Close

Strona 123 z 140 PierwszyPierwszy ... 2373113121122123124125133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 221 do 1 230 z 1395

Wątek: Windows 10

Domyślnie WINDOWS 10 i automatyczne przełączanie miedzy oknami

Proszę Was o pomoc. Od którejś aktualizacji windows 10 dotyka mnie problem z automatycznym przełączaniem się miedzy oknami.
    Przykład:
    otwieram okno eksploratora i np kopiuję jakieś pliki. Proces trwa powiedzmy 3 minuty. W tym czasie przechodzę do PS i sobie pracuje nad zdjęciem. W chwili kiedy proces kopiowania się zakończy windows sam z siebie przełączy mnie do okna gdzie odbywało się kopiowanie.
    I tak się dzieję z rożnymi czynnościami. Jest to dość upierdliwe w chwili kiedy zadam różne czynności, które lecą w tle a ja pracuje nad czymś innym. Wszystko co się kończy wywala mnie z roboty i przełącza.
    Kiedyś tak nie było. Mogłem spokojnie pracować w PS i nic nie powodowało automatycznego przełączania.

Może wystarczy coś, gdzieś odhaczyć itp?
    Proszę pomóżcie.
    Dziękuję

Domyślnie

Wystarczy tylko/aż odhaczyć śmieci w ustawieniach, zainstalować sterowniki producentów i na koniec użyć shutup10, ja 10'tki poprawnie skonfigurowanej za nic bym juz nie zmienil

Domyślnie

Mam pytanie nt licencji OEM/BOX. Szukam info w necie ale są dwie wersje i nie wiadomo która prawdziwa. Czy kupując teraz w sklepie windows 10 oem i instalując go na swoim obecnym kompie będę mógł za pół roku wymienić komputer i zainstalować ten sam win10 na nowym? Czy muszę kupić BOX? Jedni piszą że teraz OEM też można przenosić (tylko trzeba go usunąc/deaktywować na starym kompie), inni się trzymają wersji że OEM nadal się przypisuje i po zmianie płyty będzie trzeba kupić kolejny... To jak to w końcu jest?
    ;]

Domyślnie

W licencji masz napisane jedno ale z prawa europejskiego, które Polska respektuje wynika drugie.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Z tego co orientuje się. to OEM przypisuje się do pierwszego systemu na jakim został zaktywowany.
    Próba aktualizacji tej samej licencji na drugim systemie zakończy się niepowodzeniem.

Nie znam procedur, i czy takowe istnieją, jak dezaktywować OEM z poprzedniego systemu by go użyć na drugim. IMHO - jeśli byłoby to możliwe, mijało by się z celem istnienia wersji BOX, która jest właśnie po to by usunąć (np przez format dysku) system z poprzedniego systemu i bez problemu zainstalować ten sam na innym i aktywować tym samym kluczem.
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Mam pytanie nt licencji OEM/BOX. Szukam info w necie ale są dwie wersje i nie wiadomo która prawdziwa. Czy kupując teraz w sklepie windows 10 oem i instalując go na swoim obecnym kompie będę mógł za pół roku wymienić komputer i zainstalować ten sam win10 na nowym? Czy muszę kupić BOX? Jedni piszą że teraz OEM też można przenosić (tylko trzeba go usunąc/deaktywować na starym kompie), inni się trzymają wersji że OEM nadal się przypisuje i po zmianie płyty będzie trzeba kupić kolejny... To jak to w końcu jest?
    Można spokojnie instalować, nie tylko W10, ale i wcześniejsze, ja np zmieniam części PC kilka razy w roku i nigdy nie było problemu z aktywacją OEM na nowym sprzęcie, stary musiał być usunięty i jak czasem był problem wystarczył telefon na infolinię i już aktywacja działała

Domyślnie

Prawo europejskie do OEM nic nie ma.
    Licencja mówi jasno, że oprogramowanie OEM jest przypisane na stałe do pierwszego komputera, na którym została zainstalowane. Z telefonem jest tak, że wystarczy im powiedzieć, że np. była wymiana płyty głównej z powodu awarii i odblokują, ale jeśli zostanie soft zainstalowany na nowym komputerze, to jest to niezgodne z prawem.

Legalne przenoszenie OEM było możliwe jedynie w Windows 8, bo nie było wersji BOX. Od W8.1 jest w licencji wyraźny zapis, że przenoszenie dotyczy tylko wersji BOX.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Zapisy licencji niezgodne z prawem nie mają zastosowania.
    Prawo europejskie mówi o sprzedawaniu oprogramowania i wynika z niego, że OEM można sprzedawać osobno, bez żadnego "powiązanego" sprzętu. Co za tym idzie, MS musi dawać możliwość reaktywowania oprogramowania OEM na innym sprzęcie.
    Nie czytałem sam aktów prawnych o tym - temat zbyt skomplikowany, ale ostatnio dokonywaliśmy zakupu licencji na Windows server i kontaktowałem się z kilkoma firmami w tej sprawie i zostały mi właśnie takie informacje przedstawione.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Tak sprawdzam teraz ceny i wersja BOX home 64bit na której można wsadzić do 128GB ramu kosztuje średnio 50zł więcej niż OEM. Piernicze się tłumaczyć w razie kontroli wyższością prawa unii nad licencją, 50zł przeboleję.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Zapisy licencji niezgodne z prawem nie mają zastosowania.
    Prawo europejskie mówi o sprzedawaniu oprogramowania i wynika z niego, że OEM można sprzedawać osobno, bez żadnego "powiązanego" sprzętu. Co za tym idzie, MS musi dawać możliwość reaktywowania oprogramowania OEM na innym sprzęcie.
    Nie czytałem sam aktów prawnych o tym - temat zbyt skomplikowany, ale ostatnio dokonywaliśmy zakupu licencji na Windows server i kontaktowałem się z kilkoma firmami w tej sprawie i zostały mi właśnie takie informacje przedstawione.
    Kompletna bzdura.
    1. To prawo mówi co innego.
    2. Prawo europejskie nie jest prawem polskim.
    3. Polskie prawo mówi jeszcze co innego - producent oprogramowania musi umożliwić użytkownikowi przenoszenie oprogramowania na jego nowy sprzęt. I tylko tyle mówi prawo. To przenoszenie jest możliwe - kup BOXa.
    Dlatego przy W8, gdzie był tylko OEM można było przenosić.
    Jak jest BOX, to OEM jest licencją ograniczoną i to producent określa warunki.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 123 z 140 PierwszyPierwszy ... 2373113121122123124125133 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów