Witam, jestem posiadaczką Nikon D5100 AF-S Nikkor 18-105mm. DO tej pory nie było problemu z użytkowaniem sprzętu, dodam że powoli się uczę, jednak wczoraj chciałam zrobić kilka zdjęć, ale zobaczyłam że poziom akumulatorka jest już niski i chciałam rozładować, więc włączyłam nagrywanie filmu, nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło żeby film nagrywało max po 10-20sek i koniec. Myślałam że może karta jest pełna, rozładowałam akumulatorek, i choć karta nie była pelna to ją sformatowałam kartę i problem na szczęście znikł, jednak męczy mnie to i zadaję sobie pytanie czy tak krótkotrwałe nagrywanie mogło byc spowodowane słabym aku. i w ramach oszczędności sprzęt jest tak mądry że wyłącza nagrywanie sam?
A druga sprawa jest nieco poważniejsza. Zazwyczaj korzystałam z autofokusu A a nie M, dzisiaj jednak nie mogłam żadnego zdjęcia zrobi na A, co któreś wychodziło, ale aparat nie zachowywał się tak jak zawsze, czyli nie było słychac jak "łapie" ostrość poza tym nie ma zielonego/czerwonego kwadratu który informuje czy ostrość jest odpowiednia. Wiem że nie wyrażam się fachowo, za co przepraszam. Resetowałam wszelkie ustawienia, przywracałam do stanu fabrycznego i nic. Co może być przyczyną, coś jest zablokowane? Nic nie zmieniałam.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami