No to nie wiem, u mnie najazd na liczbę, pojawiają się strzałki obok kursora, klik, lewo/prawo skokowo zmienia
Szukaj
No to nie wiem, u mnie najazd na liczbę, pojawiają się strzałki obok kursora, klik, lewo/prawo skokowo zmienia
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
Ok, ale to oderwanie dłoni od touchpada, a nie o to mi chodzi![]()
Źle wytłumaczyłem, myszką to robisz, kursor najazd na liczbę lewy klik, trzymasz i przesuwasz kursorem nie strzałkami na klawiaturze, strzałki się wyświetlają obok kursora
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
Używam Lightrooma na co dzień i naprawdę nie ma większego idiotyzmu jak import NEFa tylko po to żeby zrobić z niego jpega i ponownie importować go do LR.
chyba od organizacji fotek jest bridge, ale ja nie uzywam, natomiast fakt, wrzucanie jpg do katalogu moze spowodowac srozwolnienie![]()
Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
www.smooth.photography/vs13
Taka sytuacja:
Musiałem przenieść wszystkie zdjęcia z jednego dysku zewnętrznego na drugi. Po przeniesieniu zdjęć, otwieram sobie LR i importuję zdjęcia z nowego dysku. Wszystko się ładnie ułożyło w folderach, tak samo jak na starym dysku. Problem w tym, że w zaimportowanych zdjęciach mam gołe RAW-y, ale kiedy klikam w "All photographs" na samej górze to w tych samych zdjęciach są zapisane 'develop settings'. Ma ktoś pomysł, jak te 'develop settings' sprawnie przenieść na zdjęcia zaimportowane z dysku? Albo żeby te zdjęcia po prostu "przypomniały" sobie, że są już obrobione?
Próbowałem otwierać lightroom różnymi backupami, importowałem zdjęcia na otworzonych dwóch róznych .lrcat ale nic nie działa. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to kopiowanie ustawień ze zdjęć w "All photographs" do tych samych zdjęć w dysku WD. Tylko że obrobionych zdjęć jest kilka tysięcy, a obróbka każdego jest oczywiście indywidualna, więc do każdego zdjęcia musiałbym kopiować ustawienia pojedynczo.
Ostatnio edytowane przez przemysllaw ; 13-01-2017 o 05:52
Tak, tak, wcześniej właśnie nie importowałem tylko odnajdywałem ścieżkę. Tyle że trochę zdjęć w bibliotece jest dużo i jeśli do każdej sesji musiałbym odnajdować ścieżkę to trochę potrwa. Poza tym nie wiem czy wtedy w LR odtworzy mi się hierarchia folderów taka sama jak na dysku.
Klikasz prawym na główny katalog w LR wybierasz "update locationof folder" wybierasz głowny katalog na nowym dysku i już. Lightroom zmieni sobie ścieżki do plików i folderów.
Inny sposób to eksport całego katalogu na nowy dysk. Utworzenie nowego katalogu w LR i zaimportowanie katalogu z nowego dysku.
Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 13-01-2017 o 19:45
Skontaktuj się z nami