Close

Strona 63 z 140 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1395

Wątek: Windows 10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Wiesz, że napisałeś straszną głupotę? To co napisałeś jest dokładnie odwrotną sytuacją do oczekiwanej. Wszelkie uaktualnienia, szczególnie związane z bezpieczeństwem chcesz mieć jak najszybciej na swoim komputerze, najlepiej w przeciągu kilku godzin od pojawienia się informacji o podatności, a na pewno w ciągu kilku godzin od wydania poprawki. Skrócenie czasu w którym wydawane są poprawki bezpieczeństwa jest jedną z dużych zalet najnowszych systemów MS Windows.
    Trututu i komputer bezuzyteczny przez nascie minut po kazdej lacie, bo restart, update, restart. Dlatego u mnie w korporacji z definicji wylaczony jest samo-update Windowsa. Dzial IT raz na miesiac, zajmuje sie tym zdalnie w czasie kiedy ide cos przegryzc. Nie ma to jak wyskakujacy monit o restecie, jak mam obliczenia, ktore wiem, ze i tak beda do jutra a ich przerwanie wiaze sie ze strata nastu godzin pracy.

Nie mowie, ze nie maja latac systemu ale dlaczego robia to w tak nieskoordynowany sposob. Przeciez i tak kto ma cenne dane nie ma ich na komputerze, ktory swobodnie jest dostepny z internetu. Mamy pare komputerow ktore spiete sa w siec, bez dostepu do sieci globalnej, nawet obie sieci sa fizycznie oddzielne.

Domyślnie

Po przeczytaniu tego, żadnej 10tki instalował nie będę.
    http://www.dobreprogramy.pl/wielkipi...zic,65392.html
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    .... Mamy pare komputerow ktore spiete sa w siec, bez dostepu do sieci globalnej, nawet obie sieci sa fizycznie oddzielne.
    W szafie AC 19" każdemu RJ45 odpowiada takie samo w odpowiednim pokoju, więc nie trudno włączyć odpowiednie do innego routera.

Co do update: można przecież wybrać opcję z wyrażeniem zgody lub nie (po pewnym czasie update się upomni).

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    No widzisz, to tak też się da... Ja już po prostu pobieram aktualizację. W sumie, to źle robię, bo tak, to bym miał gotową instalkę do każdego następnego komputera... A tak, będę to musiał ściągać jeszcze raz. A idzie to, jak krew z nosa... Wam też tak to się wolno pobierało? Od tamtego czasu, odkąd napisałem poprzedni post, pobrało ledwo 64%
    Dziwna sprawa, u mnie szlo to szybko, ISO dla mojego kompa szlo z 10min a USB do drugiego kompa robil sie z 20min.

- - - - kolejny post - - - - - -

Trututu i komputer bezuzyteczny przez nascie minut po kazdej lacie, bo restart, update, restart. Dlatego u mnie w korporacji z definicji wylaczony jest samo-update Windowsa. Dzial IT raz na miesiac, zajmuje sie tym zdalnie w czasie kiedy ide cos przegryzc. Nie ma to jak wyskakujacy monit o restecie, jak mam obliczenia, ktore wiem, ze i tak beda do jutra a ich przerwanie wiaze sie ze strata nastu godzin pracy.
    Zasiadz do kompa z W10 i potem mozesz biadolic, bo nie jest to prawda co piszesz, te kilka latek zabezpieczen i kilka driverow zaraz po instalacji to nie problem, restart robisz kiedy Tobie pasuje a monity wygladaja inaczej niz w W7.
    Osobiscie mam bardzo pozytywne wrazenia po przesiadce i szczerze powiem - "nie spodziewalem sie"!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Po przeczytaniu tego, żadnej 10tki instalował nie będę.
    http://www.dobreprogramy.pl/wielkipi...zic,65392.html
    Przeczytałem i wdrożyłem większość z tego, na Laptopie Windows 10 pozostanie, PC żaden nie będzie aktualizowany z win8.1 do win 10 to już na 100% pewne, Microsoft ostro po bandzie jedzie i skoro taki to trochę klientów świadomych straci, przeczuwałem że ta Inwigilacja z win 10 IP zostanie i większość została.

Domyślnie

Hmm... To to uległem wku******u... Aktualizacja ściągała się cały dzień, w końcu ją wystartowałem... W trakcie instalacji wyskoczył niebieski ekran z wielką smutną buzią i z tekstem, że coś poszło nie tak... Restart, próba przywrócenia aktualizacji, zawisło na kręcących się kropkach... Po kilkunastu minutach pocisnąłem reset, bo cierpliwość straciłem, po czym system przywrócił się do stanu sprzed aktualizacji. I jestem dokładnie o 11 rano dzisiaj, kiedy zabrałem się za próbę podniesienia systemu. Czy ktoś wie, gdzie te rzeczy pobierane przez aplikację do aktualizacji zostały zapisane? Idzie puścić jeszcze raz update bez konieczności pobierania wszystkiego do nowa? Czy mam to teraz k***a ciągnąc jeszcze raz? Puściłem sobie wcześniej na firmowym serwerze pobieranie ISO, ale widzę, że przez 4 godziny pobrało 25% na 10 MB łączu z CIRem... Jakiś dramat...

Generalnie pierwsze starcie z nowym systemem przyniosło negatywne emocje. Aktualizację robiłem na nowiutkim dysku, na świeżutko zainstalowanym systemie (jedynie sterowniki i FF, żeby móc sobie w międzyczasie internety pooglądać), z opcja bez zachowywania czegokolwiek... I dupa. A komputer też raczej nie jakaś popierdółka (może nie zupełna świeżynka, ale taki wypas gdzieś sprzed półtora roku).

Błąd zrobiłem, że od razu ISO nie pobrałem...

A do tego wszystkiego okazało się, że w laptopie, do którego chciałem włożyć dysk SSD wyjęty ze stacjonarki, nie ma złącza na dwa dyski (nie wiem czemu ubzdurało mi się, że są dwa gniazda na dysk). "I w p***u wylądował... I cały misterny plan też w p***u..." I teraz nie wiem, co zrobić. Myślałem, że dam lapkowi drugie życie tym SSD... A to tylko 120GB, czyli zdecydowanie za mało jako na jeden dysk. Chyba, że go tam włożę, a obecnego talerzowca będę podłączał po USB, jak będzie potrzeba. Ech... Do kitu dzień... I jeszcze gorąco jak cholera...

EDYTA:
    No dobra, na partycji systemowej są dwa katalogi, których wcześniej nie było i gdzieś w jednym z nich jest plik setup.exe. Nakliknąłem go i aktualizacja ruszyła i tym razem chyba nawet poszła... W każdym razie mam Windowsa 10 zainstalowanego...
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 08-08-2015 o 22:45

Domyślnie

Nie trzeba restartować komputera od razu po aktualizacjach, w Windows 10 procent aktualizacji które wymagają natychmiastowego restartu powinien być minimalny. Co więcej, można skonfigurować komputery tak, aby nie restartowały się automatycznie po instalacji uaktualnień ( dokładnie tak mam to skonfigurowane w firmie w której pracuję).
    Po pierwsze, to co robi korporacja wcale nie znaczy, że jest dobre. Mamy wiele przykładów całkowitego braku dbania o bezpieczeństwo w korporacjach. Po drugie, jak robisz obliczenia które będą wykonywane N czasu, to powinny być robione na komputerze do tego przygotowanym - skonfigurowane aktualizacji, restartów, podtrzymanie napięcia, etc., etc. W moim mniemaniu powinien również działać pod kontrolą serwerowego OS, ze względu na lepszą domyślną konfigurację i stabilność.
    Po trzecie, w przypadku korporacji, implementowane są mechanizmy bezpieczeństwa daleko wykraczające poza możliwości użytkownika prywatnego, które są wykorzystywane również do blokowania ataków na podatności wykorzystywanego oprogramowania, co zmniejsza możliwości exploitacji załatanej w aktualizacjach dziury. . Po czwarte, utrzymanie aktualności oprogramowania jest kluczowym aspektem bezpieczeństwa systemu informatycznego mającego dostęp do Internetu bądź sieci w której znajduje się co najmniej jeden komputer mający do niego dostęp ( nie koniecznie stały - starczy przyniesiony laptop z domu ).

Nie mowie, ze nie maja latac systemu ale dlaczego robia to w tak nieskoordynowany sposob. Przeciez i tak kto ma cenne dane nie ma ich na komputerze, ktory swobodnie jest dostepny z internetu. Mamy pare komputerow ktore spiete sa w siec, bez dostepu do sieci globalnej, nawet obie sieci sa fizycznie oddzielne.
    Nie chodzi o to czy komputer jest dostępny Z Internetu, ale czy ma dostęp DO Internetu. Wiele osób ma dane na komputerze który ma dostęp DO Internetu. Większość komputerów w bankach o których coś wiem ma dostęp do Internetu, jednocześnie mając dostęp do wewnętrznych systemów, baz danych, etc.
    A co do oddzielania sieci od siebie i różne aspekty routingu i dostępności różnych zasobów z różnych podsieci - to to zazwyczaj jest trochę bardziej skomplikowany temat niż po prostu komputery wpięte w sieć, fizycznie oddzielone. Często oddzielenie wcale nie jest fizyczne, a jedynie logiczne.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

... Często oddzielenie wcale nie jest fizyczne, a jedynie logiczne.
    Dla niektórych hakerów to jest raj... (patrz poczta Pentagonu).
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Podział fizyczny, z własnym sprzętem fizycznym jest zbyt drogi i nieopłacalny. W tej chwili stosuje się głównie VLANy, czyli jednak podział logiczny ( następujący na odpowiednio niskiej warstwie ). A z pocztą pentagonu to była jeszcze inna sytuacja z tego co pamiętam. VLANy są wystarczająco bezpieczne dla większości rozwiązań, o ile są dobrze skonfigurowane.
    d70s + N18-70 + N55-200

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Po drugie, jak robisz obliczenia które będą wykonywane N czasu, to powinny być robione na komputerze do tego przygotowanym - skonfigurowane aktualizacji, restartów, podtrzymanie napięcia, etc., etc. W moim mniemaniu powinien również działać pod kontrolą serwerowego OS, ze względu na lepszą domyślną konfigurację i stabilność.
    Pomarzyć piękna rzecz. Nie wiem jak w Twojej branży, ale w mojej chyba jeszcze nie spotkałem softu (poza takim oferującym stricte obliczenia rozproszone), który miałby wersję na stację roboczą oficjalnie obsługującą Windowsy serwerowe. Więc w razie jakiegokolwiek problemu support producenta się na ciebie wypnie, bo powie że pracujesz na niewspieranym systemie i bujaj się z problemem sam.

Strona 63 z 140 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573113 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów