Szukaj
Jak wyłączasz komputer to tak jest, ja laptopa używam w trybie ciągłym tylko go usypiając, do tej pory bywało, że restarty robiłem raz w miesiącu.
Do szału doprowadzają mnie te aktualizacje
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Albo jak ktoś jest przyzwyczajony do makówki, gdzie restart jest konieczny w zasadzie tylko przy zmianie wersji systemu. Praca/sleep/praca/sleep/itd... Przy takim modelu aktualizacje Win10 kompletnie zaburzają rytm pracy. Przychodzisz a tu radosny pusty ekran zamiast zostawionych aplikacji.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Reboot robię nie częściej jak raz na 2 tygodnie. Problemu nie zauważyłem.
w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...
Oj tam, oj tam…
Tylko 5 dni, bo robiłem porządki z fiksującym C1. Wcześniej było ponad 10 dni, poprzedzone wyłączeniem komputera ze względu na przepinanie dysków.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Kilka czy kilkanaście dni "uptime" w jednostkowych przypadkach nie przesądza o tym czy problem jest czy go nie ma. Informacje od innych użytkowników również potwierdzają, że jednak nie jest to dobrze zrobione. Poza tym co to za czasy bez restartu. Ja mówię o miesiącach, nie dniach.![]()
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Nie przesadzajmy... Restart co tydzień czy dwa to chyba nie dramat. Zazwyczaj muszę go zrobić po jakiejś instalacji po prostu.
w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...
Chciałbym przypomnieć, że Win10 to jest nowy system, który stosunkowo niedawno pojawił się na komputerach. Przez pierwszy rok, 1.5 roku można spodziewać się częstych update naprawiających aktualne błędy. A to, że restarty są potrzebne wynika i z konstrukcji z systemu i z faktu, że restart wymusza natychmiastowe zastosowanie aktualizacji. Część aktualizacji oprogramowania ( jak np. aktualizacja bibliotek czy to systemowych czy takich jak glibc ) wymaga zrestartowania wszystkich programów które z nich korzystają, aby je wdrożyć - restart jest tutaj bezpieczniejszą opcją. Nie tylko na Windowsach. Aktualizując biblioteki na systemie linuxowym tak samo musimy zrestartować wszelkie oprogramowanie które z nich korzysta, z tym, że na serwerze wiemy dokładnie co jest potrzebne i możemy to zrobić punktowo, bez natychmiastowego restartu maszyny.
Trzech użytkowników dość dobrze wyposażonych MacBook Pro właśnie jeden po drugim stwierdziła, że to bzdura i że muszą restartować laptopy częściej, z różnych powodów, często związanych z jakimiś problemami softowymi, czy z wifi działającym "co drugi restart".Albo jak ktoś jest przyzwyczajony do makówki, gdzie restart jest konieczny w zasadzie tylko przy zmianie wersji systemu. Praca/sleep/praca/sleep/itd...
d70s + N18-70 + N55-200
instalacje robię po instalacji systemu, później bardzo ale to bardzo sporadycznie, zresztą od XPka już większość programów nie potrzebuje restartu po instalacji.
Nie chodzi o to, że dramat albo nie, ale o to, że laptop potrafi się sam wybudzić z uśpienia i zrestartować nie patrząc na to, czy (że) coś jest uruchomione.
Ogólnie stresujące dziadostwo...
O ile sam system jak i ósemki bardzo mi się podoba, szybko i wydajnie ale kurcze z aktualizacjami to przegięli.
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Skontaktuj się z nami