Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków/Singapur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Miałem identyczny dylemat.

Główne przewagi MBP to:
    - Procesory wielojajeczne. Bardzo przydaje się przy wirtualizacji.
    - Kilkukrotnie szybszy dysk, nawet jeśli w Mini jest SSD.
    - 6xThunderbolt
    - Nie słychać nawet przy dużym obciążeniu.
    - Porządna grafika.
    - Cztery gniazda pamięci.

Komp jest szybki, nawet bardzo. CC2014 odpala się w góra 2 sek przy działających 20 aplikacjach na 9 pulpitach oraz odpalonych i dłubiących coś równolegle systemach XP i Win 7, czyli 2 rdzenie stale zajęte. Kodowanie video Bluray leci z prędkościami rzędu 50-70kl/s i się tego zupełnie nie czuje w responsywności systemu. Czasy w zasadzie dowolnych operacji na dużych rawach są niemierzalne. Klik i jest. Mulasty Bridge chodzi w końcu jak trzeba. Znaczy nie chodzi, fruwa. Używałem go rzadko, właśnie przez leniwą naturę. Obecnie może spokojnie służyć jako szybką, podręczną przeglądarkę. Wszystkie działania robią się natychmiast.
    A jaka konfiguracja? Po ostatnich kłopotach przy składaniu PC-ta rozważam dołożenie do Maca Pro.
    RX100 + dslr w drodze
    MBPr 13"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypher Zobacz posta
    A jaka konfiguracja? Po ostatnich kłopotach przy składaniu PC-ta rozważam dołożenie do Maca Pro.
    Najtańszy sześciojajeczny.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

a 16-10-2014 konferencja Apple i może się okaże, że mamy coś nowego i inne dylematy

Domyślnie

Tak z ciekawości, jak to wygląda na biurku - mac pro z podpiętymi 4 dyskami ?

Rozumiem małą popielniczkę czy jak kto woli kosz na śmieci, ale praktyczność tego rozwiązania, drastycznie zmniejsza się z każdym podpiętym dyskiem zewnętrznym, bądź jeżeli ktoś chce mieć 10 Gigabitów w domu, czy jakąś kartę rozszerzeń. Jak na sprzęt za 20K PLN, to stosunek ceny do możliwości jest moim zdaniem dość kiepski. Ciekaw jestem, jakie racjonalne i biznesowe uzasadnienie posiadanie Mac Pro, zamiast komputera klasy workstation, np od Della, który w podobnej cenie będzie miał większe możliwości i np 8 rdzeniowy CPU.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    a jak sobie poradzić z podłaczeniem dysków zewnętrznych?
    USB??? z jakas stacją?
    NAS w sieci gigabitowej.

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Tak z ciekawości, jak to wygląda na biurku - mac pro z podpiętymi 4 dyskami ?

Rozumiem małą popielniczkę czy jak kto woli kosz na śmieci, ale praktyczność tego rozwiązania, drastycznie zmniejsza się z każdym podpiętym dyskiem zewnętrznym, bądź jeżeli ktoś chce mieć 10 Gigabitów w domu, czy jakąś kartę rozszerzeń. Jak na sprzęt za 20K PLN, to stosunek ceny do możliwości jest moim zdaniem dość kiepski. Ciekaw jestem, jakie racjonalne i biznesowe uzasadnienie posiadanie Mac Pro, zamiast komputera klasy workstation, np od Della, który w podobnej cenie będzie miał większe możliwości i np 8 rdzeniowy CPU.
    Jeśli ktoś ma potrzebę podpinania na stałe dysków zewnętrznych, zawsze może je schować pod/w biurku i doprowadzić tylko kabelek. Wiem, że rozwiązanie słabe, ale lepszego nie ma. Swoją drogą, 10GB w dyskach zewnętrznych to proszenie się o kłopoty. Od tego są serwery plików.

Mnie też się bardzo nie podoba koncepcja MP jako przerośniętego Mini. Moim zdaniem na rynku jest miejsce dla Mini, popielniczki i prawdziwego Pro. Ale znając Apple, uwali rynek profesjonalny bez mrugnięcia okiem. Szkoda.

Uzasadnienie zakupu MP jest takie, że jeśli mamy starego MP, to póki co można go dobrze sprzedać i różnica do nowego jest najmniejsza możliwa. Z roku na rok, stary MP będzie wart coraz mniej a nowy nadal będzie drogi. Zwykły rachunek ekonomiczny. Swojego starego MP sprzedałem na wiosnę wręcz rewelacyjnie i grzech byłoby odpuścić okazję. Zamiana wyszła praktycznie 1:1.

Workstation DELLa to są świetne komputery. Tylko co z tego, jak postawienie na tym OS-a graniczy z cudem.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-10-2014 o 11:05
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

czy aby na pewno da się zrobic podobną maszynę pod windowsa za te same pieniadze?
    Ja sie nie znam aż tak i bazuje na tym co przeczytam.
    Np na tym:
    http://www.dobreprogramy.pl/Nowy-Mac...ews,51172.html

Uprawnienia umieszczania postów