Close

Strona 34 z 50 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 509

Wątek: Sigma 150-600

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N-kon Zobacz posta
    W D750 też jest.
    Jakaś podpowiedź?

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez N-kon Zobacz posta
    W D750 też jest.
    Dobra, znalazłem.
    Na świecie ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.

http://marchewkowakuchnia.wordpress.com/

Domyślnie

To mój pierwszy post na tym forum, więc na początku witam wszystkich użytkowników.
    Mam pytanie odnośnie Sigmy 150-600. Znaczna większość postów dotyczy chyba raczej wersji Sport. Ja natomiast chciałbym dowiedzieć się czy wersja C również nadaje się do fotografii lotniczej. Jestem początkujący w tej kwestii, więc chciałbym coś w miarę długiego w przystępnej cenie. Opcja ok 7000 zł to dla mnie jako totalnego amatora trochę zbyt wiele, dlatego zacząłem się zastanawiać nad wersja C, jednak nie chciałbym się rozczarować kiedy okaże się ze C nie daje rady.
    Proszę o opinię użytkowników którzy mieli okazję robić zdjęcia lotnicze Sigmą C 150-600
    Pozdrawiam

Domyślnie

r_f może ten filmik pomoże Ci w wyborze: http://youtu.be/F6tCUFXiDws
    Ja mam C od niedawna i za wcześnie jeszcze na finalny werdykt. Do tej pory używałem do fotoloto Tamrona 70-300 vc i mogę powiedzieć, że pod kątem jakości obrazka i komfortu wyboru ogniskowych to niebo a ziemia. Kwestia progu akceptowalnosci obrazka ze szkła. Mnie detal satysfakcjonuje po kilku wypadach pod różne płoty.
    Nikon D5100 N35/1.8, T70-300 VC USD
    przeważnie fotoloto

Domyślnie

Pod względem prędkości AF i stabilizacji obrazu nie widziałem szczególnych różnic pomiędzy obydwoma modelami Sigm. Tańsza wersja jest nieuszczelniana, więc mogą wystąpić problemy z zasysaniem drobnych pyłków do środka obiektywu. Ja, profilaktycznie, zaopatrzyłem się w Rain Coat (pomimo, że mam wersję uszczelnianą).
    Różnica w jakości obrazka, jeśli jest, to bardzo niewielka (może na krawędziach FF coś się wypatrzy).
    Wielkościowo różnica jest mniejsza niż mogło by się to wydawać.

FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yanis Zobacz posta
    Wielkościowo różnica jest mniejsza niż mogło by się to wydawać.
    A wagowo jest większa niż by się mogło wydawać. Niby 1kg więcej a robi różnicę. Akurat po obejrzeniu Twojego zdjęcia zauważyłem drugą wadę Sporta czyli pierścień ogniskowej - dużo węższy niż w C a przecież trzeba więcej siły włożyć żeby pokonać opór uszczelek i bezwładność cięższego zestawu optycznego z przodu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Schwefel Zobacz posta
    A wagowo jest większa niż by się mogło wydawać. Niby 1kg więcej a robi różnicę. Akurat po obejrzeniu Twojego zdjęcia zauważyłem drugą wadę Sporta czyli pierścień ogniskowej - dużo węższy niż w C a przecież trzeba więcej siły włożyć żeby pokonać opór uszczelek i bezwładność cięższego zestawu optycznego z przodu.
    Fakt przy Sporcie trzeba do zoom-owania włożyć trochę siły. Generalnie większość fotek i tak robię na zablokowanej, z góry ustalonej ogniskowej.
    Z mojego punktu widzenia Sport mógłby mieć mniejszy pierścień ostrzenia a większy do zoom-owania. Chyba jeszcze nigdy nie użyłem ostrzenia ręcznego.
    Zagrypiony D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mori Zobacz posta
    Chyba jeszcze nigdy nie użyłem ostrzenia ręcznego.
    A ja nigdy nie użyłem pierścienia do zooma
    D850 + nikkor 500 f/4 vr
    instagram: frogifly

Domyślnie

Ja w ogóle nie używam tego pierścienia bo stabilizuję obiektyw trzymając go za osłonę słoneczną (uzyskuję wtedy dużo lepsze efekty przy panningu i w ogóle - na dłuższych czasach), więc trudno mi się odnieść do tematu jego szerokości. W razie konieczności zmiany ogniskowej, stosuję metodę "na pompkę". Z reguły jednak blokuję szkło na danej ogniskowej.
    FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.

Domyślnie

Za to w wresji C szerszy mógłby być pierścień ostrości.
    17-600mm f/1.8-6.3

Domyślnie

Przy fotografowaniu dwóch różnych planów wolę przelecieć skalę ręcznie i doostrzyć af. Manualne ostrzenie przydaje się też jeśli po drodze jest jakaś przeszkadzajka, np. wysoka trawa, wtedy wstępnie ustawiam ostrość manualnie
    17-600mm f/1.8-6.3

Strona 34 z 50 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów