Szukaj
Nie, nie będą, skąd ten pomysł?Wszystko zależy od tego jak ustawisz oświetlenie. Klucz polega na świadomości w jaki sposób pada światło. Absolutna biel odbija światło, a absolutna czerń ( istnieje tylko teoretycznie
, je pochłania. Wszystko co pomiędzy odbija je/pochłania w róznym stopniu. Dodatkowo odbijając się łapie zafarb koloru na jaki pomalowana jest powierzchnia, od której się odbija
Operując w takim pokoju musisz po prostu to uwzględnić.
Wszystko zależy od efektu, który chcesz uzyskać. Przykładowo, jeżeli w pokoju jest niski sufit i skosy, do tego ściany powiedzmy pomalowane wszystko na biało to wtedy stofen na lampę, palnik w górę i masz bardzo miękkie światełko o zabarwieniu powierzchni dookoła Ciebie ( światełko z lampy poodbija się dookoła). Musisz być jednak świadoma, że jest to światło mało kontrastowe, dla niektórych nijakie. Możesz też przykładowo ustawić swój temacik tak aby patrząc przed siebie widział Ciebie a za Tobą skos, wtedy lampka na sanki, obracasz palnik wychylasz w tył w kierunku skosu, odbijasz od niego światełko i masz temat oświetlony całkiem sporą powierzchnią świecącą w kolorze skosu.
Chcąc oświetlać bardziej charakternie też nie ma problemu.
Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Padłem
Jeśli masz blisko do sufitu i do tego skosy, to chyba najlepiej będzie zaopatrzyć się w polecane już wcześniej jakieś lampy studyjne ze światłem modelującym i softboxy (a nie parasolki, albo odbijanie światła od ścian i sufitów). Przy softobxach będziesz miała dużo większą kontrolę nad światłem - unikniesz niechcianych odbić, cieni i innych niespodzianek, które właśnie te nieszczęsne skosy mogą powodować przy odbijaniu, o kolorze światła nie wspominając. W sufit to można strzelać na weselach, klubach i w domu. W warunkach studyjnych trzeba już raczej nad światłem zapanować.
Object error. Unable to run this script. Program terminated!
O widzisz dla chcącego nic trudnego. Wchodząc na ten poziom dyskusji to można jeszcze porozsuwać ściany i odsunąć sufit w górę![]()
Tak jak pisałem , jeżeli skos jest pomalowany na biało to możesz go wykorzystać jako powoerzchnie świecącą odbijając od niego światło. Jest to amatorskie i chałupnicze rozwiązanie i musisz mieć świadomość, że w ten sposób światło zmiękczysz,a le nie ukierunkujesz.
Jak również pisałem możesz też oświetlać bardziej charakternie i nie chodzi tu o żadne rysowanie kułeczek na ścianach... narysuj je na suficieOczywiście żartuję, charakterność polega na oświetleniu bardziej kontrastowym i taki setup w oparciu o swój zestaw też zaaranżujesz. Przychylam się do opinii kolegów nt. softboxu, to rozwiązanie da Ci większą kontrolę nad światłem i pozwoli je bardziej ukierunkować jednakże cena softa jest dużo wyższa niż parasolki
Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A
Bo na to pytanie nie da się odpowiedzieć. W pomieszczeniu na poddaszu oprócz fragmentów z niskim, skośnym sufitem może być całkiem sporo miejsca na zrobienie studia:
http://1.bp.blogspot.com/-JDcTctP9YR...0/IMG_4478.jpg
(ich strona http://studioloco.pl/ )
A tak realnie to napisz jakie są wymiary pomieszczenia, ile z tego jest pod skosami, a ile pod normalnym sufitem i na jakiej jest wysokości. Pobawić się w zdjęcia możesz w pomieszczeniu 2.5x3.5m, ale będzie ciężko rozstawić statywy i kombinować z ustawianiem światła.
Jeżeli będziesz miała mieszane światło to później przy obróbce będziesz chciała zrobić seppuku.
Dla osoby niedoświadczonej imho najlepszym rozwiązaniem będzie światło błyskowe ze światłem pilotującym,
nawet ograniczoną regulacją i minimalną mocą.
Ad2: To tło ma 135cm szerokości musisz mieć świadomość, że odstawiając modela od tła będziesz ograniczona tylko do bliskich planów.
Do małego wnętrza warto dokupić tło polipropylenowe czarne, bo tanie a świetnie sie nadaje do wysłonięcia okien czy ścian, sufitu
w celu pozbycia się niepożądanego światła.
Camera Obscura, DX, FX, XXX
Lampki da się zamontować na statywach ale trzeba mieć do tego odpowiednie uchwyty ze stopką pod lampy.
Możesz wybrać bezpieczne oświetlenie i zarazem nijakie jak proponują przedmówcy: 2xParasolka, 2xLampa YN-XXX, 2x-Statyw (min. 260cm). Tylko to światło rozleje Ci się po całym pomieszczeniu. Kolejna sprawa to brak pilotów, które sporo ułatwiają szczególnie na początku.
Możesz też wybrać lampę studyjną z pilotem, statyw (ciut lepszy ale nadal min. 260cm), softboks. Z czasem dokupisz kolejny taki zestaw albo lampę reporterską. Wyjdzie drożej ale będziesz panować nad światłem. A światło nie będzie płaskie.
D610, D300s, N35mm f/2D, N85mm f/1.8, N55-200mm f/4-5,6, SB-700 i inne klamoty
"2 statywy wraz z uchwytami na parasolki" - to są uchwyty do mocowania lamp i parasolek.
Parasolka transparentna w małym pomieszczeniu? Taniej będzie pomalować ściany na biało (właśnie, ściany powinny być neutralne, szare lub białe) i odbijać światło od ścian, podobny efekt czyli żadna kontrola nad światłem. Parasolka "transparentna" to biała szmatka, która część światła przepuszcza (rozprasza, zmiękcza) ale część odbija do tyłu (strata mocy, wprowadzenie zafarbów od kolorowych płaszczyzn-ściany, meble).
Skontaktuj się z nami