Jacku, tylko, że za średnim formatem - eksperyment z Pentaconem Six czy podobnym + Sonnarem 180 zapłaci grosze w porównaniu z przejściem na pełną klatkę cyfrową. Frajdy może mieć dużo, skoro już działa na kliszy
Pełna klatka cyfrowa ze szkłami to jednak trochę sporo keszu. Owszem, jest celowa - ale jak to zawsze podkreślasz do określonych zastosowań. Jeśli w portrecie brakuje mu papierowej głębi ostrości, Psix za parę stówek jest jak znalazł. Jeżeli to spora część jego fotografii - owszem, wtedy sens zmieniać. Ale sam musi wiedzieć czy i dlaczego to co ma akurat go ogranicza.
Ja wiedziałem i zmieniłem na sprzęt na FX. Ale zrobiłem to z premedytacjąnie zadając pytań, czy warto.
![]()
Jeżeli ktoś szkicując ołówkiem widzi węgiel czy tusz i chce to na gwałt kupić, bo ktoś robi tym ładniejsze obrazki - to nie tędy droga. Crop to narzędzie - FX także, pytanie, czy tym FXem w moim, Twoim, jego przypadku akurat osiągniemy lepsze efekty. Ilość megapikseli - pikuś, skoro z S5 Pro da radę zrobić świetne powiększenia.
Koszt spory. Warto pomyśleć nad zorgranizowaniem świetnej, płatnej sesji do portfolio zamiast wydawaniem kasy na sprzęt. Oczywiście - wszystko to do rozważenia w każdym z osobnych przypadków
@KaarooL mam D610 i nie uważam by był to problematyczny model. S4int już napisał Ci gdzie minąłeś się ze stanem realnym. Nie każdy musi od razu kupować najnowszy top model (jakkolwiek nie jest to kryptoreklama głupiego programu). Jeśli masz pomysł na zdjęcie zrobisz je i D700 i D600 i D750. Nie każdego stać i musi mieć to co najnowsze/najlepsze. Warto zdecydować się na cechy, które naprawdę się przydają, a zrezygnować z dawania kasy na to, co się nie przyda.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami