bo?
Szukaj
bo?
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
jestem bardzo zadowolony z d810, tez mialem krotko dylemat co do d750, ale poszedlem w jakosc i nie zaluje ani pensa wydanego, i to mi wystarczy na jakis czas, mam w zapasie d610 i tez jest dobrze, fakt trzeba sie uzbroic w mocny sprzet do obrobki, zalezy co sie tez robi, doswiadczeni Panowie na forum maja sporo racji w swoich wypowiedziach, trzeba okreslic swoje potrzeby a nie widzimisie
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ostatnio edytowane przez Carlos_lo ; 22-03-2015 o 20:06
Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
www.smooth.photography/vs13
Dla mnie uzasadnienie używania D810 jest w niektórych zdjęciach reklamowych, gdzie potrzeba max detalu, sprawdza się też ewentualnie w reportażu, bo ma przyjemnie miękki dźwięk lustra i migawki, a robiąc w jpegach na średniej rozdzielczości szczegółowość jest taka jak w D610/D750.
Ale jeśli nie miałbym potrzeby maksymalnej rozdzielczości, czy mocnego kadrowania, a na dodatek na siłę robiłbym wszystko w RAW-ach, to nie widzę sensu płacenia prawie 2x więcej za D810.
W zasadzie można powiedzieć, że na chwilę obecną, najbardziej wszechstronnym korpusem FX Nikona jest D750 i trzeba mieć faktycznie konkretne powody, żeby potrzebować innego.
Zawsze można jeszcze przekonwertować NEFy do DNG darmowym konwerterem od Adobe. Można to zrobić skalując do dowolnej ilośći megapikseli, zachowując wysokie bity. Zdjęcia nawet zyskają trochę zmniejszając szumy iso dzięki interpolacji sąsiednich pikseli. Ostatecznie w ten sposób zachowuję zdjęcia w archiwach i często zmniejszam zdjęcia w 24Mpix do 15MPix. Zauważalnej różnicy nie ma ze względu na ograniczenia w ostrości obiektywów, a wielkość plików jest kilkakrotnie mniejsza.
Nikon D700 | Nikon D5200 | Panasonic GH4 +SB | SB-900+SB-910+YN560 | N70-200 f2.8 VR | S20f1.8 | S18-35f1.8
dodam tylko, ze rozpietosc tonalna jest tez wieksza i to po prostu czuc przy obrobce, nie wiem jak jest w d750 wiec sie nie wypowiem, odnosze do korzysci w stosunku do d610,
eh co mi jednak z tego, jak skwasilem tzn skutecznie usunalem rawy jakims cudem z jednego zlecenia i musialem posilkowac sie jpgami z podgladu uszkodzonych odzyskanych nefow, cos tam wyszlo ale to juz nie to, kolejne doswiadczenie zawsze sie przyda
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ostatnio edytowane przez Carlos_lo ; 22-03-2015 o 21:09
Skontaktuj się z nami