Spróbuj z kitem 18-55 albo z jakimś szkłem m42 np heliosem lub industarem.
Szukaj
Spróbuj z kitem 18-55 albo z jakimś szkłem m42 np heliosem lub industarem.
D7200, D300, D2x Sigma 300 2.8f, nikkor 200-500 VR, Tokina 100-300 f4
Masa analogów
Generalnie to szkło, nawet z pierścieniami, nie nadaje się do makro. Kupując pierścienie kieruj się tym, czy mają styki, popychacz przysłony i czy są dobrze wyczernione w środku. Co do rad względem szkła - kup obiektyw makro. Można dorwać używane w granicach 1000 zł.
Generalnie i tak i nieNiektóre szkła nie będą ostrzyły z pierścieniami (zwłaszcza krótkie ogniskowe). Podpinałem czasem pierścienie do Nikkora 70-300 VR aby móc łapać ostrość z bliższej odległości. Niestety jego jakości obrazu nie można porównać do szkieł makro. Jest jednak jeden zoom Micro Nikkor. To szkło z zupełnie innej półki
Jeśli pytający jest totalnym amatorem i nie miał wiele do czynienia z pracą na pełnym manualu, bez pomiaru światła. Doradzanie M42 nie jest najlepszym pomysłem. Ten przerobiony 18-55 może być fajną wprawką, ale chyba niczym więcej, ze względu na jakość obrazu.Zamieszczone przez Rafix84
Jak pokazuje Ireneusz Walędzik, można robić świetne makro nawet przy użyciu zwykłej soczewki makro. Ale to jest mistrz i niestety dla zwykłego śmiertelnika używanie czegoś innego niż dedykowanego obiektywu może być frustrujące.
Można robić zwykłym obiektywem i raynoxem/soczewką makro, ale nie jest to bardzo wygodne. Niestety makro jest dosyć wymagające pod względem sprzętu, a i samo robienie zdjęć nie jest łatwe. Trzeba też poświęcić dużo czasu na znalezienie odpowiedniego miejsca, trafić w dobre warunki i znaleźć modele.
https://www.youtube.com/watch?v=-KXD...p_UlQml7xUFPXw
Zależy jakie makro masz na myśli. Jeśli robaczki, to brzegi nie są tak istotne. Raynox powinien wystarczyć. Albo coś takiego http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=247716
A obiektyw makro można kupić już za 300 zł. Co prawda w D3100 bez pomiaru światła, ale za to z popychaczem przysłon. Nikkor 55/3.5.
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Thomas Shahn aka Opo terser, wykorzystuje korpusy z pomiarem światła. No i ma ogromne doświadczenie w pracy w terenie. Znając biologię i etologię danego gatunku, jest ciut łatwiej uzyskać konkretny kadr.
Jak pisałem, początkującym nie polecałbym zabawy z zestawami nie dającymi szybkiej możliwości wykonania dobrze naświetlonego zdjęcia. Fotografowie, robiący stacki, rzadko podają informację o tym jak zrobiono zdjęcie (w artykule Ireneusza, bodaj w Fotokurierze, pojawia się informacja o uśmierceniu okazu raz i to gdzieś mimochodem). Amatorzy lub osoby nieobeznane w problematyce fotografii makro nie wiedzą, jak wygląda cały backstage takiej pracy. Pomijam etyczne aspekty zabijania zwierząt dla "fajnej fotki". Po prostu niedoinformowana osoba oczekuje, że mając dany obiektyw i lampę, uzyska podobny efekt. A wymaga to sporo pracy i doświadczenia.
Skontaktuj się z nami