Przecież taka porada była podawana milion razy tu na forum...
Szukaj
Przecież taka porada była podawana milion razy tu na forum...
Człowieki kochaneczy da się moje stare presety które używałem na LR 3.0 przekonwertować jakoś sprytnie do wymogów LR 6.0 ? Czyli z procesu 2012 na 2105 ?
Ale w LR 6 nie ma procesu 2015Jest 2003, 2010 i właśnie 2012
![]()
A ..ujj z tymi numerami procesówrozchodzi się o to, że LR 6 inaczej działa. Pierwszy ślub zaczynam obrabiać w tym sezonie i ZONK. Stare presety co sobie porobiłem i używałem na LR 3 na nowym programie 6.10 jakoś zupełnie co innego robią z plikiem
Chciał bym aby robiły to samo i wszystkie nowe funkcjonalności nowego programu były dostępne.
Czy pozostaje z palca suwanie suwaczkami aby było podobniebo mam dwa komputery dwa monitory dwa LRy 3 i 6 no i sobie suwam jak guuupek jakiś
![]()
Wydaje mi się, że to nie problem z procesem, a zmiana suwaczków która nastąpiła już wcześniej, chyba w LR4. Wcześniej były fill light, blacks, recovery itp. + nieco inaczej działające vibrance i saturation i chyba już wtedy nie dało się w prosty sposób przerzucić presetów, aby wyglądały 1:1.
Obstawiam, że musisz zrobić to na oko.
Witam
Mam mały problem
posiadam lightroom 5.6 i kupiłem nikon D5500
Problem jest taki że LR nie czyta mi plików raw... co mogę zrobić żeby to działało i jak to zrobić
Pozdrawiam
Adobe LR w wersji 5 nie czyta plików raw z D5500. Musisz zainstalować Adobe DNG Converter i przekonwertować posiadane pliki raw na format dng.
Tu masz podstawowe informacje i linki:
https://helpx.adobe.com/pl/photoshop...converter.html
Ostatnio edytowane przez frogi ; 10-05-2017 o 18:08
D300s D750 D5500 EPL5 z kitem NEX5 w rezerwie![]()
Ew. kupić upgrade do LR6 lub wykupić abonament adobe cc.
Panowie, czy jest możliwość aby po przeinstalowaniu LR i systemu, przenieść i wczytać do LR tylko część zdjęć?
Zrobiłem kopię katalogu, w którym są trzymane wszystkie dane przez LR
ale chciałbym wczytać tylko część z nich a widzę, że w tym katalogu są tylko cyferki i literki
chyba, że coś źle przeniosłem
no i oczywiście czy to ma sens, bo może lepiej wczytać wszystko, mimo, że rawów nie będę miał na dsku na lapku a jedynie na dysku zewnętrznym w archiwum
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
Nie lepiej zwyczajnie zrobić synchronizacje katalogów w zakładce Library/Folders, a jak jest wszystko to można dany katalog zrobić remove ?
Skontaktuj się z nami