Close

Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 154

Domyślnie

No tak, ale czy przypadkiem bios czy jak to się teraz zwie... nie powinien po włączeniu XMP sam ustawić optymalne timingi i napięcie bez ręcznego grzebania w ustawieniach?

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    To ustaw niższa wartość albo zostaw to i ciesz się działalnością i spokojną głową
    Cieszę się bo wszystko i tak śmiga szybko, ale mam w głowie, że wszystko niby ok, jednak nie wszystko działa na odpowiednim poziomie.
    Ostatnio edytowane przez mex ; 18-01-2017 o 18:42
    ['O'] - | D800 | D700 | D90 |
    0> - | SiR AF 19-35 f/3.5-4.5 | N 50 f1.8G | N AF-S 24-70 f/2.8G ED | N AF-S 70-200 f/2.8G IF-ED VR | N 28-80 f/3.5-5.6D | SB-900 | /|\ Fotopro 584N/FPH52Q... [ ]-| obróbka w LR6 na Laciu pińcet dwadziścia sześ... :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mex Zobacz posta
    No tak, ale czy przypadkiem bios czy jak to się teraz zwie... nie powinien po włączeniu XMP sam ustawić optymalne timingi i napięcie bez ręcznego grzebania w ustawieniach?
    Powinien, po to jest XMP. Problem jest w kiepskiej jakości, zarówno płyty jak i modułu pamięci. Konkretnie, już nie działanie poprzednich modułów powinno zapalić czerwoną lampkę w głowie. Bezpośrednią przyczyną jest nie zachowanie tzw zależności czasowych. Płyta wystawia na zlączu modułu pamięci sygnały i oczekuje na pojawienie się odpowiedzi. Czeka tylko i wyłącznie konkretny czas. Połączenie tolerancji układów płyty z modułem RAM powoduje, że o ile przy wartościach typowych jakoś to działa, o tyle w zakresach OC dupa zbita. Projektuje się to wszystko byle jak, łata zależności czasowe wydłużając ścieżki na laminacie, wprowadzając przy tym wartości pasożytnicze, reperując niskopoziomowo w biosie. Słowem druciarstwo. Myślicie, że dlaczego jako-taka płyta kosztuje 1500 zł a na rynku masa jest pozornie podobnych za 500? Pisałem o tym miesiąc temu i macie skutki oszczędności.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-01-2017 o 10:40
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

No tak, ale od płyty za prawie tysiąc złotych oczekuje się, że tego jak to fajnie nazwałeś "druciarstwa" nie będzie. Na tą chwilę aktualizacja bios dla GA Z170X Gaming 7 z F8i do najnowszego F20 nic nie dała. Zacząłem podejrzewać sterowniki grafiki. Przeinstalowanie sterowników nVidia z najnowszych na starsze też nic nie dało. Komputer z ustawieniem pamięci w XMP na 3000MHz działał stabilnie. Obciążany nie zawieszał się, obróbka zdjęć idzie płynnie. Nic się nie działo. Jedyny mankament to wyłączenie komputera na dłuższy czas, np na noc. Rano rozruch, bios i podczas przechodzenia z ekranu powitalnego do systemu (widać jak niebieska plansza przygasa) zamraża obraz. Wtedy już tylko twardy reset. Dzieje się tak i na ustawieniach pamięci na 2133 i w XMP na 3000.
    W akcie desperacji ręcznie kombinuję z SA/IO. Zszedłem z 1.2V/1.2V na 1.1V/1.1V. Zresetowałem komputer i problemu nie ma. Wyłączyłem go na godzinę i znów wszedł do systemu bez "freeze" przy ekranie powitalnym. Nie wiem tylko czy efekt będzie stały, czy np. jutro rano, po całej nocy znów nie zwiesi się na ekranie powitalnym windy.
    Ostatnio edytowane przez mex ; 19-01-2017 o 11:17
    0> - | SiR AF 19-35 f/3.5-4.5 | N 50 f1.8G | N AF-S 24-70 f/2.8G ED | N AF-S 70-200 f/2.8G IF-ED VR | N 28-80 f/3.5-5.6D | SB-900 | /|\ Fotopro 584N/FPH52Q... [ ]-| obróbka w LR6 na Laciu pińcet dwadziścia sześ... :P

Domyślnie

To jest problem "sprzętowy", więc oprogramowaniem są słabe możliwości poprawy. Jeśli już grzebać w napięciach to raczej podnosić, nie obniżać. Przede wszystkim proponuję jednak zastosować dobrej jakości moduły pamięci. Kingstony są godne polecenia z tańszych. Te wszystkie Corsairy, Skilly, Patrioty to gówno nie z tej ziemi. Płyt dobrych na rynku prawie nie ma, po zakończeniu produkcji przez Intela. Jako-takie są Asusy z wyższych serii, ale jak pisałem, nie kosztują 500 a raczej bliżej 2 tys. Działają.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Skąd założenie, że to problem z pamięciami, a nie np. z dyskiem twardym ?

Myślicie, że dlaczego jako-taka płyta kosztuje 1500 zł a na rynku masa jest pozornie podobnych za 500?
    Przesadzasz. I to mocno. Płyta za 1500PLN zalicza się do topowych płyt. Większość płyt za ponad 700-800PLN jest wykonana w tym samym procesie technologicznym. Duże różnice widać między płytami za 250PLN a 500-600PLN. Różnice w koszcie wykonania i projektowania nie są aż tak duże na tym poziomie. Nie spotkałem się z problemami które by wynikały z tego o czym piszesz.

Nie mówię, żeby do OC kupować tanie płyty, bo to proszenie się o kłopoty, ale nie znam nikogo kto miałby problem z wysokim OC nowych i7 na płytach od 600PLN do 1000PLN. Różnice są między płytami, to oczywiste. Czasem na niektórych modelach da się osiągnąć wyższe stabilne OC, bądź odrobinę większą wydajność, ale mówimy już o ekstremalnych przypadkach, które nie dotyczą praktycznie nikogo kto składa zwykły komputer do pracy/gier.

Mam od ~6lat płytę która kosztowała poniżej 1000PLN, ciągnie wykręcony o 50% procek ( pewnie ok 200W ), podkręcony RAM, często w warunkach mniej niż idealnych ( ciepło, kurz, etc. ).
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Skąd założenie, że to problem z pamięciami, a nie np. z dyskiem twardym ?
    Jeśli nawet nie wystartował...

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Przesadzasz. I to mocno. Płyta za 1500PLN zalicza się do topowych płyt. Większość płyt za ponad 700-800PLN jest wykonana w tym samym procesie technologicznym.
    Proces technologiczny to jest kompletnie co innego niż projekt układu. W tym samym procesie można wykonać produkt profesjonalny i nie działający bubel. Nie jest przecież tak, że wszystkie tanie nie działają. Jednak co jakiś problem wraca, bo co jakiś czas ktoś trafi na połączenie które nie spełnia nawet mocno poluzowanych tolerancji w wystawianiu i odbieraniu sygnałów. Spróbuj wsadzić któreś z popularnych marek kości pamięci na płytę w high endowej stacji roboczej albo serwerze. Rzadko który ruszy i nie chodzi o ECC. Na takich płytach są ostrzejsze tolerancje i "uznane" Patrioty i inny szmelc ich nie spełniają. Ciekawostka: Proponuję niedowiarkom przyjrzeć się z bliska laminatowi MB. Da się bez problemu znaleźć fikuśne żmijki i ślimaczki ze ścieżek. I nie mówię o celowych indukcyjnościach. Nie są dla ozdoby. To jest zewnętrzny objaw łatania czasów. Jeśli takie coś jest na PCB to mamy do czynienia ze skrajnie złym projektem, który może się zemścić właśnie problemami zgodności zależności czasowych z innym współpracującym blokiem funkcjonalnym. Z pamięcią najczęściej.

Domyślnie

Proces technologiczny to jest kompletnie co innego niż projekt układu. W tym samym procesie można wykonać produkt profesjonalny i nie działający bubel. Nie jest przecież tak, że wszystkie tanie nie działają. Jednak co jakiś problem wraca, bo co jakiś czas ktoś trafi na połączenie które nie spełnia nawet mocno poluzowanych tolerancji w wystawianiu i odbieraniu sygnałów.
    Ja się z tym nigdy nie spotkałem, żeby przez projekt płyty głównej były jakieś problemy. Wszystkie problemy komputerowe które widziałem można było przypisać do innych rzeczy i to udowodnić. Zdarzały się nie działające płyty, ale po wymianie na identyczny model wszystko pracowało dobrze. CO najlepsze, ostatnio znajomy musiał wymienić płytę za grubo ponad 1000PLN bo "nie działała" i był jakieś problemy właśnie z pamięciami. Dostał nową, ten samo model, wszystko działa.
    Nie znaczy to, że wszystkie projekty są idealne i nie zdarzają się gorsze i lepsze, ale nie ma co tego tak demonizować i mówić, że do OC potrzeba płyty za 1500+ PLN.

Spróbuj wsadzić któreś z popularnych marek kości pamięci na płytę w high endowej stacji roboczej albo serwerze. Rzadko który ruszy i nie chodzi o ECC.
    Będzie ciężko bo prawie wszystkie serwery które znam działają na pamięciach ECC. Stacje robocze też.
    Za to widziałem:
    - highedndowe płyty za tysiące złotych na tanich pamięciach ( być może nawet corsairach ).
    - różne lowendowe serwery na najtańszych kościach ECC i bez ECC. I mówiąc najtańszych mam na myśli tańszych od kości do OC Corsaira - totalny lowend. Działają, bez problemów
    - midendowe serwery, NAS ( np. Synology, QNAP ), inne sprzętowe rozwiązania pracujące na tanich kościach popularnych marek.
    I zero problemów.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Wiesz, "u mnie działa" ma niewielką wartość merytoryczną.

Piszę o tym, że lepiej zaprojektowany układ działa bardziej bezproblemowo. Tylko tyle i aż tyle. Nie piszę, że mus kupować płytę za 1500. Jednak prawdopodobieństwo lipy jest mniejsze niż przy 3x tańszych. Nie oznacza jednak że będzie ideał. Stara inżynierska zasada mówi, że w projekcie zawsze jest jeszcze przynamniej jeden błąd.

Domyślnie

Jeśli nawet nie wystartował...
    Ale napisał też kolega, że:

Dzieje się tak i na ustawieniach pamięci na 2133 i w XMP na 3000

Piszę o tym, że lepiej zaprojektowany układ działa bardziej bezproblemowo.
    I z tym się zgodzę.

Wiesz, "u mnie działa" ma niewielką wartość merytoryczną.
    No ma małą, bo próba statystyczna jest mała. Ale jest to moja perspektywa i moje doświadczenia.

Nie piszę, że mus kupować płytę za 1500. Jednak prawdopodobieństwo lipy jest mniejsze niż przy 3x tańszych. Nie oznacza jednak że będzie ideał.
    Nie do końca się zgodzę, że jest mniejsze. Cena niestety nie do końca jest tutaj wyznacznikiem. Potrafią być produkty drogie i wcale nie lepsze. W dużej części pewnie będzie to racja, ale nie w 100%.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

@Kurtz
    Wiesz, że problem może być z dyskiem to mi do głowy przyszło na początku. SSD (system) + 3 x HDD 2T, 1T, 500GB przeskanowałem HDTunePro. Żadnych błędów na każdym z dysków.
    Zastanawiam, się nad zasilaczem czy to on nie jest powodem problemów. Wprawdzie to tylko zerkanie na Hardware Monitor, ale na lini 12V mój 600W OCZ maksymalnie ma 11.88V, ale i dużo spadków do np. 11.606V. 12V nigdy nie było. Ze stabilną linią 12V to nie ma nic wspólnego.

Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów