Koledzy, da się na stałe ustawić w Lightroom, aby przy imporcie po lewej stronie dołożyć wybrany katalog? Irytuje mnie wchodzenie w 10 folderów zanim dotrę do najczęściej używanego.
Szukaj
Koledzy, da się na stałe ustawić w Lightroom, aby przy imporcie po lewej stronie dołożyć wybrany katalog? Irytuje mnie wchodzenie w 10 folderów zanim dotrę do najczęściej używanego.
Zdradziłem Nikona na rzecz Sony,ale sentyment o forum pozostał
Nie mam maca pod ręką, ale pierwsze co masz na liście to "Biblioteki". Może spróbuj dodać ten często używany folder jako bibliotekę?
Podwójny klik na folderze?
Z tego bo pamiętam to wtedy drzewko się "zapada" do tego podwójnie klikniętego
Nie rozumiem pytania.
Przecież jeśli się zaimportuje zdjęcia z nowego katalogu (po makowemu mówiąc nowej teczki), to ta teczka/katalog jest automatycznie dodawany. Nie trzeba nic ustawiać. Przy czym można importować na dwa sposoby: albo po prostu (Ctrl shift I), albo klikając 'dodaj folder' w Library - z tym, że wtedy w oknie i tak się trzeba do niego doklikać.
Natomiast w kwestii wklikania się do nowopowstałego folderu, wystarczy się odpowiednio zorganizować: albo trzymać wszystkie obrazki w jednym nadrzędnym katalogu (powiedzmy 'moje wszystkie zdjęcia' a w nim podfoldery) i wyciągnięcie tego nadrzędnego folderu bezpośrednio na dysk - wtedy wklikiwanie się będzie miało tylko 1 kliknięcie, albo alternatywnie - zawsze kończyć pracę na jednym folderze, wtedy LR przy następnym uruchomieniu tego Catalog otworzy ten ostatnio używany folder.
Osobiście radzę po prostu trzymać obrazki w sposób uporządkowany przez siebie, np. D:/moje obrazki/ - co jest proste, wygodne, łatwe w backupowaniu i ogarnięciu myślą człowieka, a nie w różnych przedziwnym miejscach, które proponuje system: C:/Mac/Użytkownicy/waldemarsnela/obrazki/ i dopiero tutaj jeśli jeszce nie głębiej... Nie dziwię się, że takie ciągłę wklikiwanie się irytuje...
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 29-08-2016 o 23:07
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
a linki sa, zeby sie bujac
--------
no signature
Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
www.smooth.photography/vs13
Widzę, że mamy problem ze zrozumieniem się :P
Kolega Miroko zna rozwiązanie, dzięki![]()
Zdradziłem Nikona na rzecz Sony,ale sentyment o forum pozostał
Ostatnio mam coś takie w CS6 że w develop suwak od temperatury po wczytaniu zdjęcia jest zawsze skrajnie po lewej stronie, chwytam go, błyśnie niebieski zafarb i ustawia się sam tam gdzie powinien, nie jest szkodliwe ale nie lubię jak mi w sofcie zaczynają się pojawiać czary mary.
Miał ktoś taki objaw ?
Hej wam,
mam pytanie czy zauważyliście że po ostatniej aktualizacji LR program dość mocno spowolnił? Mnie to najbardziej objawia się przy ustawianiu WB. Suwak potrafi się na sekundę zaciąć a klik a Auto WB zamraża komputer na 2-3 sekundy. Podobni choć mniejszy lag mam przy Cropowaniu. Po wciśnięciu trawa z pół do 1 sekundy zanim będzie można przesuwać ramką. Macie tak samo?
Usunięto komercyjną stopkę w podpisie!
No ok wiem że LR w wersji 6 jest powolny ale mnie do przedostatniej aktualizacji wszystko chodziło względnie szybko. Nie było sytuacji że ustawienie suwaka WB trwało sekundę lub dwie a teraz tak mam i szlag mnie trafia przy przesuwaniu suwaka a kliknięcie pipetą WB to już katastrofa bo do 3 sekund muszę czekać na reakcję programu. Nic sam nie zmieniałem w systemie W10.
Usunięto komercyjną stopkę w podpisie!
Skontaktuj się z nami