Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Następca d3000....

Witam
    Po ponad roku nauki fotografii na modelu d3000 (któremu w sumie nie mogę nic zarzucić, przyzwyczaiłem się do tego kastrata ) przyszedł czas na zmiany. Zastanawiałem się z początku nad modelami D90 i d300 jednak wczoraj do gry wszedł jeszcze jeden poważny konkurent: d7000. Fotografuje przeważnie portrety, ostatnio byłem zaproszony na 3 śluby w roli 2 fotografa. Pod koniec października mam już sam obsłużyć ślub. Zależy mi na obrazku i użytecznym ISO (na d3000 uzyteczne ISO to 100, delikatnie na ślubach wykraczałem poza tą granice ale potem pojawiały się problemy przy obróbce). Wszystkie szkła jakie mam posiadają AF, z wyjątkiem dwóch z gwintem m42. W grę wchodzą używki, body jest mi potrzebne na okres 2 lat a potem planuje przerzucić się na coś pokroju 700. Jakieś porady? Sugestie ?
    D300 + N50 f1.8 G + N18-55VR + książki... ale na nic sprzętu kupa gdy fotograf dupa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wolves Zobacz posta
    Witam
    Po ponad roku nauki fotografii na modelu d3000 (któremu w sumie nie mogę nic zarzucić, przyzwyczaiłem się do tego kastrata ) przyszedł czas na zmiany. Zastanawiałem się z początku nad modelami D90 i d300 jednak wczoraj do gry wszedł jeszcze jeden poważny konkurent: d7000. Fotografuje przeważnie portrety, ostatnio byłem zaproszony na 3 śluby w roli 2 fotografa. Pod koniec października mam już sam obsłużyć ślub. Zależy mi na obrazku i użytecznym ISO (na d3000 uzyteczne ISO to 100, delikatnie na ślubach wykraczałem poza tą granice ale potem pojawiały się problemy przy obróbce). Wszystkie szkła jakie mam posiadają AF, z wyjątkiem dwóch z gwintem m42. W grę wchodzą używki, body jest mi potrzebne na okres 2 lat a potem planuje przerzucić się na coś pokroju 700. Jakieś porady? Sugestie ?
    Czemu ISO100 tylko jest użyteczne?
    Może kup lampę? Jakie masz te obiektywy? Jaki zakładasz budżet na zmianę?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Najlepszą matrycę ma w tym przypadku D7000, który jest naturalnym następcą modelu d90.
    Niestety D7000 miewa swoje problemy m.in z focusem, który zaś jest niedościgniony w modelu D300, ale znowu posiada matrycę o jedną epokę starszą
    Najlepsze ISO uzyskasz z D7000, ale możesz przy tym mieć najwięcej problemów

Generalnie czego nie wybierzesz, odczujesz sporą różnicę, aczkolwiek sam nie odważyłbym się iść na ślub z zakupionym używanym body, które nie wiadomo jak było używane i kiedy może nawalić.
    Nikon D5100 | D610
    Sigma 10-20 f/4-5.6 | 17-50 2.8 EX | 70-200 2.8 II EX | Nikkor AF-S 28 1.8 | AF-S 35 1.8 | AF-S 50 1.8 | AF-S 18-105 | Tokina At-x 100mm f/2.8
    Nissin Di-622 MkII | YN-560 IV | RF-603 MkII | Vanguard Alta+ 233AP

Domyślnie

Ja bym wybierał spośród: D7000 (ryzykowne), D7100 (droższe), lub D90 (starsze), nowe na raty 0%. Ze wskazaniem na D7100.

Domyślnie

Jeśli w D3000 tylko ISO 100 uważasz za użyteczne, to w D300s pójdziesz do 200, a D7000 nie pójdziesz dalej jak 250-320.
    Przy takim podejściem do szumów, to A7s dojdziesz może pod ISO 800. Aby móc w miarę robić zdjęcia na ślubach i weselach może będziesz zadowolony z poziomu szumów w 645Z

Co do użyteczności aparatów w reportażu ślubnym (pod względem AF):
    D300s - najpewniejszy AF
    D7100 - trochę gorszy
    D7000 - nie jest zły, ale w gorszych warunkach nie jest w 100% pewny, a niestety w takich będziesz robił większość zdjęć
    D90 - wybredna puszka (z jednymi szkłami pracuje ok, z innymi ogólnie źle ostrzy), brak korekty AF, więc wielce prawdopodobne, że większość szkieł będzie musiała odwiedzić serwis w celu kalibracji.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jeżeli masz niedługo sam ogarniać wesele, zainwestuj w szklarnie, bo samą 35dx zbyt komfortowo nie obskoczy się imprezy za którą ktoś ma Tobie zapłacić.

Totalnie nie rozumiem dlaczego ograniczasz się tylko do ISO 100. Tracisz kadry, narzucasz sobie ograniczenia, zwiększasz prawdopodobieństwo poruszenia zdjęć itp z powodu......fobii szumów? Pozbądź się takich ograniczeń, zacznij korzystać z tego co oferuje body a zobaczysz, że przy odrobinie wprawy w obróbce można mieć bardzo ciekawe efekty przy słabym świetle.

Co do puszek...cena/jakość z uwzględnieniem Twoich preferencji nakierowuje na d7000. Mimo wszystko polecam i tak skupić się na szkłach i pozbyciu się własnych ograniczeń Z wesela raczej nie drukujesz bilbordów, więc jakość na papierze z iso1600 jest więcej niż ok.

Domyślnie

Też nie rozumiem tego ograniczania do ISO 100. W D300s, które nadal mam ISO w granicach 800-1000 jest w zupełności akceptowalne przy kotlecie pod warunkiem prawidłowej ekspozycji. Do tego jasne szkło i naprawdę można poszaleć z czasami W czasie MŚ robiłem repo dla knajpy podczas meczu Anglików z Włochami i zamiast D610 wziąłem ze sobą D300s w obawie przed latającymi kuflami z piwem, do tego 35 f/1.8, Tamron 17-50, YN 560II i fotki wyszły naprawdę OK.

Poświęć więcej czasu na doskonalenie obróbki, a zobaczysz, że ISO nie gryzie
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Dlaczego ograniczam się do ISO 100? wyżej widzę już uporczywe ziarenka dlatego rzadko kiedy wskakuje wyżej niż 100, ale nigdy nie przekraczam 400 z wyjątkiem pojedynczych kadrów. Jeśli potrzebuje więcej światła staram się wydłużyć czas ew zmniejszyć wartość przysłony. Staram się zawsze uzyskać jak najlepszą jakość a wiadomo, każdy krok ISO to mniejsza jakość Takie mam ograniczenie, taką mam fobię.

D7100 wykracza poza moje możliwości finansowe. Do wydania mam 3tyś. Poza tym zamiast kupować nowe d7100 wolałbym poszukać używanego d700 Rozumiem że na d90 lepiej nie zwracać uwagi ?
    D300 + N50 f1.8 G + N18-55VR + książki... ale na nic sprzętu kupa gdy fotograf dupa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wolves Zobacz posta
    Dlaczego ograniczam się do ISO 100? wyżej widzę już uporczywe ziarenka dlatego rzadko kiedy wskakuje wyżej niż 100, ale nigdy nie przekraczam 400 z wyjątkiem pojedynczych kadrów. Jeśli potrzebuje więcej światła staram się wydłużyć czas ew zmniejszyć wartość przysłony. Staram się zawsze uzyskać jak najlepszą jakość a wiadomo, każdy krok ISO to mniejsza jakość Takie mam ograniczenie, taką mam fobię.

D7100 wykracza poza moje możliwości finansowe. Do wydania mam 3tyś. Poza tym zamiast kupować nowe d7100 wolałbym poszukać używanego d700 Rozumiem że na d90 lepiej nie zwracać uwagi ?
    Jak już masz taką przypadłość jak fobia, to proponuję wziąć na raty D7100 lub bardziej D610
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Domyślnie

Ziarenka wyskakują w każdym body przy wyższym ISO! To norma i tak zawsze będzie. Jeżeli potrzebujesz body tylko i wyłącznie do oglądania zdjęć na kompie w powiększeniu 200% lub więcej, to żadne body Cie nie zadowoli. Najprostszą metodą wyleczenia się z szumofobii jest zrobienie zdjęcia z wyższym ISO (w Twoim przypadku wystarczy ISO 1600) poprawnie naświetlonego i wywołanie go w labie. Kosztuje niewiele, a pokazuje dobitnie, że szumy na ekranie monitora można sobie wsadzić w pewną część ciała.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów