Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

Jak dla mnie jest lekki FF. Ale ciężko to jednoznacznie stwierdził, bo całość fotografowana jest pod kątem i nie wiadomo jak się rozłożyła głębia... Do takich testów to zdecydowanie lepsze są bateryjki bądź karty (jeśli brak tablicy). Może też być jednolity dywan z czymś na czym można wyostrzyć. No i obowiązkowo statyw o czym wspomniano.

Edit. do kalibracji należy się przyłożyć i zrobić to możliwie jak najlepiej. Wszelkie półśrodki, robienie na szybko skutkują wielokrotnym podchodzeniem do tematu.
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 22-11-2014 o 12:50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SerU Zobacz posta
    Zegarek sobie ustaw, bo do lutego jeszcze trochę A co do FF, to pełna zgoda z KaarooL'em - to nie jest szkło makro. Niepotrzebnie się czepiam? bo nie rozumiem do końca Twojej wypowiedzi
    Na zdjęciu jest 21

Cytat Zamieszczone przez misieqMP Zobacz posta
    A według mnie to nie ma FF ale jest mydełko, jaki to korpus ??
    D600

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Panowie, to nie jest słoik do macro... Szerokie testuje się na ostrzenie od 1m do nieskończoności, inaczej to wszystko mija się z celem. No chyba że chcecie popełniać odjechane akty...

Temat zakrawa na prowokację, hehe.
    Pewnie masz rację kolego, gdybym wiedział, to bym sie tu głupio nie pytał
    Jednak skoro tak jest jak piszesz, to skoro to szkło ostrzy od przykładowo 20 cm, to ma prawo nie trafiać, czy mieć FF lub BF bo nie jest do macro?

Mój temat nie jest prowokacją, jeżeli w takim wypadku moje pytania Cie bawią, to ciesze się, ze moglem poprawić Ci humor...

Poniżej nowy sampelek. Ostrzone na srebrnego cinkusia. Mydli lekko, ale mydli
    Zdjęcie jeszcze bez korekty o której koledzy wspominali.

Oryginalny jpg z puszki.
    http://szymkowiak.pro/pliki/widok.JPG

Domyślnie

Tak w ogóle, to, to ten słoik ma duży rozrzut jakościowy? czy trzeba mieć "szczęście" by trafić mydło za 6400 zł ...?

Domyślnie

Jak w przypadku każdego sprzętu Nikona dzisiaj produkowanego, odrobina szczęścia nie zaszkodzi
    pozdrawiam, nelson
    D700, D610, N 10.5 2.8, N 35 2.0D, N 50 1.4D, S 20-40 2.8, T 24-70 2.8 VC, N 70-200 2.8 VR, SB900, SB800

Domyślnie

Przecież na oryginale ten cinkuś jest ostry, oraz biało- czerwony słupek. A jaka to była przysłona?.
    J.P
    D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zom53 Zobacz posta
    Przecież na oryginale ten cinkuś jest ostry, oraz biało- czerwony słupek. A jaka to była przysłona?.
    J.P
    Ostry?
    Jak dla mnie lekko mydli na tym foto
    2.8

Dałem -4 i jest żyleta

Dziękuję Panowie.

Domyślnie

Jeśli masz wątpliwości odnośnie tego czy słoik jest ostry, opieraj się na plikach RAW. To po pierwsze.

Mogę opisać procedurę testową dla szkła UWA, ale pierwszym testem do wykonania jest porównanie ostrzenia czujnikami AF, w stosunku do tego co uważasz za ostre używając LV. Jeśli jest widoczna różnica, to jest problem.

Ważne żeby przy pomocy AF ostrzyć bez przekadrowywania.

I tak, każde szkło może wykazywać FF lub BF, niezależnie od ogniskowej. Im jaśniejsze szkło, tym prościej zobrazować różnicę.

Domyślnie

Jak zrobiłeś to samo ujęcie z cinkusiem i z korektą -4 to pochwal się oryginałem. Też planuję zakup tego szkła w najbliższej przyszłości.
    J.P
    D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800

Domyślnie

Zrób takie samo ujęcie na LV i normalnie i porównaj ostrość. Jak dla mnie to zdjęcie wygląda ok. Trochę chyba na wyrost te BFy FFy
    FX+DX+Lęsy
    BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zom53 Zobacz posta
    Jak zrobiłeś to samo ujęcie z cinkusiem i z korektą -4 to pochwal się oryginałem. Też planuję zakup tego szkła w najbliższej przyszłości.
    J.P
    Postaram się coś wrzucić.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów