Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Kurs fotografii

Domyślnie Kurs fotografii

Czy ktoś mógłby polecić jakiegoś organizatora kursów fotografii dla bardzo początkujących (migawka, przesłona, ISO, itd + podstawy samego fotografowania czyli podstawy ze światła, kompozycji i innych rzeczy w stylu "a jak zrobić żeby tło było tak fajnie rozmazane") w Warszawie?
    Zależy mi, żeby potrafił dobrze wytłumaczyć temat i nie brał za to tysiąca złotych

Z góry dzięki.
    Mam lustrzankę, jestę fotografę!

Domyślnie

Książkę przeczytaj "ekspozycja bez tajemnic". Tam jest wszystko fajnie opisane.
    D70 + N18-105VR + N35/1.8G + SB-600
    Helios 44M-7/2 + Jupiter 135/3.5

Domyślnie

To nie dla mnie, osoba zainteresowana nie przyswaja wiedzy "papierowej" .

Domyślnie

Na tego typu kursy szkoda kasy. Książka, internet, forum, "jutub". I trening, który czyni mistrza.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Zresztą. Jesteś na tym forum 2. lata więc pewnie jakieś pojęcie o fotografii masz
    Sam mógłbwyś powiedzieć co, jak i dlaczego tak jest.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 20-10-2014 o 23:47 Powód: pis. ("z resztą")

Domyślnie

Dino, w sumie to miło, że nie zapytałeś "jak zrobić dobre zdjęcia bo w sobotę mam znajomym na ślubie zdjęcia robić?"

Tak, jak koledzy wyżej napisali - podstawy są do ogarnięcia w bardzo krótkim czasie z książki czy netu. A później wszystko wyjdzie w praniu. Nie wiem czy jesteś anglojęzyczny ale ostatnio przeglądam Cole's classroom - taka stronka w bardzo przystępny sposób opisuje najczęstsze problemy. Mają nawet darmowy 20-stronicowy podręcznik użytkownika od podstaw podstaw. Do tego się dowiesz co zrobić, żebym nie był czarną plamą jak robię selfie na tle zachodu słońca czy jak rozmyć wodę w samo południe itp. Takich stron jest pewnie wiele. Na kurs chyba szkoda czasu z zerową wiedzą. Lepiej coś samemu poszukać a potem ewentualnie się doszkolić. Oczywiście jak masz nurtujące pytanie o konkretną sytuację to wal śmiało.

Poruszyłeś kwestię rozmazianego tła - 1. duży otwór przesłony, czyli małe f, a najmniejsze znajdziesz w obiektywach stałoogniskowych a nie zoomach, 2. im dłuższa ogniskowa tym lepiej rozmaziane - raczej 80mm niż 20mm, 3. im dalej od płotu czy drzewa stojącego w tle tym też lepiej, 4. im matryca większa tym lepiej (nie chodzi o ilość pix tylko fizyczną wielkość, więc kompaktem może być ciężko). Jak weźmiesz modelkę i zrobisz jej zdjęcie obiektywem 80mm f/1.8 i las za nią będzie 300m a nie 3m to będzie pięknie rozmaziane tło.
    Ostatnio edytowane przez ropusz ; 15-10-2014 o 23:03

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale... jeszcze raz powtarzam - TO NIE JA SZUKAM TEGO KURSU
    Znajomy/a poprosił/a mnie żebym znalazł mu/jej dobry kurs.
    Ja wiem, że szkoda na to kasy, ale sami wiecie... niektórym się nie przetłumaczy...

PS. Ja nie mogę mu/jej zrobić tego kursu.... BO NIE! ;P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dino1984 Zobacz posta
    Znajomy/a poprosił/a mnie żebym znalazł mu/jej dobry kurs.
    Jakiś taki nieokreślony ten gender. Się nawet nie dziwię, że niezdecydowane to lekko jest

A na serio to każdy pierwszy lepszy fotograf lub nawet przeciętny pstrykacz znający zależności między czułością, przysłoną i czasem za 100-200 zł wytłumaczy to i owo w 2-3 godz (lub nawet mniej jak szybko ogarnie sprawę).

Domyślnie

Swego czasu na słupach ogłoszeniowych w centrum widziałem reklamy Akademii Fotografii- kurs podstawowy 200zł za blok lub 700zł za 4 bloki. No i jest taniej niż tysiąc http://www.akademiafotografii.pl/war...urs-fotografii

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów