Close

Strona 59 z 80 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 800

Wątek: Lightroom 6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Ale po co cokolwiek konwertować skoro LR obsługuje pliki z D7200?
    To Adobe kłamie jak z nut...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Uporządkuję temat co otwiera co:

1. LR 6/CC jak najbardziej obsługuje NEFy z D7200. Mając LR6 lub CC nic nie trzeba konwertować, wystarczy jak zwykle zaimportować pliki i od razu widać je jak obrazki (tu jest tabela kompatybilności).
    2. Wszystkie wersje poniżej 6 (czyli LR 1-5.x) NIE obsługują D7200 i wtedy trzeba użyć osobnego programu DNG Converter przed importem, żeby niższa wersja zobaczyła obrazek, jaki wypluł D7200

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    O jakich etapach piszesz ?? importowanie zdjęć ma jeden etap - importowanie. A konwersję do DNG trzeba zrobić przed importem. Jest od tego program "DNG Converter"
    Niekoniecznie. Podczas importu można sobie zażyczyć import w dwóch etapach, mianowicie pierwszy etap jako konwersję NEFów do formatu DNG, a drugi jako zaimportowanie samych DNG. Haczyk polega na tym, że LR musi obsługiwać dany format NEFa, więc wersje starsze LRa nie skonwertują NEFów z nowszych puszek.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Ale po co cokolwiek konwertować skoro LR obsługuje pliki z D7200?
    Chodzi o starsze wersje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Chodzi o starsze wersje.
    Ale mowa o zakupie LR6 wiec konwersja to tylko strata czasu.

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    To Adobe kłamie jak z nut...
    Aparaty, których obsługę dodano w LR6

• Canon EOS 5Ds
    • Canon EOS 5Ds R
    • Canon EOS 750D (Rebel T6i, Kiss X8i)
    • Canon EOS 760D (Rebel T6s, Kiss 8000D)
    • Canon EOS M3
    • Casio EX-ZR3500
    • Fujifilm X-A2
    • Fujifilm XQ2
    • Hasselblad Stellar II
    • Nikon D5500
    • Nikon D7200
    • Olympus OM-D E-M5 II
    • Olympus Stylus SH-2
    • Olympus Tough TG-4
    • Panasonic Lumix DMC-GF7
    • Panasonic Lumix DMC-ZS50 (DMC-TZ70, DMC-TZ71)
    • Samsung NX500
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 09-08-2016 o 23:05
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

ksh
    Gość

Domyślnie

To że 6 obsługuje to wiemy, chodziło o pozostanie na wersji 5 i konwersje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Niekoniecznie. Podczas importu można sobie zażyczyć import w dwóch etapach, mianowicie pierwszy etap jako konwersję NEFów do formatu DNG, a drugi jako zaimportowanie samych DNG. Haczyk polega na tym, że LR musi obsługiwać dany format NEFa, więc wersje starsze LRa nie skonwertują NEFów z nowszych puszek.
    Tak interpretując "etapowość", to każdy import jest etapowy... najpierw jeden plik, potem drugi, potem trzeci...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Gonzo, jak zwykle nic nie rozumiesz, a jeszcze dodatkowo pogłębiasz to wrażenie głupotą swoich uwag. Nie chodzi o to, że pierwszym etapem jest zaimportowanie jednego pliku, drugim etapem import drugiego, potem trzeciego, i tak dalej...

Jak już chcesz używać ironii, to rób to tak, żeby przy okazji z siebie samego idioty nie robić.

Etapowość polega na tym, że w pierwszym etapie LR bierze wszystkie NEFy i konwertuje je do formatu DNG, a w drugim etapie wszystkie skonwertowane w pierwszym etapie dngi importuje, opuszczając po drodze NEFy. I robi się to w zmieniając ustawienia w oknie importu. Kumasz?

1. Konwersja
    2. Import nie bezpośrednio NEFów, tylko efektów etapu 1.

Jak boga kocham, prościej się tego objaśnić nie da, więc jeśli jeszcze nie pojmujesz, jest z tobą gorzej, niż myślałem.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Dzięki wszystkim za informacje , już wszystko jasne. Podbiłem temat konwersji , ponieważ pracuję na Lr 5.3 , do którego wrzuciłem plik ze spolszczeniem , wszystko bangla po polsku i jest mi z tym o wiele wygodniej. Teraz nasuwa mi się ostatnie pytanie , czy konwersja NEFów do DNG jest bezstratna na jakości obrazka? Jeżeli ktoś zainteresowany prywatnie spolszczeniem do Lr 5.3 to siem podzielem.
    Nikon D7200 , S 17-70mm , T 150-600 , T 70-300mm , SB 900 .

Domyślnie

Cześć, chodzi o LR 6 oczywiści
    najpierw wprowadzenie potem pytanie
    mamy filtr przejściowy, ustawiamy mu jakieś parametry i na zdjęciu powiedzmy w połowie z jakimś przejściem o szerokości nie za dużej nie za małej i ustawiamy go poziomo, czyli linie filtra są równoległe do dłuższego boku zdjęcia. Dolna linia oznacza 0% filtra i jest powiedzmy w 1/3 zdjęcia, środkowa 50%, górna 100% i 2/3. Zrozumiale tłumaczę?
    No to będąc cały czas w filtrze przejściowym (graduated) włączam opcję brush, czyli mogę poprawić to i owo w "liniowym" przejściu filtra. Nadal zrozumiale?
    Pytanie: czy to linowe przejście od 0% do 100% jest "mieszane" z tym pędzlowym? Bo chcę coś poprawić (domalować) tuż przy linii 0% i szlag mnie trafia bo mi cały czas wychodzi jasny pasek, mimo że filtr ma przyciemniać, a w tym jednym miejscu tak jak by nie widziało tego domalowania.
    Z góry dzięki za próby odszyfrowania o co mi chodzi
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Nie bardzo wiem co rozumiesz pod pojęciem 'mieszane', ale chyba rozumiem z czym masz problem. Jest przepływ (gradient) i chcesz po nim rysować pędzlem - tylko że pędzel ma inną wartość krycia niż gradient akurat w tym miejscu, więc region pomalowany wyraźnie się odcina, a tego chcesz uniknąć jak sądzę.

Otóż nie jest to akurat proste do opanowania, ale proste do wyjaśnienia: użyj pędzla do malowania po gradiencie, ale ustaw pędzlowi odpowiednio małe krycie (flow albo density). Jeśli weźmiesz do głowy, że oprócz malowania masz też możliwość mazania pędzlem (Erase), a co więcej mazania też z określoną siłą (flow lub density) - to razem malowanie i mazanie o różnych siłach daje Ci nieograniczone możliwości, trzeba się tylko nauczyć z tego korzystać.

Trochę upierdliwe, że trzeba tak kombinować z suwaczkami co jedno ryśnięcie i nie można sobie ustawić trybu przenikania pędzla (np. multiply albo screen), ale spokojnie, gdzieś koło wersji 9 już to dadzą.
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 59 z 80 PierwszyPierwszy ... 949575859606169 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów