Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie 2. Rajd Nadwiślański

To była moja pierwsza wizyta na rajdzie samochodowym, więc tym bardziej pierwsza z aparatem Więcej zdjęć znajduje się tutaj.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Domyślnie

Dla mnie 3 i 4 całkiem fajnie choć na 3 ilość przepału odstrasza.
    Ogólnie jak na pierwszy raz to fajnie
    D5100 / S17-50 F2.8 /Metz52

Domyślnie

Trochę za ciasno je potraktowałeś 3 bardzo fajna. Trochę monotonne te kadry - wszystkie z poziomu lądującego helikoptera. Wszedłem w podany przez Ciebie link mając nadzieję, że tam kadry się urozmaicą, ale się przeliczyłem Na całym rajdzie zrobiłeś tylko 17 zdjęć? Ja rozumiem motto "wychodź więcej, ale rób mniej zdjęć", ale w tym przypadku mniej znaczy gorzej

Jak na pierwszą potyczkę z motosportem jest nieźle, choć nad panoramowaniem musisz jeszcze nieco popracować.
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Panoramowaniew wychodzi ci fajnie
    3 najlepsza ze względu na akcję. Trzeba by było usiąść do niej jeszcze raz i obrobić ja aby zniwelować przepał
    Poza tym Wszystkie kadry bardzo Podobne

Domyślnie

Muszę doprecyzować: fotki zostały zrobione w trakcie rajdu ale wszystko to tylko jeden OS i jedna miejscówka. Zresztą i tak przechodziłem w różne zakamarki aby nie strzelać tego samego kadru w nieskończoność. Tytuł sugeruje relację z całego rajdu, na przyszłość będę o tym pamiętał zakładając tematy. Nad 3 jeszcze popracuję bo faktycznie są ostre przepały - zakręt był trudnym miejscem do fotografowania, momentami światłomierz wariował, poza tym nie czuję się mistrzem w obróbce

Dziękuję za wszystkie opinie, następnym razem będzie lepiej i bardziej różnorodnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dnie Zobacz posta
    (...) ale wszystko to tylko jeden OS i jedna miejscówka. (...)
    I właśnie dlatego jadę kilka dni wcześniej na rozpoznanie i szukam miejscówek gdzie można ciekawe ujęcia pstryknąć (ewentualnie onboardy z youtube z poprzednich edycji) Chociaż mam o tyle łatwiej że wiem jak się kierowcy zachowują w konkretnych miejscach bo sam mam przyjemność uczestniczyć w tym sporcie

I za kolegami trójeczka najlepsza, reszta trochę ciasnawa, panoramowanie ok. Taka prośba jeszcze, można z tej trójki EXIF prosić? No i czym pstrykane?
    FUJIFILM X-T1 + FUJINON 18-55 F2.8-4 R LM OIS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mbodniak Zobacz posta
    I właśnie dlatego jadę kilka dni wcześniej na rozpoznanie i szukam miejscówek gdzie można ciekawe ujęcia pstryknąć (ewentualnie onboardy z youtube z poprzednich edycji) Chociaż mam o tyle łatwiej że wiem jak się kierowcy zachowują w konkretnych miejscach bo sam mam przyjemność uczestniczyć w tym sporcie
    Następnym razem zrobię rozeznanie przed wyjazdem bo tak naprawdę nie miałem pojęcia czego się spodziewać na miejscu Podobnie było zresztą przy pierwszych próbach z samolotami.

I za kolegami trójeczka najlepsza, reszta trochę ciasnawa, panoramowanie ok. Taka prośba jeszcze, można z tej trójki EXIF prosić? No i czym pstrykane?
    1/160s, f5, iso 100 Strzelane D7000 i N35 1.8, w trakcie zmieniałem też obiektyw na N85 1.8. Zoom byłby bardziej praktyczny ale skusił mnie obrazek ze stałek.

Domyślnie

I właśnie dlatego jadę kilka dni wcześniej na rozpoznanie i szukam miejscówek gdzie można ciekawe ujęcia pstryknąć (ewentualnie onboardy z youtube z poprzednich edycji)
    nie każdy ma czas i możliwości pojechać wcześniej. Można pojechać z godzinę przed startem pierwszej załogi i przejść się w jedną lub drugą stronę miejsca w którym wchodzisz na oes.
    Oglądanie onboardów nic Ci nie da. Takie filmiki są dobre dla zawodników, którzy chcą zobaczyć odcinek. Dla kogoś kto chce robić zdjęcia ważne jest co jest przed lub za dojazdówki, którą przyjedzie w dany punkt. Mapki są na tyle niedokładne, że czasem ciężko skoordynować sobie film, mapkę i dojazdówkę. A najlepiej jest pojechać w losowe miejsce i improwizować, wtedy widać kunszt fotografa.

momentami światłomierz wariował
    Najlepiej jednak wychodzi się na trybie manualnym. Przed przejazdem ustawiasz sobie parametry i potem na kolejnych zawodnikach korygujesz sobie. Czasem warto niedoświetlić cienie (i potem je rozjaśnić w PS'sie) żeby mieć niespalone słoneczne miejsca, a często jak fotografujesz na wprost auta to światłomierz jeszcze bardziej zwariuje jak trafisz w świecące się światła (które niestety muszą być włączone, regulamin).
    przejrzyj sobie galerie z rajdów na autoklub.pl przede wszystkim polecam Dominika Kalamusa i Arka Bara oraz KFPR
    Ostatnio edytowane przez jacq ; 30-09-2014 o 23:51
    www.rajdowy.blogspot.com wolę samochody niż wijące się "modelki"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacq Zobacz posta
    Najlepiej jednak wychodzi się na trybie manualnym. Przed przejazdem ustawiasz sobie parametry i potem na kolejnych zawodnikach korygujesz sobie. Czasem warto niedoświetlić cienie (i potem je rozjaśnić w PS'sie) żeby mieć niespalone słoneczne miejsca, a często jak fotografujesz na wprost auta to światłomierz jeszcze bardziej zwariuje jak trafisz w świecące się światła (które niestety muszą być włączone, regulamin).
    przejrzyj sobie galerie z rajdów na autoklub.pl przede wszystkim polecam Dominika Kalamusa i Arka Bara oraz KFPR
    Dzięki za wskazówki. Co do wspomnianych świateł to mam już z tym doświadczenie z lotnictwa - pierwsze schrzanione zdjęcia spowodowały, że sceny typu kołowanie samolotu w moją stronę fotografuję wyłącznie na manualu.

Domyślnie

nie każdy ma czas i możliwości pojechać wcześniej. Można pojechać z godzinę przed startem pierwszej załogi i przejść się w jedną lub drugą stronę miejsca w którym wchodzisz na oes.
    Oglądanie onboardów nic Ci nie da. Takie filmiki są dobre dla zawodników, którzy chcą zobaczyć odcinek. Dla kogoś kto chce robić zdjęcia ważne jest co jest przed lub za dojazdówki, którą przyjedzie w dany punkt. Mapki są na tyle niedokładne,
    Logiczne jest że lepiej przyjechać odrobinę wcześniej i się poszwędać z głową, ale jak masz mapę i video z odcinka to nie szkodzi pod filmem (nie onboardem) na youtube zapytać "gdzie to jest" i odpowiedź dostaniesz Onboardy tylko pod kątem tego co się na odcinku dzieje, o to mi chodzi.

Mapki są na tyle niedokładne (...)
    Tutaj to przesadziłeś Co może być niedokładnego w mapie z zaznaczonym odcinkiem? Przecież na tym kibice bazują Dowiadujesz się gdzie miejscówka jest na mapie, a później szukasz najlepszego dojazdu i tyle
    FUJIFILM X-T1 + FUJINON 18-55 F2.8-4 R LM OIS

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów