Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ceny to żadna tajemnica - cennik jest dostępny na stronie www.datalab.pl (cenniki są podobne także jak jakiś klient szuka ceny to może się spotkać z różnicą niewielką)

Zajmujemy się również RAID'ami i z sukcesem na to wychodzi.

najpierw - analiza
    potem - raport diagnozy - jak pozytywny to listing plików możliwych do odzyskania które są sprawne
    Kalkulacja cenowa
    następnie decyzja właściciela dysku/dysków czy zgadza się na odzyskiwanie - jeśli nie - płaci tylko za analizę pozytywną.

Pozdrawiam

Domyślnie

Chodzi mi o bardziej "skomplikowane" odzyskanie danych - rozsypany RAID + rozsypany logicznie lvm, a tak naprawdę, klienta interesują dane z systemów wirtualnych które miały pliki dysków na tej macierzy.
    Mieliśmy taki przypadek niedawno i firma z którą się klient kontaktował powiedziała mu, że 10k to minimum, bo komplikacja na poziomie logicznym jest duża, więc klient przekalkulował i stwierdził, że mu się nie opłaca...
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Również skomplikowanymi przypadkami się zajmujemy - Ale pragnę zwrócić uwagę że każdy przypadek choć w najmniejszym stopniu różni się od innych.

Cena jest adekwatna do pracy jaką usłyszał klient. Są też wyższe - proszę mi wierzyć

Pozdrawiam

Domyślnie

Mnie ceny wyższe nie dziwią, bo widzę jak bardzo skomplikowane są problemy związane z tą dziedziną. Dziwi mnie tylko to, jak często muszę klientom mówić, że my im tego NIE zrobimy kilka razy taniej i że te firmy od odzyskiwania danych wcale nie zdzierają i nie robią klienta w bambuko.

Za to innemu klientowi, jakaś firma powiedziała, że odzyska dane z padniętego dysku, sporo taniej - klient danych nie zobaczył a firma odesłała dysk w bardzo kiepskim stanie i po oddaniu do profesjonalnej firmy klient usłyszał, że teraz to będzie ich to kosztowało o rząd wielkości więcej. To jako przestroga, dla tych którzy chcą oszczędzać na ważnych danych.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 14-11-2014 o 15:31
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

No tak - jeżeli klient zaniesie dysk do firmy A i Firma A rozkręci dysk a nie odzyska danych lub odzyska je ale dla klienta będzie za drogo... To klient zabierze dysk - zapłaci tylko za diagnozę i zaniesie dysk do Firmy B a że dysk był już rozkręcany i Firma B nie jest w stanie stwierdzić co było w Firmie A z tym dyskiem robione to życzy sobie zapłatę z góry za tzw. Diagnozę poinwazyjną i za odzyskanie danych większą cenę.

Chyba każda firma tak działa

Domyślnie

A jak firma A jeszcze coś w tym dysku dodatkowo zepsuje, bo zatrudnia kilku studentów, pracujących w piwnicy, którzy bardzo entuzjastycznie podchodzą do pracy, lecz niestety ich wiedza nie dorównuje entuzjazmowi, to koszta lecą w górę w zastraszającym tempie.

Na pewno wszystkie firmy z którymi ja miałem kontakt mniej bądź bardziej formalny mają tako politykę.
    d70s + N18-70 + N55-200

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A jak się sprawy mają z dyskami SSD, również już coś z nich odzyskiwaliście?

Tylko mi nie mów, że i do tych dysków macie coś cudownego, np. made in Kazachstan.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Z uszkodzonych SSD też można odzyskiwać dane. Niektóre uszkodzenia można naprawiać, ale najczęściej trzeba rozlutować dysk, odczytać zawartość układów, a potem kłania się znajomość algorytmów zapisu układów Flash-NAND, które w przypadku SSD są bardziej skomplikowane niż w pendrivach, i matematyka. Najlepsze narzędzia do tego, też z Acelabu - jest to firma z ogromnym, ponad dwudziestoletnim doświadczeniem i wieloma osiągnięciami. Zresztą w tej branży nie da się zaistnieć z dnia na dzień. Sprzęt może kupić każdy, kto ma pieniądze. Żeby się nim mądrze posługiwać trzeba lat samodzielnej nauki, bo tego w żadnej szkole nie ma. Nawet najlepszej jakości młotek nie da Ci gwarancji, że nie uderzysz się w palec. Wiele zależy od Twoich umiejętności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleron Zobacz posta
    Z uszkodzonych SSD też można odzyskiwać dane. Niektóre uszkodzenia można naprawiać, ale najczęściej trzeba rozlutować dysk, odczytać zawartość układów, a potem kłania się znajomość algorytmów zapisu układów Flash-NAND, które w przypadku SSD są bardziej skomplikowane niż w pendrivach, i matematyka. Najlepsze narzędzia do tego, też z Acelabu - jest to firma z ogromnym, ponad dwudziestoletnim doświadczeniem i wieloma osiągnięciami. Zresztą w tej branży nie da się zaistnieć z dnia na dzień. Sprzęt może kupić każdy, kto ma pieniądze. Żeby się nim mądrze posługiwać trzeba lat samodzielnej nauki, bo tego w żadnej szkole nie ma. Nawet najlepszej jakości młotek nie da Ci gwarancji, że nie uderzysz się w palec. Wiele zależy od Twoich umiejętności

Zgadzam się z tym co napisałeś mając na uwadze czy dysk SSD nie posiada sprzętowego szyfrowania w locie przy pomocy kontrolera.

Owszem złożenie tzw. "dump'ów" (plik śmieciowy sczytany z każdego układu osobno) w jeden MIX jest bardziej skomplikowany niż w pendrive lub kartach pamięci...

tak poza tymi objaśnieniami miałem kiedyś*styczność*z pewnym dość*"upierdliwym" klientem który chciał odzyskać dane z trzech kart pamięci CF 64GB każda marki "SD" (część z kontrolerów tej marki posiadają algorytmy szyfrujące lub tzw. Dynamicznego XOR'a) i bardzo trudno niekiedy odzyskać jest z nich dane...

Otrzymałem owe karty do odzyskania danych i codziennie miałem telefon od klienta czy już zostało odzyskane... - na każdej karcie wewnątrz były cztery układy NAND po 4 banki pamięci każdy tworząc razem 64GB... Z uwagi na to że trzeb abyć miłym dla klientów (Klient nasz Pan) - Po jego dobitnym pytaniu: "Jak Pan to robi? jestem informatykiem z wykształcenia, na pewno szybciej bym to zrobił i o 80% taniej"... przedstawiłem mu odnośniki ogólnodostępne w internecie do urządzeń które musiałby zakupić, wiedzy jaką musiałby przewertować i informacje z każdego układu NAND w widoku heksadecymalnym - i klient dał mi wolną rękę i ciszę i spokój po przedstawieniu moich argumentów na to jak ja to robię

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    A jak się sprawy mają z dyskami SSD, również już coś z nich odzyskiwaliście?

Tylko mi nie mów, że i do tych dysków macie coś cudownego, np. made in Kazachstan.
    Dyski SSD

Są nadal dla firm odzyskujących dane nowinką techniczną.

Są dyski które są sprzętowo szyfrowane w locie i wtedy jak zostaną uszkodzone (np. często uszkadza się w pewnych dyskach kontroler zarządzania dostępem do pamięci) i już nawet bezpośrednie sczytywanie osobno każdego układu pamięci NAND nic nie daje gdyż informacje zawarte na owych układach są*zaszyfrowane AES 128bit lub 256bit...

Ale owszem posiadamy w firmie urządzenia które pozwalają diagnozować uszkodzenia dysków SSD, do niektórych dysków "lekko" uszkodzonych technicznie można się*dostać*za pomocą pewnych urządzeń w trybie tzw. safe mode lub techno mode... i wtedy można odzyskać strukturę danych zawartych na dysku a następnie rozpocząć proces odzyskiwania danych - niestety tutaj prędkość odczytu z takiego SSD w trybie safe mode jest na poziomie UDMA66

Czy masz jeszcze jakieś pytania??

Pozdrawiam

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów