MarS może i masz rację, ale fotki super Gratuluje
Szukaj
MarS może i masz rację, ale fotki super Gratuluje
Któregoś dnia jak moje dzikusy wyjdą po żarło to strzele parę fotek
miałem 8 Diskus-ow ale wszystkie po kolei zdechły nie kupie więcej każdy po 60-65 € kosztował
Też byłem kiedyś akwarystycznym wariatem, tyle że na punkcie "holendrów" czyli roślinniaków.
Przez kilka lat stało u mnie 220L z instalacją CO2, pompkami perystaltycznymi do podawania nawozów itp.
Najbardziej cieszyło cotygodniowe strzyżenie roślin nożyczkami
PS Dyski są super, ale faktycznie ciężko je utrzymać.
Fajne te roślinki
Czy takie akwarium roślinne jest droższe w utrzymaniu od akwarium rybkowego?
Dużo droższe. Akwaria Holenderskie powinny mieć minimum 150 cm długości x 50 wys. X 50 szer. To ok 400 l wody To taki standard. I tak jak napisał Feni - ,,z instalacją CO2, pompkami perystaltycznymi do podawania nawozów itp.'' Tarasowe umieszczanie roślin z dobraną kolorystyką. Rybki mogą być, ale one nie dominują. Takie akwaria robią wrażenie Vide fot Feniego
FuFu X100T
Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
Moje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca
Dzięki.
Myślę, że są niestety nieco droższe od rybkowych, ale nie aż tak bardzo, jak by się wydawało.
Koszt utrzymania- jak liczyłem ileś lat temu, wynosił mnie około 35zł/msc i były to głównie koszty prądu za oświetlenie i koszt dolewanej wody.
W takim akwarium płaci się za wygodę. Można zrobić dużo rzeczy tanio, ale trzeba to zrobić "manualnie", np samemu włączyć światło rano, a wieczorem zgasić, odkręcić butlę z dwutlenkiem węgla... nawóz wlać ze strzykawki zamiast poczekać aż zrobi to automat itp., itd.
Dużo zależy od tego, na ile chce się stosować gotowe rozwiązania ze sklepu, a na ile jest się w stanie pomajsterkować w garażu i zrobić coś samemu ;P Butlę z CO2 można zastąpić... nastawiając wino w balonie, a rurkę fermentacyjną odprowadzić do akwarium- tam wytwarza się takie samo CO2, tyle że trudniej zapanować nad jego ilością Moje 'pompy perystaltyczne' np. były wyciągnięte z pistoletu do robienia baniek mydlanych ze sklepu zabawkowego, za który zapłaciłem 8zł.
Na prawdę, można tanio prowadzić holendra, tylko trzeba dużo czytać i kombinować Dokładnie tak, jak w fotografii. Można kupić blendę za 80zł, ale można też odbić światło od kawałka styropianu za 2 zł. Niuanse... :P
Największy koszt jest na początku, później już płaci się (w dużym uproszczeniu) za prąd, który zużywają lampy i za wodę. Raz na tydzień, trzeba wlać 1/3 świeżej wody, więc jest to wydatek. Nawozy robiłem swoje... koszt 12zł, na 6 mscy. Nabicie butli CO2- 8zł na trzy miesiące
Dzięki za miłe słowo Nie zgodzę się jednak co do tych minimalnych wymiarów zbiornika . Mało kto ma takie wypasione akwarium ~400L... Chciałbym takie mieć
Akwarium roślinne może być z powodzeniem prowadzone w dużo mniejszych słoikach, aczkolwiek trudniej w takim litrażu zachować stabilne parametry wody.
Ja miałem przez rok na biurku 17 litrową szklankę i tak samo cieszyło oko. Fakt- w bardzo duuużych akwariach łatwiej zachować stabilne parametry wody, można więcej posadzić roślin itp. ... ech, temat rzeka
Aha, Żałuję, że w czasach gdy miałem jeszcze swoje akwarium, nie miałem pojęcia jak poprawnie zrobić zdjęcie...
A morskie akwarium tu ktoś ma? Tu zaczyna się robić ciekawie - szczególnie w zakresie fotografii.
Qlfon, Lublin
Nikon D7100, NIkkor AF-S 35 1.8G, Nikon 18-105 mm f/3,5-5,6G, SB-700
Dziękuję za odpowiedzi Feni - szczególnie z tym miesięcznym kosztem
Czyli jednak ktoś ma solniczkę To radiata czy młody volitans?
Qlfon mobilnie
Qlfon, Lublin
Nikon D7100, NIkkor AF-S 35 1.8G, Nikon 18-105 mm f/3,5-5,6G, SB-700
Skontaktuj się z nami