Close

Strona 43 z 80 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 800

Wątek: Lightroom 6

Domyślnie

Jest parę nieporozumień (o czym za chwilę) - ale chcę Cię uspokoić: nie musisz tam i z powrotem kopiować ciągle jakichs folderów, ani nie musisz ich co kopiowanie importować.

Trzymaj zdjęcia tam, gdzie trzymasz (na zewnętrznym), zaimportuj z niego do LRa raz i koniec, tyle. Teraz, jeśli przyjdzie Ci ochota na obróbkę starych czy nowych czy jakichkolwiek zdjęć, po prostu podłączasz dysk, a LR od razu wie gdzie ich szukać. Nic nei musisz nawet robić, jeśli tylko literka dysku będzie się zgadzać to LR sam wszystko sobie w momencie przypomni.

Natomiast co do nieporozumienia - otóż Catalog LR to taka jego wewnętrzna baza, w której trzyma całą wiedzę o Twojej kolekcji zdjęć (tagi, gwiazdki, itp). To nie jest katalog z Twoimi oryginalnymi plikami, to taka jego pamięć, którą programiści nazwali nieszczęśliwie i dość myląco Catalog i teraz to nieporozumienie się ciągnie za LRem.

Jeszce raz: Catalog LR to jego baza (masz ją na dysku C, choć można ją gdzieś przenieść), a katalogi z plikami to zupełnie inna sprawa i mogą być gdzie chcesz.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Akurat nie zgodzę się z Tobą 2pompony, ( choć jesteś moim guru w LR-rze ) w kwestii przechowywania zdjęć na dysku zewnętrznym, i z wgranymi smart previews, oraz ich obróbką. Ja to stosuje, i nie odbiega taka metoda obróbki od tej z zdjęciami na dysku w komputerze. Mam założony drugi katalog, właśnie ze zdjęciami trzymanymi na dysku komputera więc mam porównanie. Miałem kiedyś problem, jak LR gubił ścieżkę do moich/swoich zdjęć na dysku zewnętrznym (pozostawały mi tylko foldery/zdjęcia w smart previews, takie ze znakiem zapytania). Ale rozgryzłem to, i bez problemu, po kliknięciu prawym myszy otwiera się okno i wskazujesz folder/zdjęcie. Co do samej obróbki smartów i oryginałów nie widzę różnicy. A jeśli chodzi Ci Yabby o miejsce, to ja na dysku zewnętrznym mam 115 Gb a w kompie katalog + smarty wynosi mi 4,2 Gb.
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Domyślnie

Pamiętam. Wymienialiśmy kiedyś o tym uwagi, więc wspomniałem, że tego używasz. Być może chodzi o prawo wielkich liczb - ja mam prawie 900 giga plików (odkąd zmieniłem aparat rośnie szybciej) i notuję spore problemy, w dodatku dość istotne, a słabo zauważalne na pierwszy rzut oka.

Na przykład dodaję słowa kluczowe, które się nie synchronizują, lub co gorsza synchronizują się źle. Gdybym tego nie sprawdzał celowo w testach jak to działa, pownie bym nawet nei zauważył. Z wprowadzonymi zamianami też nei było kolorowo - na przykład czasem ni z tego ni z owego pytał co ma wziąć pod uwagę w Develop - czy dane z Catalog, czy dane z metafile i był strach co wybierze: czy stare, czy już nowe. Pal sześć jak trafi na coś mało ważnego, ale jak masz obrobione zdjęćia, wycyzelowane, a program nagle podmieni Ci na stare, to może człowiek szlag trafić.

Dlatego ja odradzam, choć mówię, że na papierze wygląda to fajnie, byle działało włąśnie tak jak wygląda: bezbłędnie i za każdym razem identycznie. Nie mam niestety takiej pewności...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Podziekował
    Już wszystko wiem, a czego nie wiem to w przyszłości będę pytał, wieczorem importuję te 200 giga danych i zobaczę jak bardzo będę zadowolony

Domyślnie

Zaktualizowałem 5-tkę wersję pudełkową do 6-ki. Mam pytania - jaką macie zgodność z Camera Raw u mnie jest z 7,1. Czy może ktoś wie czy w lens corections powinien wyświetlać się profil do Leica D-lux.

Domyślnie

Lajki? Ależ skąd?!

Żeby mieć profil Lajki musisz się zapisać do Klubu Lajkowicza i już po półrocznej aktywności dopuszczają do egzaminu, czy wystarczająco mocno lubisz markę. Jak zdasz, to oprócz wydania Ci certyfikatu klub zawiadamia Adobe, a Adobe odblokowuje Ci profil.

Ostrzegam, że jeśli nie będziesz wywoływać wystarczająco dużo zdjęć z Lajki, klub może cofnąć rekomendację i Adobe zablokuje profil znowu.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Lajki? Ależ skąd?!

Żeby mieć profil Lajki musisz się zapisać do Klubu Lajkowicza i już po półrocznej aktywności dopuszczają do egzaminu, czy wystarczająco mocno lubisz markę. Jak zdasz, to oprócz wydania Ci certyfikatu klub zawiadamia Adobe, a Adobe odblokowuje Ci profil.

Ostrzegam, że jeśli nie będziesz wywoływać wystarczająco dużo zdjęć z Lajki, klub może cofnąć rekomendację i Adobe zablokuje profil znowu.
    Dziękuję za odpowiedź. Cieszę się, że mamy na forum osobę z taką wiedzą na temat fotografii i oprogramowania i, że od tej wiedzy zamiast mózgu ostały się 2pompony czyli bombel.

Domyślnie

Uj, widzę, że nie zdałeś egzaminu... Nie trać dobrego humoru, będziesz miał jeszcze drugie podejście!
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 05-09-2015 o 14:46
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Lajki? Ależ skąd?!

Zarąbiście rzeczowa odpowiedź. Normalnie gratulacje
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Domyślnie

Cezary - miło, że doceniasz mój wysublimowany dowcip.

Szkoda tylko, że ja - nie mając szczęśliwie Lajki - jestem w stanie przez jakieś 30 sekund sprawdzić, czy dany profil się pojawi, natomiast posiadacz (jak się domyślam) Lajki nie jest w stanie dojść do jakichkolwiek rezultatów, mając i Lajkę i program, a może nawet jakieś zdjęcie z tej Lajki.

I w tej boleśnie obnażającej jego możliwości sytuacji to on mnie zarzuca bezmyślność!

Potwierdza tym samym niezbyt pochlebne stereotypy o posiadaczach tej marki. To by mnie najbardziej dziwiło, gdyby nie myśl, że widocznie te stereotypy nie wzięły się znikąd.
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 43 z 80 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów