Szukaj
gdzieś wrzucę wieczorem, bo przy kompie mnie nie ma teraz, ale tak szczerze mówiąc , nie masz na czym próbować ?
nie że plików żałuję, a jak robisz zdjęcie to masz jego jakąś koncepcję i chyba lepiej sprawdzać na własnych plikach.
Z gory dziekuje. Jestem ciekaw bo jakichs specjalnych roznic nie zauwazylem obrabiajac DNG, ORF, NEF i CR2. A jakbym sie kiedys przesiadal na jakis inny sprzet, to dobrze wiedziec co mnie czeka.
Zainstalowałem trialowe wersje LR6 oraz Capture One 8.2. W C1 przekłamuje mi na dzień dobry odcienie zielonego (zbyt nasyca), podczas gdy w LR6 jest idealnie. Większość chwali sobie C1 za "lepszą" kolorystykę, a u mnie jest paradoksalnie na odwrót. Nie zauważyłem, żeby LR6 mulił, ale z drugiej strony nie robiłem też jakichś specjalnych testów. Na dzień dobry import 30 NEF-ów, podstawowa obróbka w Develop i eksport do JPG-ów bez uwag. Póki co LR6 górą, przynajmniej u mnieKonfiguracja : Intel i7, 8 GB RAM-u, Windows 8.1, katalog LR na SSD, zdjęcia na HDD.
D7100 NIKKOR AF-S 18-55 mm, TAMRON SP 70-300 mm, SIGMA DC 17-50 mm EX HSM
PC : ASUS Z170, Procesor : i5-6500, Pamięć : 16 GB, Dysk : SSD 250 GB + HDD 1 TB, Karta grafiki : Gigabyte Nvidia GTX1050 Ti System operacyjny : Windows 10 Home 64-bit.
@paveu,
czy mozesz powiedziec jakie zdjecia najczesciej obrabiales w ramach tego porownania?
chodzi mi rodzaj fotografi zgodnie z podzialem np: pejzaz, portret, architektura, wnetrza itp..
90% to pejzaże i przyroda. I tu od razu C1 walnął mi po oczach tymi przesyconymi zieleniami. Trawa, liście na drzewach i na łodygach kwiatów jak z cukierkowatej reklamówki biura turystycznego. Oczywiście nie na wszystkich zdjęciach zieleń tak wygląda, ale na większości. C1 jest tu w moim przypadku zupełnie nieprzewidywalny, co mnie do niego zniechęca. Wnętrza i portrety robię sporadycznie, więc nie porównywałem. W ustawieniach C1 miałem zapięty profil do mojej puszki, który program mi sam automatycznie ustawił, więc nie powinno być tym bardziej takich niespodzianek.
D7100 NIKKOR AF-S 18-55 mm, TAMRON SP 70-300 mm, SIGMA DC 17-50 mm EX HSM
PC : ASUS Z170, Procesor : i5-6500, Pamięć : 16 GB, Dysk : SSD 250 GB + HDD 1 TB, Karta grafiki : Gigabyte Nvidia GTX1050 Ti System operacyjny : Windows 10 Home 64-bit.
Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
>>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<
u mnie 6 wyraznie przyspieszyla
Skontaktuj się z nami