Nikkor 105 2.8 vr ma cenę z kosmosu![]()
Szukaj
Nikkor 105 2.8 vr ma cenę z kosmosu![]()
Moze rozwazysz zakup NIKKOR 3,5/85 Macro? Mniej wiecej by sie miescil w budzecie, daje swietny obrazek, jest lekki, ma stabilizacje. Do macro niezla opcja..
Jak kiedyś planujesz przesiadkę na FX, to Nikkor 85 jest tylko na DX.
Stabilizacja w makro przydaje się (o ile działa) jedynie przy robieniu zdjęć z ręki, jeśli będziesz używał statywu to raczej jest zbędna. Ja często cykam z rąsi więc mi się przydaje. Dodatkowo przy załączonej stabilizacji obraz w wizjerze mniej lata co ułatwia kadrowanie.
@Rejwus
Skoro jesteś amatorem, to może na początek pożycz od kogoś obiektyw, bo makro to dosyć trudna dziedzina fotografii.
Z wymienionych osobiście znam Tokinę 100. Do makro OK, w pozostałych zastosowaniach przeszkadzać może wolny AF.
Na Twoim miejscu poczekałbym do wiosny i dozbierał środki do Nikkora 105 (używka ok. 2500 zł.) lub nowego Tamrona 90.
Słyszałem też dobre opinie o nowej Sigmie 105, którą można kupić w dobrej cenie jako obiektyw używany.
Ze swojego doświadczenia wiem, że półśrodki są drogim rozwiązaniem i lepiej kupić raz, a dobrze.
Ja posiadam tamron 90 + zestaw pierścieni pośrednich kenko. Używam z pełną klatką, u Ciebie w DX miałbyś lepszą skalę odwzorowania(powiększenie)
dwie fotki z obecnego sezonu:
mucha dość sporo cropowana..
na początek polecam sam tamron 90mm , nawet i używkę. z czasem dokupić pierścienie pośrednie lub dcr-250 i będziesz mógł zajrzeć robalom w oczy. W makro ważne jest oświetlenie, przez zimę mógłbyś poeksperymentować z kartonowymi dyfuzorami na wbudowaną lampę.
Tamron 90 to bardzo dobry obiektyw makro, nie tylko na początek, a 1500 to dość mało na cokolwiek innego...
Skontaktuj się z nami