Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Unhappy problem D50... lustro..

wiem że robiąc ślub należy mieć dwa aparaty... przekonałem się o tym już na pierwszym.. ale.. co się stało?? dotychczas nie miałem najmniejszych problemów z D50 gdy nagle zacięło mi się lustro (w pozycji połowicznej).. okazało się że kolejne naciśnięcie spustu je odblokowywało. podczas ceremonii w kościele zacinało się mniej więcej co piąte ujęcie... po wyjściu z kościoła zacinało się przy każdym... wściekły pojechałem na wesele i na plener gdzie aparat pracował bez zarzutu.. dopiero (na szczęście) po oczepinach zacięło się całkiem.. w sensie spust blokada - spust i odblokowanie... z tym że tym razem lustro za każdym razem blokowało się w pozycji podniesionej.. i tu ciekawostka czasem przy zablokowaniu zapisywał zdjęcia a czasem nie; jeśli ujęcie robione było w pozycji pionowej aparat nie obracał sam zdjęcia (???) ... na drugi dzień aparat robił już piękne zdjęcia i sie nie blokował.. czy może to być spowodowane tym że zrobiłem 800 zdjęć ?? jakieś przesilenie ?? raczej na to nie stawiam.. prosze o pomoc..

p.s.
    czy to może być syf w mechanizmie??
    czy inne D50 też tak mają??
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

IMHO to będzie padnięta migawka.

Domyślnie

Nie sądzę, żeby to była migawka ona z mechanizmem lustra nie ma zbyt wiele wspólnego. Jeśli zdjęcia są poprawnie naświetlane to migawka chodzi cacy.

Niestety z tym lustrem to wizyta w serwisie się kłania.
    TJD
    Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]

Domyślnie

Mnie naprawa zablokowanego lustra w F90X kosztowala 250zl. Tez sie samo zacielo.

Domyślnie

A może to wina baterii? Chyba były przypadki zacinania sie luster w D70s podczas używania niefirmowych baterii.

Jakiego używasz obiektywu na D50? Chodzi mi szczególnie o ten feralny dzień.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Question hmmm

używałem nikkora 18-55 dx i nikkora 55-200 dx - a jakie to ma znaczenie??
    D700 z kitem 24-70 | Nikon 70-200 | Nikkor 35 f2 | Nikkor 85 f1.8 | SB600 | SB900

Domyślnie

moze przedmuchaj lustro i tamten wewnetrzny mechanizm ? Ja sie z tym nie spotkałem u siebie.
    JN

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igorzak Zobacz posta
    A może to wina baterii? Chyba były przypadki zacinania sie luster w D70s podczas używania niefirmowych baterii.
    Jak miałem D50 zawsze był problem z blokowaniem się lustra przy użyciu podrobionych aku. I zawsze problem mijał po zapięciu "oryginała". Dlaczego? Nie wiem.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Te wadliwe aku zostało wycofane. Gdzieś na stronce nikona były numery tych wycofywanych,(jakiś błąd produkcyjny) Dawali nowe za free

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów