Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: D70s - Smugi

Domyślnie D70s - Smugi

Mam nadzieję że nie zostanę potraktowany jako człowiek doszukujący się dziury w całym.
    Otóż od jakiegoś czasu zastanawiam się czy to normalne. Jak robię zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach podczas 'ratowania' niektórych fotografii pojawiają się smugi.(pojawiają się na wszystkich zdjęciach ale czasem nie przeszkadzają) I tu pytanie czy to normalne czy mój model jest felerny.

Wiem że był kiedyś podobny wątek (jakiś kolega robił fote z założonym kapslem) ale go nie znalazłem a nie pamiętam aby została udzielona jakaś konkretna odpowiedź poza: "rób zdjęcia a nie oglądaj fot z założonym kapslem" która to mnie niestety nie satysfakcjonuje.

Smugi pojawiają się zarówno przy jpg'ach jak i przy NEF'ach.

oto przykład silnie potraktowanej fotki (niskie ISO) ale przy wyższym są od razu widoczne.
    stąd pytanie czy to normalne czy nie .. spodziewałem się sporych szumów w aparacie ale ten układ jest często nie do wyretuszowania.

pozdrawiam
    Andar

ps. mam nadzieję że fotka nie jest za duża
    Michał 'andar' Wargin :: www.andar.pol.pl
    D300, MB-D10, D70s N18-70, N50 1.8D, N70-200 2.8 VR, SB800, SC-29, torby/sakwy DOMKE

Domyślnie

Ja często gdy wyciągam z cieni mam takie pasy. Nie aż tak radykalnie widoczne jak tutaj, ale jednak widoczne.
    Widać ten typ tak ma.
    D70, GRD, FM2, Wyniki

Domyślnie

Dokładnie To właśnie przy wyciąganiu z cieni się tak pojawia.
    To zdjęcie jest ostro sforsowane w celu uwidocznienia o co mi chodzi.
    Michał 'andar' Wargin :: www.andar.pol.pl
    D300, MB-D10, D70s N18-70, N50 1.8D, N70-200 2.8 VR, SB800, SC-29, torby/sakwy DOMKE

Domyślnie

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=25121&page=6

Min. o tym ostatnio pisalem ukazujac slabostki D70
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Uprawnienia umieszczania postów