Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Domyślnie D7000 Mikroregulacja AF, jak ona działa ?

Witam
    No nie ukrywa, mam problem...
    Mam 2 szkła i o ile na stałce ustawię sobie " Zapisana wartość -10" , trafia w punkt, jest idealnie, to na szkle z zoomem, na 18mm , taki BF, ze mi kartki brakuje, a na 105 mm jest w punkt.....

Problem tyczy się 2 funkcji:
    W menu precyzyjna korekta AF mamy

Zapisana wartość : 0
    Domyśla : 0

Czytając wskazówkę w menu aparatu nie rozumumiem kompletnie nic z tego co tam napisano...

Czy ktoś może mi napisać Czym różni sie zapisana wartość od domyślnej ? w obu są podane skale (-20 / +20)
    Ostatnio edytowane przez falko29 ; 05-10-2012 o 22:29
    D7000 + N18-105vr + 35/1.8G + Sunpak Pz42x + MeiKe Fc-100

Domyślnie

Jeżeli ustawisz tylko domyślną to będzie tyczyć się to wszystkich podpinanych szkieł. Zapisana wartość jest tylko i wyłącznie dla aktualnie podpiętego szkła. Jak założysz inne to możesz tą wartość zmienić. Aparat pamięta wartości dla różnych szkieł jakie ustawiłeś i po przepięciu nie musisz ustawiać znowu.
    Ale jeśli na 18 masz BF a na 105 w punkt to kłania ci się kalibracja AF. Miałem tak samo. Body dzisiaj wróciło z N i wszystko śmiga jak należy.
    D300s + S17-50 + N70-300VR + SB-600 + graty

Domyślnie

czyli mam rozumeić, jesli mam np oba szkła -10 i -15 , to korygując domyślną na -10, wtedy jedno szkło będzie na 0 , a drugie na -5 ?

Domyślnie

Chyba tak. Albo ustaw domyślnie na 0 i daj -10 i -15 dla poszczególnych szkieł. Musisz popróbować

Domyślnie

No i wyszło mi dla 18-105 (-10)
    A dla 50/1.8 (-5)

Poprzednio co pisałem, to nie zwróciłem uwagi że miałem wybrany punkt AF poniżej środkowego

Domyślnie

No to teraz ciesz sie aparatem !

Domyślnie

No właśnie miałem tak samo. Na stałce -10, a na 18-105 przy 105 w punkt, a na 18 BF. Zdjęcia pokazywałem. Już miałem wysyłać do serwisu, porobiłem wieczorem foty, ale jeszcze z rana zrobiłem to samo, aby mieć pewność, że rodzaj światła nie ma wpływu na zachowanie puszki i ..... ZONK. Powywalałem wszystkie ustawienia mikroregulacji i .... 50mm 1.8d trafia dokładnie w punkt. Założyłem 18-55 VR - dokładnie w punkt, 18-105 lekki BF - skorygowałem na -5 i w punkt. Potem zacząłem robić test na książkach i za każdym razem zdjęcie jest trafione. Wieczorem przy żarówkach - także. Nie wiem. Mam bardzo mieszane odczucia odnośnie tej puszki. Ona po prostu zachowuje się dziwnie.

ps. Zerowanie ustawień mikroregulacji robiłem kilka razy i nigdy nie przynosiło to żadnego efektu. Jak dalej będę miał problemy, to wysyłam do serwisu. KwaK410 możesz pi w skrócie napisać, jak wysyłałeś do serwisu - chodzi o całą procedurę i co załączyłeś wraz z body?
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    No właśnie miałem tak samo. Na stałce -10, a na 18-105 przy 105 w punkt, a na 18 BF. Zdjęcia pokazywałem. Już miałem wysyłać do serwisu, porobiłem wieczorem foty, ale jeszcze z rana zrobiłem to samo, aby mieć pewność, że rodzaj światła nie ma wpływu na zachowanie puszki i ..... ZONK. Powywalałem wszystkie ustawienia mikroregulacji i .... 50mm 1.8d trafia dokładnie w punkt. Założyłem 18-55 VR - dokładnie w punkt, 18-105 lekki BF - skorygowałem na -5 i w punkt. Potem zacząłem robić test na książkach i za każdym razem zdjęcie jest trafione. Wieczorem przy żarówkach - także. Nie wiem. Mam bardzo mieszane odczucia odnośnie tej puszki. Ona po prostu zachowuje się dziwnie.

ps. Zerowanie ustawień mikroregulacji robiłem kilka razy i nigdy nie przynosiło to żadnego efektu. Jak dalej będę miał problemy, to wysyłam do serwisu. KwaK410 możesz pi w skrócie napisać, jak wysyłałeś do serwisu - chodzi o całą procedurę i co załączyłeś wraz z body?
    W serwisie potrzebują tylko body i kartę gwarancyjną. Reszta ich nie interesuje. Ja zostawiłem osobiście będąc w Warszawie - nawet pudełka nie chcieli.Odesłali kurierem zapakowane.
    Jeśli wysyłasz do nich sam to prawdopodobnie musisz wypełnić formularz zgłoszenia reklamacji ze strony.

Domyślnie

Rozumiem, ale nie będę z Białego pędzić to Wawy, a wysłanie bez oryginalnego pudełka powoduje brak odpowiedzialności za szkody powstałe podczas transportu. Więc trzeba wysłać w pudełku.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Ale nie musi być oryginalne. Wystarczy staranne zapakowanie i wysyłka kurierem z ubezpieczeniem.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów