Co polecacie? W następnym roku zaczynamy robotykę jednak "ambitni" studenci chcą zacząć pracę już teraz i powoli zacząć jakieś roboty składać. Bawi(ł) się ktoś w robotykę? Jak na razie to chcemy ruszyć z czymś prostym.
Szukaj
Co polecacie? W następnym roku zaczynamy robotykę jednak "ambitni" studenci chcą zacząć pracę już teraz i powoli zacząć jakieś roboty składać. Bawi(ł) się ktoś w robotykę? Jak na razie to chcemy ruszyć z czymś prostym.
Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
>>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<
arduino i polecam i proste na raz...
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Jakieś "za" lub "przeciw"?
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
Zaczynasz robotykę a nie informatykę, arduino to podstawa i w sumie już klasyka jeśli chodzi o automatyzację czy robotyzację czegokolwiek, proste, szybkie, w internecie tyle materiałów, że można zbudować wszystko od ostrzałki do ołówków do międzykontynentalnej rakiety balistycznej.
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Arduino jest w samej koncepcji dużo bardziej zbliżone do przemysłowych sterowników PLC, czyli układów scalonych przeznaczonych do wykonywania danej i tylko danej pracy, a nie tysiąca innych rzeczy. To się lepiej przełoży na praktyczne wykorzystania. Ja się przymierzam do złożenia na Arduino małej maszynki kontrolującej temperaturę i pH w akwarium oraz sterującej oświetleniem i być może dozowaniem CO2, zobaczymy jak czas pozwoli.
D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.
Ok. To zbieram kasę na arduino (a raczej coś podobnego do arduino bo działa to wszystko na licencji open source)
Z kolegą dzisiaj przeglądaliśmy w necie różne rzeczy do tego i myślę, że też warto to kupić.
Widzieliśmy nawet czujnik do alkoholu. Będzie działał dokładnie jako alkomat? - w akademiku się przyda![]()
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
na poczatek polecam kupic na ebay.com arduino nano z usbZobaczysz z czym to się je... jak obsłużyć szkicownik arduinowy...
Od siebie mogę polecić samodzielne pisanie w ANSI CNo chyba że kolega się już czuje pewnie to C++ (czyli to co w arduino) ale na poczatek napisz samemu obsługę LCD na HD44780 w C
Polecam tez http://mirekk36.blogspot.com oraz stronę i sklep atnel.pl... Sam korzystam z książek i zestawów startowych z tej firmy i szczerze polecam...
Na początek jak pisałem arduino nano za 3,5usd i pobaw się szkicownikiem... bo mi Arduino jakoś nie pasuje... wolę filozofię Atnela i Eclipse...
D7000 + 18-105 + 35 1.8G + YN-560 + SHERPA 803R + NANEU K4L
D700 + 70-300 + 35-105 + SB-900 + kilka M42...
flickR
Ja się zastanawiam czy nie kupić jakiejś podróbki a raczej produktu podobnego (Ardunino?) ponoć to jest otwarty projekt ale Arduino to rozreklamowało i bierze prowizję - tak słyszałem.
C++ jeszcze nie ogarniam. W technikum coś tam liznąłem ale teraz się za niego będę brał na poważnie.
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
Skontaktuj się z nami