Close

Strona 60 z 80 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 800

Wątek: Lightroom 6

Domyślnie

Dzięki
    mieszanie miałem na myśli coś jak multiply właśnie (mnożenie wartości krycia/siły z gradientu i pędzla). Poza tym owszczem gradient ma w tej okolicy blisko 0% do powiedzmy 5% a pędzel flow na 50 a density na 100 i się nie może "namalować". Co najciekawsze jak zaznaczę show selected mask overlay to mi ten obszar ładnie na czerwono podświetla. daję Done i na zdjęciu kiszka - czyli wyłazi jasne/białe spod ciemnicy.
    Mazanie na minus i malowanie na plus to wiem ale mi coś nie wychodzi właśnie, być może przez flow/density.
    I teraz nie wiem jak ustawić to flow i density żeby pędzlem domalować o takiej samej intensywności jak w tym miejscu ma gradient
    Ostatnio edytowane przez notdot ; 22-08-2016 o 22:44
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Jak nei czujesz do końca różnicy pomiędzy density a flow, to na początek ustaw density na 100 (żeby efektu jednak nei ruszać), daj flow na 5% i walcz. Jak będzie mało, nie zwiększaj flow, tylko maźnij 3 razy albo tyle więcej ile będzie potrzeba. A jak jeszcze jest za dużo, to cofnij historię, zmniejsz flow ile się da i spróbuj ponownie.

Prawdę mówiąc wiele zależy od tego, co chcesz osiągnąć, więc nei ma jednej podstawowej i neizmiennej reguły - czasem trzeba tak, czasem inaczej...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Dzięki, już zaczynam rozumieć powoli flow/density - o ile zrozumiałem internetowe poradniki
    ale za to odkryłem, że jak dam density na powiedzmy 20 i pomaluję ponownie na obszarze który wcześniej miał 100 (flow niezmienione) to się robi na 20, tak jak by tego na 100 nie było w tym miejscu
    ehhh jutro powalczę ze zrozumieniem tego, albo odkryję nowy sposób jak zamalować te jasne partie wyłażące
    dzięki

- - - - kolejny post - - - - - -

ale przy okazji się nauczyłem nowych rzeczy o pędzlach i gradientach
    jak się kliknie na tą kropkę na obrazku oznaczającą "początek" malowania ale z wciśniętym altem to można myszką sterować moc czy intensywność nałożonego efektu, czyli mając np. exposure na +20, contrast na -35, shadows na +5, i ciągnąc myszą w lewo (z altem) się nam te ustawienia płynnie wyzerują. Albo drugi sposób na to samo to tam na górze panelu z efectem po prawej jest czarno-szara strzałka, jak się kliknie to się zwijają całe ustawienia pędzla czy gradientu a mamy suwak amount
    Ostatnio edytowane przez notdot ; 22-08-2016 o 23:12

Domyślnie

Dopiero teraz do mnie dotarło, co miałeś na myśli mówiac o mieszaniu krycia...

Otóż działanie pędzla na gradiencie jest właśnie takie jak piszesz: multiply, tzn. jak masz gradient od 100% - 0%, to pomalowanie przykładowo pędzlem o flow 50% w żadnym miejscu nie zrobi z maski siły 100% + 50% = 150%. Tam gdzie siłą gradientu będzie blisko 100, pomalowanie pędzlem nic nie da. W miejscu gdzie gradient ma siłę powiedzmy 30%, pomalowanie pędzlem o flow 50% będzie widoczne i odpowiednio mocniejsze.

To samo z mazaniem, tylko w drugą stronę.

Natomiast nie można niestety ustalić sobie co się w danej chwili chce, czy multiply, czy screen, czy może coś innego.

Cytat Zamieszczone przez notdot Zobacz posta
    ale za to odkryłem, że jak dam density na powiedzmy 20 i pomaluję ponownie na obszarze który wcześniej miał 100 (flow niezmienione) to się robi na 20, tak jak by tego na 100 nie było w tym miejscu
    Bo density działa zupełnie inaczej - reguluje nie krycie pędzla, tylko siłę efektu ustawionego suwakami. Czyli jak gradient przyciemnia o 3 EV (ustawione suwakiem), to density na 50% ustawia, że przyciemnienie działa tylko do połowy, czyli o 1,5 EV.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 22-08-2016 o 23:18
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Otóż działanie pędzla na gradiencie jest właśnie takie jak piszesz: multiply, tzn. jak masz gradient od 100% - 0%, to pomalowanie przykładowo pędzlem o flow 50% w żadnym miejscu nie zrobi z maski siły 100% + 50% = 150%.
    Tam gdzie siłą gradientu będzie blisko 100, pomalowanie pędzlem nic nie da. W miejscu gdzie gradient ma siłę powiedzmy 30%, pomalowanie pędzlem o flow 50% będzie widoczne i mocne jak 80% (na oko).
    myślałem o mnożeniu a nie dodawaniu, ale może masz rację, chociaż jak masz gradient blisko 0% to pomalowanie na flow 50% daje ... no właśnie ile? 0 czy 50% ?
    bo wydaje mi się że 0(mimo pokazywania na czerwono, że zamalowało się to miejsce), choć może nie umiem tego zastosować (pomalować) odpowiednio.

Domyślnie

Ciężkie pytania zadajesz...

Należałoby zrobić jakiś test i zobaczyć, czy to jest pełne dodawanie (30%+50% = 80%), czy może jakiś rodzaj mnożenia (30% + 30/2 = 45%), czy jeszcze coś innego o bardziej skomplikowanym algorytmie... Co do wartości liczbowych, to się pospieszyłem, bo to niekoniecznie musi być jak początkowo napisałem 80%, może być tez mniej - choć oczywiście pomalowanie czyni maskę ciemniejszą, tylko liczbowo nei umiem podać o konkretnie ile procent...

Dla mnie ważne, że zamiast procentami krycia, lepiej się zająć tym, czy wizualnie już jest to, co się chciało osiągnąć, czy trzeba jesze maznąć ze dwa, trzy razy. Dlatego ja wolę pracować na małym flow i ewentualnie mazać pędzlem po kilka razy, niż wyliczać konkretnie ile % flow zadać i raz przejechać pędzlem, a potem ewentualnie odkręcać...
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

swego czasu natrafilem na ta strone, ktora przedstawia tryby prac warstw w PS i arytmetyke, moze sie komus przyda http://photoblogstop.com/photoshop/p...odes-explained, mysle ze podobnie dziala na LR

--------
    no signature
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Ciężkie pytania zadajesz...

Należałoby zrobić jakiś test i zobaczyć, czy to jest pełne dodawanie (30%+50% = 80%), czy może jakiś rodzaj mnożenia (30% + 30/2 = 45%), czy jeszcze coś innego o bardziej skomplikowanym algorytmie... Co do wartości liczbowych, to się pospieszyłem, bo to niekoniecznie musi być jak początkowo napisałem 80%, może być tez mniej - choć oczywiście pomalowanie czyni maskę ciemniejszą, tylko liczbowo nei umiem podać o konkretnie ile procent...

Dla mnie ważne, że zamiast procentami krycia, lepiej się zająć tym, czy wizualnie już jest to, co się chciało osiągnąć, czy trzeba jesze maznąć ze dwa, trzy razy. Dlatego ja wolę pracować na małym flow i ewentualnie mazać pędzlem po kilka razy, niż wyliczać konkretnie ile % flow zadać i raz przejechać pędzlem, a potem ewentualnie odkręcać...
    Nie no jasne, też nie robię problemu z wartości liczbowych. Nie jestem taki by liczyć dokładnie ile procent krycia będzie. Tak samo nie ustawiam suwaczków na równe wartości ale by uzyskać dobry efekt.
    Co do flov i malowania na kilka razy to też jasne tylko w moim przypadku już mnie krew zalewała jak nie mogłem uzyskać efektu przy mniejszym flow i kilkukrotnym malowaniu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez notdot Zobacz posta
    Co do flov i malowania na kilka razy to też jasne tylko w moim przypadku już mnie krew zalewała jak nie mogłem uzyskać efektu przy mniejszym flow i kilkukrotnym malowaniu.

OK, to w takim wypadku, jak przy flow rzędu 3% jeszcze jest za dużo i masz za dużo kombinowania, zastanów się albo nad takim zmniejszeniem samego efektu (czyli zmniejszeniem density) żeby osiągnąć to co chcesz, albo już nie nad samą edycją gradientu, tylko zostaw ten gradient w spokoju, wyjdź z niego i załóż nowy pędzel - nie jako maska gradientu, tylko całkiem nowe narzędzie - Brush. Tym sposobem (mając całkiem nowy pędzel na scenie) może łatwiej dojdziesz do interesującego Cię efektu.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

odwrotnie: przy delikatnym malowaniu na flow 5% mnie szlag trafiał, że nie ma efektu, który chciałem osiągnąć, dałem flow na 25%, znów mało, 100% też nie malowało tak jak chciałem, stąd pomysł, że ten flow z pędzla był mnożony przez gradient, który w tamtym miejscu miał około 0, czy słusznie nie wiem.
    oczywiście szedłem na skróty z tym domalowywaniem przy gradientowym, oczywiście zrobię bruszem to
    dzięki

Strona 60 z 80 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów