Close

Strona 9 z 140 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 1395

Wątek: Windows 10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    To Ty używasz Menedżera zadań do kontroli procesów?

No to gratulacje !
    A powiedz mi, czego Ty używasz w takim razie, co jest niezależne od OS? Przecież to OS kontroluje procesy i to z OS dowiadujesz się, czy coś działa czy nie. To podstawowa wiedza z zakresu systemów operacyjnych. Nie ważne jakim programem będziesz sprawdzał czy coś działa czy nie, jak na poziomie OS będzie ukryte, to życzę powodzenia.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Tak, tak wszyscy podglądacie komendy assemblera odpalane na procesorze, żeby zobaczyć czy przypadkiem jakiś proces czegoś nie miesza.
    Dodatkowo przechwytujecie cały ruch z interfejsu sieciowego, żeby być absolutnie pewnym, że wysyła to co ma wysyłać.

Gratulacje.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Adrian - z ust kogoś, kto używa OS Xów o których ostatnio pod tym względem dość głośno jest brzmi to trochę niepoważnie
    Nie wiem o czym mówisz. O czym jest dość głośno? Że OS X ma jakieś narzędzia, które raportują na Infinity loop moją aktywność na kompie?
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Że wyciekają zdjęcia, które trzymasz w swojej chmurze...

O raportowaniu aktywności też swoją drogą było głośno z miesiąc czy dwa temu, ale teraz zdjęcia wygrywają...

Więc masz wybór - wie producent OSa albo wiedzą wszyscy w internecie...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    A powiedz mi, czego Ty używasz w takim razie, co jest niezależne od OS? Przecież to OS kontroluje procesy i to z OS dowiadujesz się, czy coś działa czy nie. To podstawowa wiedza z zakresu systemów operacyjnych. Nie ważne jakim programem będziesz sprawdzał czy coś działa czy nie, jak na poziomie OS będzie ukryte, to życzę powodzenia.
    Sprawdź te: http://www.darmoweprogramy.org/progr...a-procesow.php , a szczególnie Process Monitor.

Sądzę też, że Process Explorer Marka Rusinowicza też jest całkiem OK.

... ale sprawdź, a nie filozuj.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ja nie "filozuje". Ja po prostu mam dość podstawową wiedzę informatyczną o funkcjonowaniu systemów operacyjnych, której widać niektórym brakuje.
    Znam ten, jak i wiele innych programów od Sysinternals i tez ich używam, niemniej jednak, nie ma to żadnego znaczenia, bo zarówno manager zadań, jak i każdy inny program do podglądu procesów pobiera informacje o procesach, wątkach, uchwytach i wszelkich innych rzeczach od systemu operacyjnego.

Nie wiem o czym mówisz. O czym jest dość głośno? Że OS X ma jakieś narzędzia, które raportują na Infinity loop moją aktywność na kompie?
    Że system zbierał informacje o lokalizacjach, później o sieciach wifi i kilku innych rzeczach ( iOS ).

Tak, tak wszyscy podglądacie komendy assemblera odpalane na procesorze, żeby zobaczyć czy przypadkiem jakiś proces czegoś nie miesza.
    Dodatkowo przechwytujecie cały ruch z interfejsu sieciowego, żeby być absolutnie pewnym, że wysyła to co ma wysyłać.
    Instrukcje procesora, nie komendy assemblera.

A przechwytywanie i monitorowanie całego ruchu sieciowego to zupełnie inna kwestia.
    Tak czy inaczej, myślę, że 99% osób która mówią jak to zabezpieczają i monitorują swój system, nie ma wiedzy która pozwoliłaby im cokolwiek wykryć, ani zrozumienia działania systemów operacyjnych, jak to w tym wątku widać.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Że wyciekają zdjęcia, które trzymasz w swojej chmurze...
    No ale wyciek danych (włamanie) to nie jawne śledzenie i zbieranie danych o użytkownikach. Przecież to jest kompletnie inna sprawa. Poza tym nie trzymam zdjęć w chmurze.

O raportowaniu aktywności też swoją drogą było głośno z miesiąc czy dwa temu, ale teraz zdjęcia wygrywają...
    Masz więcej informacji na ten temat? Bo, że coś gdzieś, z czymś to takie mało konkretne.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

@adrian
    Większość problemów związanych z bezpieczeństwem / inwigilacją które się pojawiają w systemach Apple to przypadki związane z iOS - taki trend, że ostatnio systemy mobilne są na tapecie i w tym przypadku jest źle, żeby nie powiedzieć, że bardzo źle.
    d70s + N18-70 + N55-200

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Ja nie "filozuje". Ja po prostu mam dość podstawową wiedzę informatyczną o funkcjonowaniu systemów operacyjnych, której widać niektórym brakuje.
    ...
    Cieniutka to wiedza, która sugeruje, że system działa jak hacker, czyli że po zabiciu określonego procesu wznawia go w pod nazwą niejawną.
    Po prostu nierealne w systemach komercyjnych, jako że po wykryciu takich działań MS długo by się zbierał z podłogi.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Cieniutka to wiedza, która sugeruje, że system działa jak hacker, czyli że po zabiciu określonego procesu wznawia go w po nazwą niejawną.
    Po prostu nierealne w systemach komercyjnych, jako że po wykryciu takich działań MS długo by się zbierał z podłogi.
    System może tak działać. Procesy, wątki i wszystko inne istnieje w systemie, a żyje własnym życiem. To co robi, a to co może to dwie inne sprawy.

Swoją drogą, ciekawe, czyli jednak, ufasz microsoftowi, że system robi to co mówi, że robi, bo "co by było gdyby to wyszło na jaw", a jednocześnie, nie ufasz mu i wyłączasz masę rzeczy, które służą poprawianiu Twojego bezpieczeństwa i poprawianiu systemu operacyjnego, bo na pewno Cię szpieguje? Ciekawe, ciekawe...
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 9 z 140 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów