Close

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 146
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Dzięki Gonzo, czyli w sumie lepiej brać ten starszy model?

Domyślnie

TUTAJ masz porównanie parametrów tych tamronów.
    Nie ma się czym chwalić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaDS Zobacz posta
    Dzięki Gonzo, czyli w sumie lepiej brać ten starszy model?
    Czy lepiej - nie wiem.
    To już zależy od tego na czym ci bardziej zależy.
    Czy tych 1/3 - 2/3 EV jasności w pewnym zakresie ogniskowych czy na cichym AF i stabilizacji.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

Ok, jednak nowszy.
    Johny, dzięki za link.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętochowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaDS Zobacz posta
    Ok, jednak nowszy.
    Johny, dzięki za link.
    Dobry wybór
    Żona ma, ja również korzystam. Jednym słowem polecam.

Domyślnie

W przypadku obiektywu makro ważniejsze od tego co napisano są moim zdaniem odległość robocza i ostrość a obie te wartości w nowszej wersji są zauważalnie lepsze. Mniej też winietuje i aberruje. Jest też droższy także coś za coś.

Domyślnie

Z tak zwanej drugiej strony to jeśli chodzi o makro za te około 2k zł można trafić używanego Nikkora 105 2.8, którego mam i bardzo polecam. Tak na oko chyba byłby fajniejszy od tamronów ( piszę chyba bo nigdy na dłużej ich nie miałem, bawiłem się tylko chwilę w sklepie .. )

Domyślnie

Nie chce wywoływać wojenek więc napiszę swoje prywatne zdanie, że jeśli o mnie chodzi to widzę przewagę Nikkora w tzw odległości roboczej. Optycznie lepszy dla mnie jest nowy Tamron, ma też lepszą stabilizację i 5 lat gwarancji. Nie liczę na podjęcie dyskusji bo wiadomo że różne są preferencje ale dla mnie wybór był dość łatwy. Nowe szkło za 2100 lub używany Nikkor w bdb stanie za chyba 1800. Oczywiście gdybym wybrał inaczej a sprzęt dzialalby bezawaryjnie to również byłbym zadowolony. Do tej dwójki dopisałbym jeszcze nowa Sigmę z OSem. Wszystkie 3 obiektywy moim zdaniem świetny wybór jeśli chodzi o słoik do 2 tysi (ale taki ze stabilizacją). Tańsze i równie dobre opcje to Tokina 100 i starszy Tamron 90.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patefonik Zobacz posta
    Z tak zwanej drugiej strony to jeśli chodzi o makro za te około 2k zł można trafić używanego Nikkora 105 2.8, którego mam i bardzo polecam. Tak na oko chyba byłby fajniejszy od tamronów ( piszę chyba bo nigdy na dłużej ich nie miałem, bawiłem się tylko chwilę w sklepie .. )
    Tak na oko, to zdecydowanie lepiej kupić nowego Tamrona z 5-cio letnią gwarancją, niż Nikkora 105/2.8VR.
    Nikkor ma znacznie większe winietowanie, dystorsję, jest znacznie cięższy (1.5x od nowszego Tamrona i 2x od starszego).
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

No dobra to była taka igła w pupę.
    Ja tak wybrałem i czuję potrzebę utwierdzenia mnie w tym wyborze.... ale widzę, że co najwyżej pobudzicie mój niepokój ...
    Świat idzie do przodu, więc może macie racje....
    Piszę tylko o swoich doświadczeniach. Zadałem podobne pytanie prawie równo dwa lata temu ... wybrałem zdecydowałem i nie żałuje. Co nie oznaczam, że wybrałem najlepiej. Weź do ręki pomacaj, sama zdecydujesz..

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów