Witam, kto miał do czynienia z tymi dwoma aparatami, który będzie lepszy do reportażu ślubnego, d810 jest tańszy ale przeraża mnie wielkość matrycy odnośnie poruszeń. Proszę o podpowiedz.
Szukaj
Witam, kto miał do czynienia z tymi dwoma aparatami, który będzie lepszy do reportażu ślubnego, d810 jest tańszy ale przeraża mnie wielkość matrycy odnośnie poruszeń. Proszę o podpowiedz.
Nie trzeba mieć do czynienia z obiema puszkami, żeby stwierdzić która będzie lepsza do repo...
Zgada się, d4 to aparat stworzony do reportażu ale jak sprawuje się d810 warto go brać pod uwagę?
Chyba pobiłeś rekord w bezsensownosci pytania. I to powinno ci dać do myślenia.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ani D810, ani D4...
Wszystkie plotki mówią że D750...
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Oczywiście, że D750 jest do repo 3x lepszy niż D810.
Ale napisz dlaczego D750 ma być lepszy od D4. Jesli się pominie cenęChoć obawiam się, że cena to nie jest w tym przypadku coś do pomnięcia
![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Bo lepiej miec dwa D750 niz jedno D4![]()
Do repo bierz D4. Jedyna przewaga D810 to MPix.
A sprawę załatwi Topaz Perfect Resize jak potrzeba większych wydruków oglądanych z bliska.
Ja spokojnie drukowałem crop'y z D3s (1500x2000 pikseli) powiększone do rozmiaru B2 300 dpi i klienci byli super zadowoleni.
Iso było w okolicach 6400-8000
Co niektórzy mogą być zdziwieni, że ten wątek nagle się skurczył.
Poczyściłem dość mocno wypowiedzi pewnego forumowicza i swoje.
Po prostu pozostawienie niektórych wpisów byłoby niepedagogiczne, gdyż zawierały bardzo karkołomne (tzn nieprawdziwe) tezy. Piszę tak oględnie by go nie urazić, dlatego też nie podaję nicka.
Jeżeli budżet nie gra roli to do reporterki ślubnej lepszy będzie D4. Do tego jeszcze D750 jako drugi aparat/backup i wtedy możesz skupić się tylko na tworzeniu
Jeżeli teraz miałbym od zera komponować sprzęt pod kotleta patrząc na cenę to kupiłbym 2xD750 2xSB910 T16-28/2.8 N35/1.8G N50/1.4D N85/1.8G.
Skontaktuj się z nami