Close

Strona 71 z 80 PierwszyPierwszy ... 21616970717273 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 800

Wątek: Lightroom 6

Domyślnie

Gdyby sobie kupił podręcznik, to nie miałby takiego problemu i dowiedziałby się jeszcze bardzo dużo innych rzecz, a w spolszczonym programie prawdopodobnie będą te same problemy. Jeszcze raz to powtórzę tutaj nie chodzi o zrozumienie słów zapisanych w programie (w jego interface), ale o funkcjonalności które się pod nimi kryją. W LR akurat niektóre z tych funkcjonalności nie są nawet opisane żadnym słowem np. operacje na histogramie lub w zakladce HSL a pewnie są jeszcze inne tylko te mi się na szybko nasunęły. Czego się pożytecznego dowie nowy użytkownik po przetłumaczeniu na polski słowa "Clarity" lub "Vibrance"? Przy pomocy podręcznika można to wszystko ogarnąć w kilka lub kilkanaście dni, albo "odkrywać Amerykę" miesiącami lub nawet latami zagłębiając się w spolszczoną wersję LR, zamiast ciekawie i efektywnie obrabiać zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez mmluty ; 17-02-2017 o 22:21

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmluty Zobacz posta
    (...) w spolszczonym programie prawdopodobnie będą te same problemy.
    Jak na złość działa bezproblemowo, co robię źle?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bic44 Zobacz posta
    Jak na złość działa bezproblemowo, co robię źle?
    Ja także coś robię źle, ponieważ spolszczenie działa aż za dobrze Chyba jestem obciachowy, że posługuję się językiem ojczystym
    Bezlusterkowiec Sony i kilka słoików

Domyślnie

Mam takie pytanie co do wydruku zdjęć u fotografa w programie Lightroom. Proszę napisać jak to najprościej zrobić w programie Lightroom używając formatu zdjęć 9x13, 10x15, 13x18, 15x21, 20x30.
    Za wszelkie informacje dziękuje z góry.

Domyślnie

Zakładka Print, single image, ustawiasz cell size (odpowiednio dla formatu), niżej custom file dimensions (to samo w cell size), sRGB i print to file. Możesz pokombinować z wyostrzaniem, dodaniem profilu labu, jakością plików.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    Zakładka Print, single image, ustawiasz cell size (odpowiednio dla formatu), niżej custom file dimensions (to samo w cell size), sRGB i print to file. Możesz pokombinować z wyostrzaniem, dodaniem profilu labu, jakością plików.
    Coś z tym wszystkim nie jest tak . Pisałeś że po ustawieniu opcjie Cell size i Custom file dimensions powinny być te same. Ustawiłem opcję Cell size - Height 15,00 cm i Width 10,00 cm a opcja Custom file dimensions wynosi 20,99 cm x 29,70 cm. Zapisałem za pomocą opcji Print to File. Podłączyłem drukarkę ale czarno białą niestety bo nie mam kolorowej i zrobiłem wydruk. Zdjęcie miało następujący rozmiar 14,5 cm i 9,6 cm. Być może na wpływ miała opcja Layout. Po podłączeniu drukarki w tej opcji, opcja Margins - Left mam 0,38 cm, Right mam 0,38 cm, Top mam 0,38 cm i Bottom 0,42 cm.

Domyślnie

To jest oczywiste, że marginesy też muszą się zmieścić na przyjetym formacie papieru. Jeżeli je ustawiłeś inne niż zero, to sam obrazek musi być mniejszy.

Domyślnie

Prośba co do filmu nie aktualna.
    Ostatnio edytowane przez Krzychumag ; 05-03-2017 o 16:17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychumag Zobacz posta
    Mam prośbę i pytanie co do filmu, który przedstawię. Proszę napisać czy jest możliwe wykonanie to co autor kursu mów i przedstawia w filmie. Film jest dostępny na https://www.youtube.com/audio?video_...&v=NJhfSZYCQRA
    twój link nie działa a ten który się wyświetla na youtube, po wklejeniu id filmu "watch?v=NJhfSZYCQRA" odnosi się do filmu kolegi biegłego, nie ładnie jest kraść czyjeś filmy i umieszczać na swoim koncie, tym bardziej, że kolega biegły jest tu na forum i można by go było spytać osobiście
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Prośba co do filmu nie aktualna.
    Ostatnio edytowane przez Krzychumag ; 05-03-2017 o 16:20

Strona 71 z 80 PierwszyPierwszy ... 21616970717273 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów