Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: YongNuo RF605

Domyślnie YongNuo RF605

YongNuo wypuścił właśnie nowy wyzwalacz RF605, który pozwoli wyzwolić w sześciu grupach (od A do F) lampy podpięte do wyzwalaczy YongNuo RF603 a nawet starszych RF602. Wyzwalacz współpracuje też z lampami YN560-TX.

http://www.hkyongnuo.com/e-detaily.php?ID=355

Grupy tworzy się dla różnych kanałów na których pracują wyzwalacze, wystarczy ustawić w odpowiedniej kombinacji przełączniki kanałów w odbiornikach RF603/RF602 (w komorze baterii) a nadajnik RF605 ustawia daną kombinację przełączników do konkretnej grupy. Można jedynie sterować wyzwalaniem konkretnych grup, nie ma możliwości zmian ustawień mocy lamp z poziomu nadajnika, te ustawienia można zmienić tylko w samych lampach na odbiornikach, RFki to wyzwalacze manualne bez trybu TTL.

Jest to ciekawa propozycja dla wszystkich posiadaczy wyzwalaczy RF603, RF602 i nowszych RF603 II.
    Dzięki RF605 będzie można zbudować bardziej kreatywny ale za to tani i solidny system oświetlenia składający się z wielu lamp.

Domyślnie

wszędzie w opisach tego nowego nadajnika widzę:
    "RF-602/RF-603 two communication modes RF605 = RF602+RF603"

wie ktoś może, które stwierdzenie jest poprawne?
    RF-602/RF-603?
    czy
    RF602+RF603?

pierwsze sugeruje to samo co jest w lampach 560III i nadajniku 560TX - czyli trzeba zdefiniować konkretnie tryb 606 LUB 602... nie można odpalić dwóch systemów jednocześnie
    stwierdzenie z plusem, sugerowałoby jednak, że można odpalić oba systemy na raz... boję się tylko, że ten plus oznaczać bedzie jedynie nazewnictwo, nie funkcjonalność... 2+3=5... bo przecież 602+603 nie równa się 605

Domyślnie

sciągnałem instrukcje, żeby się upewnić...
    "1. Set the communication mode: Set all the transmitter and receivers to the same communication mode (RF-602 or RF-603)"

niestety jest tylko opcja LUB

dla osób z arsenałem lamp (innych niż 560III) chcących manualne wyzwalacze, jest to dobra opcja
    natomiast dla osób nowych w strobbingu zastanawiających się nad co najmniej 2-3 lampami, wydaje mi się, że opcja lamp 560III i nadajnika 560TX jest lepszym wyjściem, bo można zdalnie sterować mocą i nie trzeba pod każdą lampą montować dodatkowo odbiornika

niemniej jednak YoungNuo wciąż idzie w dobrym kierunku i wypuszcza coraz lepszy sprzęt na rynek

Domyślnie

Idzie w dobrym kierunku i/bo w rozsądnej cenie.

Z tego co wiem, potwierdzam, można ustawić tylko tryb komunikacji dla 603 lub 602, nie obydwa równocześnie. Szkoda ale i tak jestem pozytywnie zaskoczony że rozwijają jeszcze te stare systemy. Nosiłem się już z zamiarem sprzedaży swoich starych RF603 bo mam ich sporo a leżą nieużywane po przesiadce na YN622. Teraz zastanawiam się czy nie dokupić kilka tanich lamp, zamiast sprzedawać 603'ki. Już mi chodzą po głowie pomysły na plener z kilkunastoma lampami w tle.

Domyślnie

weź nic nie mów... odkąd mam nadajnik 560TX to tylko myślę sobie.... ile lamp mógłbym tym kontrolować zdalnie
    przecież dałoby radę zrobić ścianę z lamp jako tło, po 2-3 na statywie i kilka statywów po szerokości, walić na f/16 i mieć pełno gwiazdek w tle
    tylko nikt nie chce mi zasponsorować 10 dodatkowych 560III

Domyślnie

A jak by było z współpraca z odbiornikami yn622n ??

Domyślnie

Czy oprócz instrukcji ktoś sprawdził na żywo jak te grupy ze starszymi RF-603 działają?

Domyślnie

Dokładnie tak samo jak grupy w RF-603... nie ma grup. Jak chcesz grupy, to masz tylko RF-605.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Uprawnienia umieszczania postów