Close

Strona 31 z 51 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 509

Wątek: Sigma 150-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarek Zobacz posta
    no to trzeba potrenować śledzenie obiektu tj. samolotu dynamiczny OS ponoć jest wydajniejszy a tak prywatnie to do tego tupu zdjęć wziąłbym chyba lżejszy T 150-600 , pozdrawiam.
    Jeśli zależy nam na jakości to jednak T150-600 wypada słabiej. No i bez przesady. Sportem da się spokojnie i paningi robić i na latacze polować
    Przy fotografowaniu śmiglaków wychodzą mi fotki na 550-600mm przy czasach rzędu 1/100. Paningi standardowo robię nim na 1/60. Oczywiście wszystko z ręki.

http://mori.com.pl/radom-2015
    Zagrypiony D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek

Domyślnie

Jako fotoamator fotografuję dla mieszkańców mojego miasta imprezy kulturalne i sportowe. Zdjęcia przystosowane do wydruku pocztówek umieszczam jako za friko w internecie. Nie interesują mnie uwagi speców że widzieli lepsze z telefonu komórkowego. Tysiące pobrań to dla mnie wystarczająca satysfakcja. Jako że zapragnąłem mieć nieco dłuższy obiektyw Kupiłem Sigmę sport 150-600 (dla niektórych speców to kundel) dla mnie to jest właśnie to co mi jest potrzebne.
    Ponieważ z braku kompletu w sklepie początkowo dostałem obiektyw bez USB docka metodą prób ustaliłem kalibrację na +5, co było w miarę zadowalające. Po otrzymaniu docka (dodatkowo jako gratis otrzymałem monopod) postanowiłem dokładnie wykonać kalibrację. Poprzednie kalibracje innych obiektywów przy pomocy bateryjek o plansz testowych nie bardzo sprawdzały się w terenie. Testy więc przeprowadzałem w terenie fotografując po katami różne obiekty.
    Do tego tekstu dostępne są fotografie pod załączonym linkiem. Pod zdjęciami są komentarze.
    https://picasaweb.google.com/1002450...gmaSport150600
    Ostatnio edytowane przez Vifoto ; 24-03-2016 o 17:28

Domyślnie

Oj... USB dock nie pomógł w odnalezieniu strony.
    Nikon D600, D7100,
    Nikkory: 28-80, 50 F:1.8D, 18-55 F:3.5-5.6 G II ED (DX), 80-200 F:2.8, Sigma 170-500 F:5-6.3D, Sigma 14 F:2.8 fish eye, Sigma 70-200 F:2.8 APO DG HSM, Tamron SP 10-24 F:3.5-4.5 DX, kilka zacnych manualnych stałek.

Domyślnie

Ktoś z was strzela do ptaków z tego szkła ?
    Jak sobie radzi na AF-C ?
    Wildlife Photography
    Nikon/Nikkor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vifoto Zobacz posta
    Po otrzymaniu docka (dodatkowo jako gratis otrzymałem monopod) postanowiłem dokładnie wykonać kalibrację. Poprzednie kalibracje innych obiektywów przy pomocy bateryjek o plansz testowych nie bardzo sprawdzały się w terenie. Testy więc przeprowadzałem w terenie fotografując po katami różne obiekty.
    https://picasaweb.google.com/1002450...gmaSport150600
    Vifoto sam się zbieram żeby potestować i skalibrować mojego Sporta. Mógłbyś wrzucić jeszcze jakieś przykładowe fotki tych obiektów na podstawie których to testowałeś? Najlepiej takie sprzed kalibracji i po kalibracji.
    Jestem ciekaw czy faktycznie wyszły znaczące różnice i czy warto poświęcić na to trochę czasu. Niby wychodzą mi z mojej Sigmy ostre fotki ale może idzie coś usprawnić.
    Zagrypiony D7200, Sigma 150-600 Sport, S 18-35 1.8, S 10-20 3.5, N35 1.8 i wskrzeszony Jupiter, pare(set) fotek

Domyślnie

Zaktualizowałem firmware - na oko wydaje się, że AF jest o jakieś 30% szybszy.
    D850 + nikkor 500 f/4 vr
    instagram: frogifly

Domyślnie

Fajnie! Też chyba to zrobię ze swoją. O ile "na oko" da się zauważyć w tym faktyczne a nie psychologiczne różnice...

Domyślnie

Odpowiedź dla "mori" Zanim otrzymałem docka to robiłem próbne fotki na odległym maszcie wysokiego napięcia i pod kątem na ażurowych ogrodzeniach oraz na banerach reklamowych na stadionie. Po skończonej kalibracji fotki jako zbędne skasowałem. Jak poprzednio napisałem testy domowe z bateryjkami i małymi planszami nie za bardzo sprawdzają się w plenerze. A kalibracja oferowana przez Nikona do ustawiania jednej wartości też nie jest czasami aktualna dla różnych odległości i ustawienia zooma. Olympus umożliwia kalibrację w aparacie dla kilku wartości

Domyślnie

Ale rozumiem, że przy kalibracji USB Dock-iem robiłeś serie zdjęć dla różnych kombinacji przesłon i odległości i wprowadzałeś poprawki dla każdej kombinacji?
    Szkoda że pokasowałeś już zdjęcia. Ciekawiło mnie co w praktyce warto wziąć na celownik.

Domyślnie

Dla małych odległości wykorzystałem aluminiowa poziomicę długości 1,5 m z podziałką milimetrową ustawioną poziomo pod kątem ok 35 stopni z dodatkową szachownicą jako punkt celowania umieszczoną równolegle do matrycy aparatu. Duże odległości to były jak napisałem wykorzystane obiekty w plenerze. Wg. mojej oceny próby po kalibracji zapisane przy pomocy docka pokrywają się z danymi zapisanymi w aparacie jakie można wykonać bez docka. Z uwagi jednak że aparat może zapisać tylko jedną wartość nie można porównywać tego z wynikami uzyskanymi przy pomocy kalibracji z użyciem docka. Niszowy Olympus a może i inne systemy zrobiły kalibrację w aparacie inaczej niż Nikon. Obejrzałem Twoje fotoloto i wydaje mi się że już niewiele możesz poprawić kalibracją.

Strona 31 z 51 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów