Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 86

Domyślnie

To ja dodam że to filmowanie d90 to lipa, telefon lepsze filmy robi.
    Tak poza tym d90 jest ok.
    Zrobiłem trochę zdjęć na weselu brata d90 sigma 20mm f1.8 a fotograf d7100 nikkor 18-105.
    Po porównaniu zdjęć, hmm.
    Moje były wcale nie gorsze.
    Światło było słabe, różnorodne, jak to na sali weselnej.
    Ja użyłem ISO 800 i on też.
    Ja f6- f8 on f 7.1 do wszystkich zdjęć.
    Ja miałem lampę gołą w sufit i on też.
    Szczerze, jak bym wymieszał zdjęcia, to bym nie wiedział które moje, które jego.
    Bierz d300
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

@Wolves, zanim wybierzesz kolejną puszkę, obejrzyj ten filmik.
    Nikon

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wolves Zobacz posta
    Witam Korzystając z d3000 nauczyłem się cierpliwości. Zależy mi na dobrym obrazku oraz na wysokim użytecznym ISO. Funkcja filmów, dwa gniazda czy inne bajery mnie nie interesują, aparat ma tylko zapisać obraz w jak najlepszej jakości cichą opcją jest też d90, jeśli odrzucili byście d7000 proszę o porównanie d300 z d90, warto dopłacać ?
    Kolega korzystał z D3000 który ma matrycę CCD, co oznacza że kolory z tych matryc są bardziej nasycone ( cukierkowate).
    Przesiadka na D300, D90 może troszkę rozczarować pod względem kolorów, będą bardziej wyprane, po drugie, o ile się nie mylę to w D300 zastosowano po raz pierwszy u Nikona matrycę CMOS, czyli będzie to najstarsza generacja tej matrycy u Nikona.
    Sam używam D90, ale mam również D3100 i D5100 i powiem szczerze że D90 ostatnio coraz częściej leżakuje tylko ze względu na kolory, akceptowalne ISO w D90 dla mnie to 800, wyżej już pojawia się szum który mnie przeszkadza.
    Jeżeli priorytetem ma być AF i ergonomia to bierz D300 kosztem obrazka, jeśli jednak priorytetem ma być sam obrazek to proponuję D5200, ewentualnie D5100.
    Dobrym rozwiązaniem byłby D7000, byłaby ergonomia i przyzwoity obrazek ale jak się boisz wad tego modelu to go odpuść.

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    @Wolves, zanim wybierzesz kolejną puszkę, obejrzyj ten filmik.
    Może to był D7000
    Ostatnio edytowane przez zgera ; 22-10-2014 o 09:25 Powód: Edycja tekstu
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Nieśmiało napomknę (bo wszyscy o tym wiedzą a nikt tego głośno nie mówi) , że te tzw. "wyprane kolory" z d300 bez najmniejszego problemu nasyca się do dowolnego poziomu w procesie postprodukcji;

użytkując d300 TRZEBA focić w RAW , a foty wołać w odpowiednim programie- wówczas nie ma najmniejszych problemów z kolorystyką ;

Stawiam tezę, że do ISO 2000-2500 odpowiednio wywołany obrazek z d300 dla przeciętnego odbiorcy jest NIE do ODRÓŻNIENIA od obrazka z np. d5100 wykonanego na identycznych parametrach . Na co dzień mam równoległą styczność z d300 i d5100 ; często wywołuję materiał zmieszany z obu puch więc widzę jak to funkcjonuje.
    Przewaga "nowych" matryc względem matrycy zastosowanej w d300 widoczna jest tylko w 2 aspektach:
    -- wysokie iso /wyciąganie z cienia i mniejszy ogólny szum - różnica o 1,0 - 1,5 EV w zależności od typu puchy DX ( dla d5100 jest to 1.0)
    -- lepszy obrazek jpeg /prosto z puchy

Mi matryca z d300 kompletnie nie przeszkadza pomimo tego że moja fotografia oparta jest na wysokim iso .
    Wątpię , że przeciętnego a nawet zaawansowanego amatora pucha d300 jest w stanie ograniczyć w jakimkolwiek aspekcie fotograficznym ......

Innym tematem natomiast jest kwestia sensu kupowania dziś tej puchy do zastosowań zarobkowych ......
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 22-10-2014 o 10:42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Może to był D7000
    Nie chciałem tego sugerować wprost...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wolves Zobacz posta
    Witam
    Planuje zakup nowego aparatu, w grę wchodzi d300 lub coś z tej półki cenowej. W d300 bardzo podoba mi się ergonomia tego aparatu, jednak z lekkim strachem patrze na zakup tak starej puszki. Drugą opcją jest d7000. Słyszałem że af w nim zawodzi itd, jednak af nie jest moim priorytetem korzystając z d3000 nauczyłem się cierpliwości. Zależy mi na dobrym obrazku oraz na wysokim użytecznym ISO. Funkcja filmów, dwa gniazda czy inne bajery mnie nie interesują, aparat ma tylko zapisać obraz w jak najlepszej jakości cichą opcją jest też d90, jeśli odrzucili byście d7000 proszę o porównanie d300 z d90, warto dopłacać ?
    Zrobiłem ok. 20 tys zdjęć D300s i generalnie bardzo bym polecał D300(s) ... ale ... jeżeli AF nieważny a priorytetem jest wysokie ISO i dobry obrazek to sugeruję jednak coś z nowszą matrycą. Co do D90 vs D300 to przy takich wymaganiach nie warto dopłacać do D300 bo obrazek paktycznie ten sam a różnice między nimi nie są dla Ciebie kluczowe.

Zupełnie inną kwestią jest, że moim zdaniem jeżeli materiałem końcowym są wydruki do A4 i pzykładasz się do kadrowania i postprocessingu to różnica może być na tyle mała, że wybór D300 może nie być wcale głupim pomysłem, bo robienie nim to sama przyjemność (ergonomia i pewność).

Domyślnie

Jeszcze , aby zilustrować wpis nr. 44 - odnalazłem i zamieszczam takie małe porównanie, które kiedyś robiłem sobie pod ustawienie zbieżności profilu kolorystycznego obu puch;

(po kliknięciu obraz powiększa się do formatu 2750x1900)

d5100 na iso4000 , wołane w LR na ustawieniach standardowych/automatycznych

d300 na iso2500 , wołane w LR z korekcją kolorystyczną/profilem pod d5100

jakieś tam drobne różnice są - trzeba by było mocniej popracować nad profilem kolorystycznym w d300, ale i tak jest nieźle i jak się nie wie które zdjęcie jest z którego body to ciężko jest się w tym połapać .....
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 22-10-2014 o 17:03

Domyślnie

No właśnie ja, jako użytkownik D300 z tymi kolorami nawet podczas obróbki RAW mam spory problem.

Mam świadomość 'wyprania' z kolorów w stosunku do nowszych aparatów, widzą to też osoby trzecie.

Często jest tak, że przesada idzie albo w jedną, albo w drugą stonę i ja jako uzytkownik D300 z tych zdjęc powyzej bez problemu wytypowalbym które jest z D300... niestety.
    W zależnosci od scenerii te róznice mogą być i większe i czasami jest mi bardzo trudno oddać to co widziałem gołym okiem... Uważam, że to spory problem detrzysetki... w niektórych rodzajach fotografii oczywiscie.

Jesli mogę się podpiąć - jak sobie z tym radzicie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Julius Zobacz posta
    Jesli mogę się podpiąć - jak sobie z tym radzicie ?
    Odpowiedni profil w NX2 lub ACR

Domyślnie

sory po przesiadce z d200 na d300 tez na poczatku kolorki nie te zwlaszcza jak uwielbiam portret i ciagle cos....a potem zaczelem robic zdj i jakos samo poszlo ze bylo siii, teraz d300 sie kurzy bo jest fx i co za 1000 sprzedac bo mam niecale 130 tys przelotu...srednio mi sie to widzi, bo puszka genialna poza wlasnie iso...dla mnie przy foceniu w disco iso 160 czeste zmiany swiatla itd stad zdazalo sie wyciagac z cieni sporo itd itd...i hmmm kolory i nasycone i wszystko cacy
    d750 + d800+dk17m+dk19+ gripy newell+> nikkor 28 1.8g , Jupiter 37a, sigma 35 art, sigma 24 art, sigma 50 art, sigma 85 art +> sb910 + 400ws z aku +yn685 -> kiev 60 + sonnar 180
    https://500px.com/witoldpiotrowski

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów