Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    marcinek13
    Gość

Domyślnie Obiektyw w teren do "robaków"

Szacuneczek,
    Właśnie (chyba) dorosłem, żeby sobie kupić jekieś mniej standardowe szkło. (standard to 18-70DX i 70-300, z zesatwu D70). Ostatnio spodobało mi się fotografowanie robaków w terenie, więc rozglądam się za obiektywem makro. (lekcji z makrofotografii jeszcze mam sporo do odrobienia )

Moi kandydaci:
    Nikkor micro 60 f/2.8
    Tamron 90 f/2.8 SP Di Macro
    Sigma 50mm F2.8 EX DG Macro
    150mm F2.8 EX DG HSM APO Macro (trochę drogo)

Pytania:
    Nikkor "uber alles" ?
    Czy "długi" obiektyw czyli dający 1:1 z większej odległości jest lepszy? Focić będę z ręki w krzakach więc boję się, że dlugi będzie łatwiej poruszyć. Z drugiej strony nie trzeba tak blisko podchodzić do robala....
    Z powodu warunków wymienionych wyżej wyrałem obiektywy AF. Dobrze? Wątpliwości opadły mnie po oblookaniu zdjęć z m42...
    A może coś Tokiny?

marcinek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

w makro raczej ostrzy się ręcznie...ja korzystam z tamrona 90SP/2,5 + pierściń kenko36mm i na razie jestem zadowolony...efekty pokażę jak wywołam film...
    nikkory to świetne szkła, ale tamrony 90 i 180 wcale im nie bardzo ustępują jakościowo (optycznie wcale, mechanicznie trochę) za to cenowo są sporo tańsze...
    do syfraka chyba bym szukał szkieł z zakresu 90-105mm...do analoga chyba bym pomyślał nad 150-180mm...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Skoro jeszcze nie wiesz czy macro Cie kreci to moze zamien dlugiego kita na cos (Tamron lub Sigma) o tych ogniskowych ale z macro 1:2 Mozna jeszcze soczewke do tego... Jak zasmakujesz to kupisz sobie szklo macro a taki "bzdecik" z macro 1:2 przy 300mm moze i tak sie przydac do jakichs plochliwych "motylkow itp"...

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

ja CI proponuje rozwiązanie budżetowe, kup Raynoxa 250 za 199 zł a co dalej zobacz tutaj http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=9190
    pozdrawiam Piotr

marcinek13
    Gość

Domyślnie

Łał. Ten raynox to chyba faktycznie całkiem rozsądne rozwiązanie.... Przynajniej żeby złapać bakcyla I jak rozumiem mocuje się toto zamiast filtru. Nie trzeba nic wtykac pomiędzy obiektyw i aparart? Znalazłem tez kilka soczewek hoya... Warte uwagi?
    marcinek

Domyślnie

marcinek13, odpuść sobie soczewki są tańsze ale to zupełnie inna jakość, przerabiałem to jeszcze z Z3, jakość duuużo gorsza od Raynoxa
    pozdrawiam Piotr

Uprawnienia umieszczania postów