Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Poczatki - Nikon do 1 tys.

Witam,

Ponieważ mój Stary Leciwy DSC H5 dogorywa już zapadła decyzja o zakupie aparatu. Wybór padł na System Nikona. Bardzo chciałbym aby była to lustrzanka z minimum podstawowymi obiektywami do spottingu lotniczego
    "pod płotowego" i dynamicznego czyli jakiś Kit 18 - 55 i coś większego 55-300. Niestety mam bardzo okrojony budżet i praktycznie żadnych szans na jego powiększenie w najbliższej półrocznej przyszłości. Także w najbliższych 2 latach raczej nie będę rozbudowywał systemu. Stąd moje pytania:

1) da się coś wyłapać w moim budżecie ? oczywiście mówię o używanych aparatach. Przeglądam aukcje, czytam i coraz większy mętlik w głowie.

2) zastanawiam się nad zakupem starszych wersji lustrzanek np Nikona D80,D90. Czy jest to dobra droga dla początkującego? Myślę o tym bo to lustrzanki dla już powiedzmy profesjonalistów tyle, że dość już leciwe. Za to mają większość funkcji dzisiejszych lustrzanek dla amatorów np D3200.
    np Nikon D80 Wrocław Stare Miasto • OLX.pl (dawniej Tablica.pl)

Może Ktoś miał podobne początki? Jakieś doświadczenia?

Z góry Dzięki za każda konstruktywną podpowiedź.

Domyślnie

Za 1 tyś zł będzie ciężko kupić body + 18-55 + 55-300. Ja sam 55-300 sprzedałem za 750 zł (trzymiesięczny, z prawie dwuletnią gwarą). Starsze i w gorszym stanie kupisz może ciut taniej. Ale i tak niewiele z tego tysiaka zostanie...

Domyślnie

Sam0 18-55 + 55-300 to 1000zł. W komplecie z body nic takiego nie kupisz. Do 1000zł może uda Ci sie kupić D80 + 18-105vr i nic poza tym.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Podpowiem d40x. Cudów nie bedzie ale bedzie tanio. Af bezbłędny ...lepszy niż w d90 na środkowym...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Podpowiem d40x. Cudów nie bedzie ale bedzie tanio. Af bezbłędny ...lepszy niż w d90 na środkowym...
    jeśli komuś zależy na szybkim AF - nic innego nie pozostaje jak D40x
    A ludzie kupują najnowsze puszki dla nowej matrycy i świetnego AF - a tu proszę, taki demon AF się uchował
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętochowo

Domyślnie

Chyba, że ostrzenie manualne Cię nie przeraża to wtedy zaproponuję.... Pentaxa klasy K10 czy K20, może K200 - cokolwiek jest w ofercie używek.
    Pod to podepniesz przysłowiowy słoik po ogórkach i jazda - czyli z mocowaniem M42 w dobrej cenie. Z tego co kojarzę - ostrzenie do nieskończoności w pakiecie

Domyślnie

Nie ma co się nabijać z D40 tylko spojrzeć prawdzie w oczy, że co do wymaganych obiektywów przez NOMEN82 to kwota 1tyś to troszkę mało... Za tą sumę można kupić D3100 ale z kitem.

Hobby foto nie należy do najtańszych .... niestety.
    Nikon D750 D7500+ML-L3 | N 14-24 2.8G | N 24-70 2.8G | N 70-200 VR II 2.8G |N 17-55 2.8G | N 24-120 4G VR | N60 MICRO 2.8G |N70-300 VR | N10-24 | S 8mm 3.5 EX DG Fisheye | SB-600 | SB-910 | 10xSD ExPRO 95MB/s(32GB) | Genesis Gear GPS-N | DJI PHANTOM 3 ADVANCED |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    jeśli komuś zależy na szybkim AF - nic innego nie pozostaje jak D40x
    A ludzie kupują najnowsze puszki dla nowej matrycy i świetnego AF - a tu proszę, taki demon AF się uchował
    Kasy człowiek nie ma...wiec...
    A tym dziadkiem d40x ja kotlety niedawno w sumie robiłem jeszcze. I było cacy. Bezbłędny af. Na szklach F1,4 także.
    Trzy punkty ale wszystkie oki.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AndBed Zobacz posta
    Nie ma co się nabijać z D40 tylko spojrzeć prawdzie w oczy, że co do wymaganych obiektywów przez NOMEN82 to kwota 1tyś to troszkę mało... Za tą sumę można kupić D3100 ale z kitem.

Hobby foto nie należy do najtańszych .... niestety.
    Zdaję sobie z tego sprawy, ale mówią, że wielkie biznesy zaczynano w garażu, a ja czuje mięte do lotnictwa i fotografii i chce to połączyć. Noszę się z tym od dawna. Wiem, że 1000 PLN to mało, ale mam okazje (czy też przymus) wymienić aparat i mam dość odkładania tego w nieskończoność. Niestety nie każdy pracuję w Anglii albo zarabia po 10 tys. Nie ukrywam, że mam też inne wydatki ale tu nie oto chodzi.
    Zapisałem się do forum i zapytałem bo macie Lepszą wiedzę i rozeznanie w temacie, a sprzedawca to najchętniej wcisnąłby mi najdroższy model na raty. Ale ja tak nie chce.
    Już w trakcie dyskusji padły dwie propozycje pod które na kierunkuje poszukiwania D3100
    i D40x(koniecznie z tym x??).

Domyślnie

Koniecznie z tym "x", bo ten bez "x" gorzej ostrzy i produkuje obrazek jak z komórki (no, prawie).
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów