraz minęło pół roku i widzę, iż zdjęcia jak wspomniane (przedmioty typu scyzoryk, zegarek, pióra, itp. gadżety) z Fuji X-T1 wymagają ode mnie dużo uważniejszej obróbki i większych nakładów czasowych na wołanie z RAWa, a efekty nie są tak fajne, przestrzenne i naturalne jak miałem w D7100. Wynika to zapewne ze słynnych kłopotów z demozaikowaniem plików RAW z Fuji w Lightroomie. LR gubi się w mikro-szczegółach, mikro-teksturach (np. satynowe wykończenia stali itp.) i zazwyczaj wychodzą takie detali po prostu albo przeostrzone, albo nieostre. Brak naturalności. Więc w efekcie myślę o tym, aby TYLKO do takiej fotografii zakupić 60/1.8G do "studia", przyspawać go do body DX 24 Mpix a wszystko przyspawać do statywu. Na sanki Pocket Wizard (TT5 pod nikona) i sabiny zdalne. Zablokować synchronizację na czasie rzędu 1/250, ISO 200 oczywiście i tego nie ruszać. Poza tym jak będę miał takie dedykowane body, to będę miał i backup, i niezależne systemy do działań mikro-studyjnych oraz osobno w teren, wakacje, rodzinnie. A to duża wygoda.

No i teraz... doświadczenie z D7100 mam i wiem, że pliki RAW były świetne i soczyste więc:

1. czy tego samego oczekiwać z D5200 (z tego co rozumiem, to tak bo matryca ta sama i brak filtru AA)

2. czy D3300 też da takowy obrazek (też brak filtra AA) i czy bez problemu będzie pracował z wyzwalaczami TT5?

Ergonomia, wytrzymałość, bateria itp. mają dla mnie znaczenie pomijalne, aparat nie wyjdzie poza pokój do zdjęć. Najważniejsze to praca z lampami, ustawianie ręczne AF w trybie LV, zdalne wyzwalanie oraz czasy do 60 sekund z wyzwoleniem lampy na drugiej kurtynie.

A sceny nad jakimi mam się pochylać z Nikonem będą takie mniej więcej:

Domyślnie

Z tego co pamiętam, to D5200 ma filtr AA... Aaale miałem oba - D5200 i D7100 - myślę, że D5200 będzie wystarczający do tego, o czym piszesz.

Domyślnie

Nie będzie zdalnego wyzwalania wbudowaną lampą.
    D5200 ma AA.

Próbowałeś wywoływać tego Fuji w raw therapee?

Domyślnie

Pamiętaj że D5200 ma max czas synchronizacji 1/200
    Nikon D5100 |Nikon D7100 | N18-105| N35 |Nikkor 70-200 f/2.8 Grey | N55-300|Sigma 17-50 | N SB-700 |YN-560 II| revuenon 135mm f/2.8 | Velbon DF60 | RF603II

Domyślnie

Nie wiem czemu wydawało mi się, iż D5200 nie ma AA. Jeśli ma, to myślałem o D5300.

Synchronizacja 1/200s jest OK, nie ma to żadnego dla mnie znaczenia. Wyzwalanie poprzez PW TT5 i do tego lampy SB900 / SB800 (bo takowe oświetlenie mam - lampy Nikona oraz PW też działają na Fuji)

Pytanie jest takie: czy COKOLWIEK zyskam wybierając D5300 zamiast D3300 w tym zakresie o jakim piszę? Czyli w kompatybilności z oświetleniem i w obrazku?

EDIT: a'propos Raw Therapy itp. pracuję w LR, mam za mało czasu na zewnętrzne wywoływarki, wolę dokupić drugie body, gdyż w ciągu powiedzmy roku takie body zwróci się zdecydowanie w stosunku do strat czasu na zabawy z wywoływaniem RAWów. Muszę zaciągnąć fotki -> preset -> ogarnięcie szczegółów -> export. Nie ma czasu na kroki pośrednie, i tak za późno chodzę spać
    Ostatnio edytowane przez PiterM ; 02-12-2014 o 16:59

Domyślnie

d5200 14 ma bit raw, d3300 only 12
    lustra-brak

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucek92 Zobacz posta
    d5200 14 ma bit raw, d3300 only 12
    d5200 ma 14 bit raw, d3300 only 12 bit - tak to miało wyglądać
    lustra-brak

Domyślnie

tak, dotarło. Dzięki, to jest bardzo istotne!

Jeszcze tylko jak ktoś powie D7100 vs D5300 (w sensie obrazka) to będę miał pełny obraz sprawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiterM Zobacz posta
    Jeszcze tylko jak ktoś powie D7100 vs D5300 (w sensie obrazka) to będę miał pełny obraz sprawy
    Na papierze różnice są praktycznie żadne.
    ['O]

Uprawnienia umieszczania postów