Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Komers - co i jak?

Witajcie
    Moja siostra będzie miała w najbliższym czasie komers (gimnazjum). Rada rodziców zaproponowała (po lekkiej reklamie ) abym fotografował imprezę. Od str. technicznej powinienem sobie poradzić jednak moje pytanie jest z innej beczki: ilę mogę za zlecenie wziąć tak aby nie przesadzić? Impreza będzie trwać ok 4-6h. Wycenić ogólnie całość i później ponagrywać każdemu płytki czy lepiej jakąś mini sumę za os i kto zapłaci ten dostanie płytę ze zdjęciami?

W przypadku 2. kwestii rodzi się kolejne pytanie: czy da się zabezpieczyć płytkę tak aby nie można jej było skopiować? - Wiadomo, dzieciaki kombinują jak by tu mieć zdjęcia a nie płacić

Na oko będzie 50-60 os. Spisywać umowę jakąś czy "ekhmmm..."

Pozdrawiam
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

poszukaj wątki o studniówkach - dzieciaki starsze ale problemu natury formalno rozliczeniowej identyczne. Było sporo zapytań stricte studniówkowych na forum.

Domyślnie

cokolwiek wyświetli się ekranie czyjegoś monitora - możesz traktować już jak skopiowane. Ludzie są teraz tak sprytni, a młodź już specjalnie, że jak powiesz, ze w kieszeni masz kartę pamięci ze zdjęciami, za godzinę będziesz miał jej zawartość dostępną w sieci
    Wiec nie szarp się z "zabezpieczeniami" - tu poległy największe światowe koncerny. Myśl o pieniądzach. Tylko o nich. Po pierwsze, drugie, trzecie, czwarte itd. - PIENIĄDZE - CAŁA KWOTA- Z GÓRY. Nie u ciebie, u skarbnika klasowego, w sekretariacie itd. Oczywiście bezproblemowo wystawisz rachunek za swoją usługę, żeby skarbnik mógł się rozliczyć na forum klasy z wydanych pieniędzy
    jakąś mini sumę za os i kto zapłaci ten dostanie płytę ze zdjęciami? - wiesz ile sprzedasz płyt : J E D N Ą kupi ją z litości siostra
    I tak zrobisz po taniości zapewne, bo dla siostry, bo zdobywanie doświadczenia, bo budowanie portfolio, bo może w przyszłym roku też. bo jesteś nieśmiały, bo bo bo bo
    Weź tyle, żebyś miał mocny ścisk na zwieraczu, że jak coś spaprzesz to zatłuką, a tobie wizja fajnego zakupu przejdzie koło nosa, żeby ci cholernie zależało i żebyś się bał, i żeby lokalni pro nie pluli za Tobą na ulicy. Dajesz.
    Ostatnio edytowane przez RomanZWrocławia ; 16-04-2015 o 12:05
    myślę co piszę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta
    ...
    W przypadku 2. kwestii rodzi się kolejne pytanie: czy da się zabezpieczyć płytkę tak aby nie można jej było skopiować? - Wiadomo, dzieciaki kombinują jak by tu mieć zdjęcia a nie płacić

...
    Wg mnie najlepszym zabezpieczeniem będzie dedykowanie płyt dla konkretnych osób (zdjęcia ogólne + zdjęcia konkretne danej osoby). Kłopot w nagrywaniu: tyle razy nagrywać ile osób - no ale kasa jest kasa.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Dostałem dzisiaj informacje od rady rodziców, że ma być dla każdej osoby płytka.
    600 zł za taką usługę będzie realne czy dodać/odjąć?
    Tablo nie będzie robione bo z poprzednich lat leżą na strychu (nawet nikt nie wywiesił). Od mojej strony zostaje do zrobienia focenie, obróbka i nagranie na płyty (bez specjalnego nadruku) zdjęć.

Jaką umowę sporządzić (o ile takową trzeba) ?

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

jeśli masz zrobić tak że wpadasz tam na max 6h, fotografujesz to co jest do zrobienia (jakieś przemówienia dyrektorów, przedstawienia, zabawę itp) w ogólnych planach bez wyłapywania poszczególnych delikwentów w portrecikach - to dodaj 400 dla równego rachunku, dolicz VAT i bierz kasiorę (60 płytek i 60 nagrań tychże samo się nie stworzy
    im sensowniejsza cena tym lepiej się pracuje - jak wspomniał Roman - zaciśnięty zwieracz mobilizuje

Domyślnie

Hmm ok. Pogadam z radą o tym i czy to jest realne.
    Jakąś umowę spisywać w takim przypadku?

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

wypadałoby - nawet jeśli Ty nie będziesz chciał to z pewnościa rada czy szkoła ogólnie zechce. Dalej niestety nie pomogę bo nie robiłem tego, nie mam wzorów itp itd. Trza poszukać w necie - coś się powinno znaleźć jak taka umowa z grubsza powinna wyglądać

Domyślnie

Ok dzięki Panowie za rady
    Spr. się zastosować do tego i może wypali.

Gdyby ktoś miał jakiś wzór umowy takiej to mógłby podesłać na PW?

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:

Domyślnie

Mieszkasz w bananowej republice polandu, wśród ludzi z polską mentalnością... Zrób tak, jak napisali przedmówcy - kasa z góry, określona ilość płyt i do przodu. Nie bawiłbym się przy tym w personalizację płyt, tylko jechał jedno ISO na wszystkie nośniki.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów