Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Domyślnie

Jacku, tylko, że za średnim formatem - eksperyment z Pentaconem Six czy podobnym + Sonnarem 180 zapłaci grosze w porównaniu z przejściem na pełną klatkę cyfrową. Frajdy może mieć dużo, skoro już działa na kliszy
    Pełna klatka cyfrowa ze szkłami to jednak trochę sporo keszu. Owszem, jest celowa - ale jak to zawsze podkreślasz do określonych zastosowań. Jeśli w portrecie brakuje mu papierowej głębi ostrości, Psix za parę stówek jest jak znalazł. Jeżeli to spora część jego fotografii - owszem, wtedy sens zmieniać. Ale sam musi wiedzieć czy i dlaczego to co ma akurat go ogranicza.

Ja wiedziałem i zmieniłem na sprzęt na FX. Ale zrobiłem to z premedytacją nie zadając pytań, czy warto.

Jeżeli ktoś szkicując ołówkiem widzi węgiel czy tusz i chce to na gwałt kupić, bo ktoś robi tym ładniejsze obrazki - to nie tędy droga. Crop to narzędzie - FX także, pytanie, czy tym FXem w moim, Twoim, jego przypadku akurat osiągniemy lepsze efekty. Ilość megapikseli - pikuś, skoro z S5 Pro da radę zrobić świetne powiększenia.

Koszt spory. Warto pomyśleć nad zorgranizowaniem świetnej, płatnej sesji do portfolio zamiast wydawaniem kasy na sprzęt. Oczywiście - wszystko to do rozważenia w każdym z osobnych przypadków

@KaarooL mam D610 i nie uważam by był to problematyczny model. S4int już napisał Ci gdzie minąłeś się ze stanem realnym. Nie każdy musi od razu kupować najnowszy top model (jakkolwiek nie jest to kryptoreklama głupiego programu ). Jeśli masz pomysł na zdjęcie zrobisz je i D700 i D600 i D750. Nie każdego stać i musi mieć to co najnowsze/najlepsze. Warto zdecydować się na cechy, które naprawdę się przydają, a zrezygnować z dawania kasy na to, co się nie przyda.
    Ostatnio edytowane przez Śprotek ; 07-11-2014 o 20:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Śprotek Zobacz posta

Koszt spory. Warto pomyśleć nad zorgranizowaniem świetnej, płatnej sesji do portfolio zamiast wydawaniem kasy na sprzęt. Oczywiście - wszystko to do rozważenia w każdym z osobnych przypadków
    +1

Jak się kiedyś spotkamy to obiecuję postawić dobry alkohol

Domyślnie

Co Wy macie z tą kasą - przecież napisał, że swój zestaw może wymienić bez dokładania $ na Nikona. Szkła co prawda ciut ciemniejsze, ale i tak będzie lepiej (jeśli chodzi o obrazek).

Domyślnie

Kurcze, właśnie znajomy podesłał mi raw z d700 i 85 1.8 D, no i delikatnie biorąc sigma na 1.4 jest sporo ostrzejsza niż nikon ...
    Papierowa głębia, to nie jest dla mnie jedyny środek przekazu, bo to co uzyskuje na swoich szkłach, wystarcza mi zupełnie (no może brakuje mi szerokiego kąta z małą go).
    Natomiast wiele się naczytałem na temat lepszej plastyki, dużo lepszym detalu, itd.
    Chociaż Fafniak i Śprotek mają sporo racji, może lepiej poszukać braków w warsztacie, a nie sprzęcie...

P.s Mógłby mi ktoś podesłać rawa z d600 + 85 (D lub G), najlepiej portrecik - [email protected]
    Z góry dziękuje
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-11-2014 o 21:56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motyl_pm Zobacz posta
    Kurcze, właśnie znajomy podesłał mi raw z d700 i 85 1.8 D, no i delikatnie biorąc sigma na 1.4 jest sporo ostrzejsza niż nikon ...
    No ciężko żeby było inaczej, to trochę inna klasa i generacja szkieł.

Domyślnie

Nie w warsztacie... to samo przyjdzie...
    WYOBRAŹNIA - wiem że to niepopularne bo liczy się GO i dziubek ale obejrzyj foty Micha...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    No ciężko żeby było inaczej, to trochę inna klasa i generacja szkieł.
    Też prawda

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motyl_pm Zobacz posta
    P.s Mógłby mi ktoś podesłać rawa z d600 + 85 (D lub G), najlepiej portrecik - [email protected]
    Z góry dziękuje
    może być z 85 1.4 - czyli pełna masturbacja GO ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    może być z 85 1.4 - czyli pełna masturbacja GO ?
    Miałem inne plany na wieczór .
    Wolałbym wersje 1.8, bo 1.4 leży poza moim zasięgiem $

Domyślnie

@fafniak Pełna masturbacja to byłaby z Canonowską 85-tką 1.2

@motyl_pm pamiętaj, że bardzo wiele niestety zależy od sztuki obiektywu. Swoją 85 1.8D sprzedałem - ostrą jak przedni kieł Luciferosa Kupiłem takąż 85 1.4 - ostrą jak hell od 1.4.

Jak moja domowa modelka się zgodzi, to Ci sample z 1.4 mogę przesłać. Chyba, że chcesz z D610 i 85 1.8, tej co sprzedałem , jeszcze powinienem te sample gdzieś mieć.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów