To jest panel używany przy synchronizacji z Mobile LR, albo jeśli używasz synchronizacji z sieciowymi aplikacjami jak fejsbuk czy Flickr.
Szukaj
To jest panel używany przy synchronizacji z Mobile LR, albo jeśli używasz synchronizacji z sieciowymi aplikacjami jak fejsbuk czy Flickr.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Dziękuję za odpowiedź.
Proszę bardzo.![]()
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Ciekawe, Dehaze jednak jest w pudełkowym LR 6.1, sprawdziłem, działa
http://fotoblogia.pl/7633,jak-dodac-...o-lightrooma-6
ciekawostka. z dnia na dzien, bez zmieniania sterownikow od grafiki Lightroom stwierdzil ze przestanie dzialac z akceleracja gpu. jak uruchamiam LR moge lazic po danym zbiorze i go edytowac (startuje w develop), ale jak przejde do library i potem develop, zawiesza sie na amen. wylaczanie akceleracji gpu z poziomu LR tez powoduje zawieszenie LR...
Pozdrowił!
Chciałbym zacząć używać LR do katalogowania zdjęć a nie tylko do ich obróbki i tu zaczyna się problem, czy jest możliwość (na pewno jest tylko znaleźć nie potrafię) dodania zdjęć z dysku zewnętrznego do biblioteki LR tak żeby katalog z kolekcjami itp. znajdował się na tym dysku? Czy w takim wypadku (po imporcie) jak podepnę dysk zewnętrzny to będzie widział w programie wszystkie zdjęcia i będę miał do nich dostęp? Normlanie korzystam z dysku ssd ale ze względu na ograniczoną pojemność nie jestem w stanie wpakować tam wszystkich zdjęć a jednak chciałbym mieć możliwość powrotu, przeglądania, edycji zdjęć których na ssd nie ma. Moglibyście mi w jak najbardziej przystępny sposób wytłumaczyć jak się za to zabrać żeby wszystko miało ręce i nogi?
Przy imporcie zdjęć jest opcja żeby lightroom zrobił sobie miniaturki zdjęć w katalogu. Niestety nie pamiętam teraz jak się to nazywa. Po pracy sprawdzę i napiszę chyba że mnie ktoś uprzedzi.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Aparat
Build previews przy imporcie. Dodatkowo można zwiększyć pojemność ich przechowywania, bo z automatu po 1MB(?) są zastępowane nowymi.
D5100/ N35/1.8
Yabby, pomyśl o tym w ten sposób: masz mało miejsca na dysku, więć trzymasz zdjęcia na dysku zewnętrznym. A jednocześnie chcesz mieć możliwość ich edycji na tym samym małym dysku, na jaki nie masz miejsca ich wpakować. Kwadratura koła chłopie... Czyli chcesz mieć możliwość edycji, ale miejsca na to nei chcesz poświęcić i pytasz, czy jest na to jakaś magia?
Ja takiej nie znam...
Oczywiście są protezy: smart previews, ale choć znam kogoś, kto tego używa (kolega Seś@), ja sam przed tym przestrzegam, to się nei sprawdza w praktyce tak kolorowo, jak brzmi w teorii... Po drugie jest zasobożerne i też trzeba na to mieć miejsce.
Build previews jest następną taką protezą - odpowiednio ustawione pomaga przeglądać zdjęcia w Library, lecz są poważne ale... Po pierwsze w cache siedzą tylko ostatnio otwierane pliki, a te starsze są sukcesywnie kasowane, więć jeśli przyjdzie Ci ochota przeglądać stare zdjęcia, w cache ich nie znajdziesz, nawet jak sporo zwiększysz miejsce na przechowywanie. Pamiętasz, że nie masz miejsca na spore zwiększenie cache?
Po drugie, jest parę rozmiarów previews: jak zrobisz standardowe, to pięknie zobaczysz wszystko, ale nie powiększysz sobie do rozmiarów 1:1 bez dysku zewnętrznego. Są też rozmiary 1:1 previews - extra! No ale zajmują dużo miejsca, którego podobno nie masz na dysku, więc wejdzie Ci ich mało i zamiast przeglądać całą kolekcję, przejrzysz 10 ostatnich, za to w dużym powiększeniu...
Po prostu należy sobie po męsku powiedzieć, że używanie każdej protezy będzie gorsze od używania własnej ręki czy nogi. Bez dysku zewnętrznego połączonego szybką magistralą z komputerem będziesz się tylko motać tam i z powrotem. Szczęśliwie dziś nei jest trudno i dobrą kieszeń i szybką magistralę, jest ich parę i są coraz popularniejsze: USB3, jakieś HDMI, czy podpobne wynalazki. Sam mam taką i stanowi to jakieś wyjście.
Po trzecie są różne rodzaje edycji: np. danie jaśniej wymaga obecności zdjęcia czy Smart Preview, tagowanie nei wymaga - więc jeśli edycja ma polegać na tagowaniu powiedzmy, w ogóle nie musisz się niczym przejmować, jeśli tylko Catalog LR nasz na swoim dysku lokalnym.
pozdrawiam bombelkowo
To tak , widzę że muszę zacząć od początku bo z protez nie muszę korzystać, wystarczy że nauczę się obsługiwać te sprawne kończyny które tam gdzieś są przymocowane ale mnie nie słuchają. Zacznijmy poglądowo: mam dysk zewnętrzny (właściwe dwa... bo backup) gdzie trzymam wszystkie swoje zdjęcia i dysk SSD ze zdjęciami którymi się aktualnie zajmuję [edytuję]. Sytuacja wygląda tak, że czasami chce się wrócić do jakiegoś starego folderu i wtedy kopiuje go na SSD i zaczynam edycję. Jednak ten sposób jest mało komfortowy, ciągłe wrzucanie zdjęć i następne ich przenoszenie... to się po prostu nie sprawdza. Dysk zewnętrzny jest pod ręką i w każdej chwili mogę go podpiąć (gdy np. najdzie mnie ochota na stare zdjęcia) ale nie chcę za każdym razem ich importować. Czy jak wezmę, za pierwszym razem, import wszystkich zdjęć z dysku, coś porobię przy zdjęciach, odepnę dysk, a za jakiś czas znowu mnie najdzie ochota i go podepnę będę musiał wszystko na nowo importować? Bo rozumiem że LR na dwa katalogi pracować nie będzie (jeden na zewnętrznym i jeden na SSD)
Skontaktuj się z nami