Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Tylko że styki to jeszcze nie wszystko. W TCxx E II Nikona nie jest to proste "przejście kabelków". Tam siedzą układy, które pośredniczą w komunikacji pomiędzy body a obiektywem. Jeśli dołączyć TC17 E II do Nikkora 70-200 VR, to body otrzymuje informacje o prawdziwej ogniskowej ( np.340mm ) i prawdziwym świetle zestawu ( f/4.8 ). Bez procesora (lub innego układu elektronicznego) taka modyfikacja danych z obiektywu nie byłaby możliwa. Jeśli telekonwerter Kenko ma tylko przeniesione styki (tak jak to jest w pierścieniach do makro), to może się okazać, że współpraca body (AFS, VR, pomiar odległości) z obiektywem za pośrednictwem takiego telekonwertera nie jest kompletna. Wszystko zależy od tego, co jeszcze robi ten układ wsadzony do TCxx E II, a czego nie robi Kenko. Współpraca takiego zestawu z telekonwerterem bez elektroniki może być loterią, zależną od użytego body oraz obiektywu.
    JK sporo dopisał do tematu ja jednak podpiął bym takie pytania:

ponoć od modelu D200 nawet jak założę 105 micro nikona przez mieszek pentacona będę miał poprawny meetering - prawda to czy nie ???
    czy ktoś podpinał telekonwerter sigmy do afs'a orz VR nikona i jak to się spisywało??
    TC nikona drogie jak diabli a ja zbieram na nikkora 200 f2 :P i muszę na czymś tymczasowo przyoszczędzić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    ..... ponoć od modelu D200 nawet jak założę 105 micro nikona przez mieszek pentacona będę miał poprawny meetering - prawda to czy nie ??? .....
    No właśnie nie. Jeśli podepniesz nawet metr pierścieni np. Kenko do Nikkora 105/2,8, to nadal będziesz miał światło 2,8. Jeśli wysuniesz tubus obiektywu, to światło zostanie oczywiście skorygowane przez procesor w obiektywie, ale ta korekcja dotyczy tylko samego obiektywu, a nie "bezmyślnych" pierścieni, które zostały wstawione pomiedzy body, a obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 06-05-2007 o 11:13
    Jacek

Domyślnie

tak. Ale body oczywiście dobierze odpowiednio długższy czas naświetlania i ekspozycja będzie OK. Kłopoty się mogą zacząć przy lampach błyskowych w trybach M i A - po prostu trzeba samemu wprowadzić korekcje. TTL powinno działać dobrze.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku, tu nie chodzi o pomiar, tylko o przenoszenie AF-S, VR i pomiaru odległości. Te pierścienie są tylko dowodem na to, że w telekonwerterach Nikona, styki nie są jedynie połaczone za pomocą kabelków, czy tasiemki, ale że są tam również jakieś układy elektroniczne (najprawdopodobniej mikroprocesorowe), które przetwarzają sygnały przesyłane z body do obiektywu i odwrotnie. A to, że działa światłomierz, jest raczej oczywiste.
    Jacek

Domyślnie

peecee martwił się o pomiar - dlatego to dopisałem.
    pisałem, że z liczby styków mozna coś wywnioskowac - własnie z powodów o których piszesz.
    to elektronika konwertera musi powodowac wyświetlanie innej wartości przysłony niz ta nastawiona na obiektywie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

dłubałem dłubałem i dodłubałem że nowe kenko a konkretnie najnowsze Kenko Pro 300 DG 2x
    ma w pełni działać z AFS oraz AFD dla nikona wymagana jest apertura f4 albo jaśniej aby działał autofokus o sigmie i HSM nic nie piszą ale wysmarowałem maila do kenko i liczę że jutro przy odrobinie szczęścia już się wyjaśni jak to z nim jest (o VR też ich pytałem) cena jest identyczna jak starszego modelu (około 400pln) wysyłka z Hong Kongu nic więcej o nim nie piszą

p.s. konwerter jest opisany tylko na japońskiej stronie kenko na europejskich jeszcze go nie opisują

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    dłubałem dłubałem i dodłubałem że nowe kenko a konkretnie najnowsze Kenko Pro 300 DG 2x
    ma w pełni działać z AFS oraz AFD dla nikona wymagana jest apertura f4 albo jaśniej aby działał autofokus o sigmie i HSM nic nie piszą ale wysmarowałem maila do kenko i liczę że jutro przy odrobinie szczęścia już się wyjaśni jak to z nim jest (o VR też ich pytałem) cena jest identyczna jak starszego modelu (około 400pln) wysyłka z Hong Kongu nic więcej o nim nie piszą

p.s. konwerter jest opisany tylko na japońskiej stronie kenko na europejskich jeszcze go nie opisują
    Chyba trochę polewasz
    http://www.pstryk.com.pl/opis.php/1480
    http://www.pstryk.com.pl/opis.php/1481
    Jacek

Domyślnie

według opisu z kea photo ... jak tylko kenko odpisze wkleję...

Domyślnie

Ostatnio tez szukalem troche o Kenko i znalazlem taka stronke
    http://www.timelesswanderings.net/equipment/Kenko.html
    jesli ktos podawal juz to sorry
    Nikon D80; Nikkor 18-200 VR; Jupiter 135/3,5; mieszek; SB-800... i tyle...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów