Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Dysk SSD

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek z Nikonem też Zobacz posta
    No nie wiem, ludzie podniecają się startowaniem systemu jakby cały dzień startowali systemy, a ja kupiłem dysk SSD wylącznie po to, by mi szybciej działał LR - i jestem zadowolony. Oczywiście katalog musi być umieszczony na dysku SSD (same RAWy już nie). Co do PS to przede wszystkim scratch disk musi być ustawiony na SSD.
    A co ma SSD do renderowania obrazu przez procesor ??

LR to 98% procesor, 1% dysk i 1% RAM.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    A co ma SSD do renderowania obrazu przez procesor ??

LR to 98% procesor, 1% dysk i 1% RAM.
    ile plików ma Twój katalog LR?

Domyślnie

ile plików ma Twój katalog LR?
    A jakie ma to znaczenie ??
    Praca w LR to nie przeglądanie setek czy tysięcy plików, a ich obróbka. Jeszcze się nie zdarzyło, aby LR potrzebował więcej jak 20 MB/s z prędkości dysku.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    A jakie ma to znaczenie ??
    Praca w LR to nie przeglądanie setek czy tysięcy plików, a ich obróbka. Jeszcze się nie zdarzyło, aby LR potrzebował więcej jak 20 MB/s z prędkości dysku.
    Wydaje mi się, że jeśli chcesz tylko wywołać RAW to lepiej to zrobić w camera raw, główną funkcjonalnością LR jest właśnie praca z wieloma plikami i w tym pomaga szybki dysk.

Domyślnie

Wydaje mi się, że jeśli chcesz tylko wywołać RAW to lepiej to zrobić w camera raw, główną funkcjonalnością LR jest właśnie praca z wieloma plikami i w tym pomaga szybki dysk.
    Pierwszy raz spotykam się ze stwierdzeniem, że LR nie jest od wywoływania RAWów, a katalogowania zdjęć...
    W wręcz powiem, że to szokujące stwierdzenie, bo wywoływanie RAWów w tym programie jest już dość dobre opracowane, a katalogowanie zdjęć jest lata świetlne nawet za darmową Picasą...

Główną funkcjonalnością LR jest wywoływanie RAWów. A to czy teraz weźmiesz LR, czy ACR - jeden kij, bo to dokładnie ten sam silnik, tylko inny UI.

A ta praca z "wieloma plikami", to niby z iloma ?? Na ilu to plikach Ty naraz musisz pracować, że potrzebny Ci dostęp do dysku z prędkościami 300-400 MiB/s, a nie 100 MiB/s ??
    Przy pomnę - 1 RAW z D800/810 to 40-50MB, gdzie wyświetlenie jego przez i7-4790 zajmuje przynajmniej kilka sekund i to pod warunkiem, że nie ma zbyt dużo obróbki...
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 31-10-2014 o 02:49
    Nikon

Domyślnie

Autorze wątku, czy aby na pewno dysk jest wąskim gardłem w Twoim lapku? Sprawdzałeś pozostałe parametry (procek, pamięć)?
    Nikon

Uprawnienia umieszczania postów