Dzięki Gonzo, czyli w sumie lepiej brać ten starszy model?
Szukaj
Dzięki Gonzo, czyli w sumie lepiej brać ten starszy model?
TUTAJ masz porównanie parametrów tych tamronów.
Nie ma się czym chwalić
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Ok, jednak nowszy.
Johny, dzięki za link.
W przypadku obiektywu makro ważniejsze od tego co napisano są moim zdaniem odległość robocza i ostrość a obie te wartości w nowszej wersji są zauważalnie lepsze. Mniej też winietuje i aberruje. Jest też droższy także coś za coś.
Z tak zwanej drugiej strony to jeśli chodzi o makro za te około 2k zł można trafić używanego Nikkora 105 2.8, którego mam i bardzo polecam. Tak na oko chyba byłby fajniejszy od tamronów ( piszę chyba bo nigdy na dłużej ich nie miałem, bawiłem się tylko chwilę w sklepie .. )
Nie chce wywoływać wojenek więc napiszę swoje prywatne zdanie, że jeśli o mnie chodzi to widzę przewagę Nikkora w tzw odległości roboczej. Optycznie lepszy dla mnie jest nowy Tamron, ma też lepszą stabilizację i 5 lat gwarancji. Nie liczę na podjęcie dyskusji bo wiadomo że różne są preferencje ale dla mnie wybór był dość łatwy. Nowe szkło za 2100 lub używany Nikkor w bdb stanie za chyba 1800. Oczywiście gdybym wybrał inaczej a sprzęt dzialalby bezawaryjnie to również byłbym zadowolony. Do tej dwójki dopisałbym jeszcze nowa Sigmę z OSem. Wszystkie 3 obiektywy moim zdaniem świetny wybór jeśli chodzi o słoik do 2 tysi (ale taki ze stabilizacją). Tańsze i równie dobre opcje to Tokina 100 i starszy Tamron 90.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
No dobra to była taka igła w pupę.
Ja tak wybrałem i czuję potrzebę utwierdzenia mnie w tym wyborze.... ale widzę, że co najwyżej pobudzicie mój niepokój ...
Świat idzie do przodu, więc może macie racje....
Piszę tylko o swoich doświadczeniach. Zadałem podobne pytanie prawie równo dwa lata temu ... wybrałem zdecydowałem i nie żałuje. Co nie oznaczam, że wybrałem najlepiej. Weź do ręki pomacaj, sama zdecydujesz..
Skontaktuj się z nami