Szukaj
chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem, nie pisałem tylko o body, poza tym jest mowa o dx, więc to stwierdzenie, które nazwałeś bezsensownym do granic możliwości, nie wiem do czego miało się odnieść. Chyba każdy z nas dąży do tego, żeby mieć najlepszy sprzęt, w miarę możliwości finansowych. I na pewno nie chodzi w tym o "bo mnie stać". Co do ustawień, które wymieniłeś, większości z tego w d7100 nie używam na razie jako początkujący amator, ale na pewno przyjdzie taki czas gdzie będą te opcje potrzebne i nie będę musiał wymieniać puszki. Pozdrawiam
D810 | N 105 2.8 micro | N 24-70 2.8 | N 85 1.8 | N 50 1.4 | SB-900 |
FUJI XT-1 | 18-55 | 23 1.4 |
Nie pisałeś też nic, o DX:
EDIT:
Do tego, że obecnie wielu ludzi stać na na prawdę bardzo drogi sprzęt. Wychodząc z założenia, że najlepiej kupić najdroższy jaki można mógłbym kupić D4s. Ale po co, jeśli nie czuję potrzeby kupować czegoś, czego funkcji/możliwości nie wykorzystam? Po to, że może kiedyś się przyda? Że lepiej mieć i nie używać, niż nie mieć i chcieć używać? Dla mnie właśnie to bezsens bo staram się wybierać sprzęt do własnych potrzeb. Najpierw kupiłem jakiegoś kompakta za 900 zł. Jak przestał wystarczać to kupiłem D3100. Później z czasem kupowałem coraz lepsze szkła. Później kupiłem kolejne lepsze body... Mogłem oczywiście od razu kupić "na zapas". Tylko niestety nie wiem na ile "na zapas" będzie wystarczająco...
Żeby nie było niejasności- nie neguję innych wyborów. Przedstawiłem swój punkt widzenia który może dla kogoś okaże się lepszy. W końcu ile ludzi tyle opinii i wyborów...
Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 02-10-2014 o 21:23
Czyżby chodziło głównie o zakomunikowanie tej wiadomości...?
A poważnie, zapas jaki by nie był (piszesz "nie wiem na ile "na zapas" będzie wystarczająco") - lepiej mieć w sprzęcie "za dużo" (i nie wykorzystać), niż za mało (i czegoś nam zabraknie). W tym stwierdzeniu, żeby kupować najdroższy sprzęt na jaki nas stać chodzi oczywiście nie tylko o pieniądze - czyli stać finansowo ale i "stać" zainteresowaniami, chęciami i umiejętnościami. Tak to rozumiem.
Zgadzam się, że warto kupować na miarę potrzeb. Tylko często ta miara chyba nie do końca jest znana i lepiej kiedy takie osoby kupią troszkę bogatszy w funkcje i możliwości sprzęt niż zbyt "ubogi". Oczywiście o ile pozwalają na to finanse, które często są decydującym ogniwem i pomimo wiedzy, chęci oraz świadomości potrzeb wiele osób musi podejmować decyzję z perspektywy kosztów.
I właśnie w tym jest cały sęk by sobie szczerze odpowiedzieć czego potrzebujemy. O ile w przypadku pierwszego aparatu jest to niezwykle trudne, o tyle każdy kolejny zakup powinien być już zupełnie świadomy. Dlatego wg. mnie najlepsze rozwiązanie przedstawił jasin:
EDIT:
A jeśli już faktycznie autor chce wydać kwotę powiedzmy 3800 zł (D7100 + N18-105) to niech bardzo poważnie rozważy zakup D5100 a resztę zainwestować w optykę która da dużo większy przyrost jakości obrazka niż body. D5100 to koszt około 1500 zł. Zostaje aż 2300 zł na optykę...
Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 02-10-2014 o 22:01
Bardzo słuszna uwaga.
Popieram i mimo, że posiadam fundusz aby zakupić model który wymieniłeś nie posiadam racjonalnego wytłumaczenia po co mi on?... Skoro ten który posiadam nie jestem w stanie wykorzystać nawet w 50%.
Uważam, że autora wątku przytłoczy nawet D40 ale skoro ma chęć to czemu nie ma sobie kupić D7100?!
D5100 / S17-50 F2.8 /Metz52
Skontaktuj się z nami