Close

Strona 29 z 51 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 509

Wątek: Sigma 150-600

Domyślnie

Dziękuję Yanis za rzeczową odpowiedź. Jako że znam Twoje zdjęcia i doświadczenie, to myślę że śmiało mogę polegać na tej jednej opinii

Domyślnie

Najbardziej miarodajną opinię to Ci może Wilk postawić - on chyba dłużej tego Nikkora miał i używał go bardziej świadomie. Sigmę też chyba miał w ręku. Ja kupiłem ten obiektyw za wcześnie i nie doceniłem jego potencjału (brak praktyki). Z drugiej strony widzę nawet dziś różnicę w kulturze pracy tym szkłem w porównaniu do N80-400 i Sigmy (oba te szkła mam obecnie). Bardziej przypomina raczej N70-200.
    Dzięki twojemu pytaniu dokopałem się właśnie do moich pierwszych spotterskich fotek robionych w 2013 - ech... Gdybym wtedy wiedział o technice fotografowania i obróbce zdjęć tyle co dziś...

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=235561

Moje foty robione wersją ze starszą stabilizacją. Wtedy o obróbce zdjęć wiedziałem tyle co nic i można powiedzieć, że to praktycznie surówki z aparatu (tylko powyciągane cienie i wyostrzane).

Z Sigmy można naprawdę dużo wycisnąć, ale, niestety, najpierw trzeba nad nią sporo posiedzieć i odpowiednio poustawiać pod swoje wymagania. Do tego dochodzi dopracowanie techniki operowania szkłem z wysuwanym tubusem - troszkę niedoceniana przez niektórych dziedzina. Ja dopiero na trzecim wyjeździe uzyskałem satysfakcjonujące mnie wyniki (w kontekście panningu i zdjęć na dłuższych czasach).
    FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yanis Zobacz posta
    Najbardziej miarodajną opinię to Ci może Wilk postawić - on chyba dłużej tego Nikkora miał i używał go bardziej świadomie.
    W związku z pięknym opisem powyżej, z którym się zgadzam w całości nie zabierałem już głosu; ale wywołany do tablicy napiszę o swoich spostrzeżeniach. Jako że miałem obie wersje 200-400/4 to różnica na korzyść II jest w lepszym kontraście (nanopowłoki) i 0,5 EV wynikająca ze stabilizacji - reszta bez zmian. Ciężko porównywać 200-400/4 do S150-600, nawet ciężko do S120-300/2.8S; to jest niestety inna liga. Jeżeli szukasz bezkompromisowego szkła w tym zakresie to innego zooma nie ma niż 200-400/4. Dla mnie ( podobnie jak Yanis pisał ) jedyna wada to zamienione pierścienie zooma i AF - gdyby były odwrotnie to była by całkowita bajka. No i 200-400/4 niestety nie lubi się z TC, nie próbowałem co prawda z nowym TC 1.4III; ale ze starym 1.4II, 1.7II i 2.0III nie dawało to ładnego obrazka, a spadek ostrości był bardzo zauważalny .

Domyślnie

Dziękuję panowie. Wyskoczyłem z porównaniem Sigmy S do Nikona z tego powodu, że gdzieś, prawdopodobnie na tym forum wyczytałem że nie ma jakiejś dużej różnicy między tymi szkłami. Wynikać to miało z tego powodu że optyka jednak idzie do przodu. Wiecie, coś w stylu starego Mercedesa S który dziś pojedzie tylko tak szybko jak nowy Opel Corsa. No ale wychodzi na to że jednak ten stary Merc pojedzie szybciej. O problemach z TC słyszałem. Oczywiście dwie sztuki wersji pierwszej szkła które były wystawione na sprzedaż na norweskich forach i leżały kilka miesięcy poszły się sprzedać, a w lutym Rajd Szwecji więc wypadało by już mieć. Czasami wydaje mi się że trzeba było wybrać szachy jako hobby

Domyślnie

Znalazłem ciekawy test Sigmy Sport i Nikkora 200-500. Można obejrzeć filmik albo rozwinąć tekst nieco niżej.

http://froknowsphoto.com/nikon-200-5...-world-review/

Przydałoby się zrobić takie porównanie pod kątem fotografii lotniczej...
    Ostatnio edytowane przez Przemekkk666 ; 05-01-2016 o 11:20
    D850 + nikkor 500 f/4 vr
    instagram: frogifly

Domyślnie

Jak by ktoś się wahał czy brać Sigmę Sport czy 200-500 to znalazłem gościa, który testował oba sprzęty i można poczytać co nie co, trzeba tylko przewinąć w dół
    http://www.naturalart.ca/voice/blog.html
    Niestety nie wiem na jakich puszkach on je testował, a to jak wiadomo nie jest bez znaczenia.
    EDIT: Testował na D750

Ja jak narazie cały czas się waham...
    Ostatnio edytowane przez Przemekkk666 ; 08-01-2016 o 18:19
    D850 + nikkor 500 f/4 vr
    instagram: frogifly

Domyślnie

To i ja pochwalę i podzielę opinią...

Miałem już wersję C - mam teraz wersję C.
    Miałem też N80-400 AFs oraz T 150-600.

Z tych czterech najładniejszy obrazek miał dla mnie jednak Nikkor.
    Następnie wersja S, C oraz Tami na końcu.

Wersja S - wykonanie super, ale ciężka no i ten irytujący wysuwający się tubus...
    Wersja C - wykonanie gorsze ale dla mnie i tak lepsze niż w Tamim.

Co do zdjęć - wersja C jest wystarczająca..

Ale żeby nie być gołosłownym - zapraszam do mojej najnowszej galerii (flash) z m.in. tandemu D610 + Sigma 150-600.
    Na zdjęciach są exify..

link do galerii.

Domyślnie

Witam, w ... klubie Sigma 150-600 s jest w plecaku i niewiele zdjęć, pogoda !
    kilka bardzo subiektywnych uwag, waga . przeogromna, zamówiłem gimbalową głowicę, idzie z daleka, w Polsce z cenami powariowali. Na głowicy kulowej używanie tragiczne, domówiłem oczywiście dekiel (100,00 zł) i protector ale czy będę go używał zobaczymy ? oraz szynę długą arca swiss bo takiego systemu akurat używam, dokupię również lens cover od Huberta Gajdy oczywiście. No i zebrała się pokaźna sumka. W kwietniu wybieram się z braten nad Biebrzę on ma T 150-600 który to ten egzemplarz jest the best , więc będę miał porównanie zdjęcia będą na FB oznaczone i będzie można podejrzeć. Po sesji testowej mogę tylko powiedzeć, że obraz na zakresie 300-600 na otwartej przesłonie jest więcej niż dobry (świetny kontrast brak ac), winieta ? no cóż ACR i DXOoptics bdb sobie z tym radzą, pozdrawiam w sobotni wieczór

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Jarek Zobacz posta
    Witam, w ... klubie Sigma 150-600 s jest w plecaku i niewiele zdjęć, pogoda !
    kilka bardzo subiektywnych uwag, waga . przeogromna, zamówiłem gimbalową głowicę, idzie z daleka, w Polsce z cenami powariowali. Na głowicy kulowej używanie tragiczne, domówiłem oczywiście dekiel (100,00 zł) i protector ale czy będę go używał zobaczymy ? oraz szynę długą arca swiss bo takiego systemu akurat używam, dokupię również lens cover od Huberta Gajdy oczywiście. No i zebrała się pokaźna sumka. W kwietniu wybieram się z braten nad Biebrzę on ma T 150-600 który to ten egzemplarz jest the best , więc będę miał porównanie zdjęcia będą na FB oznaczone i będzie można podejrzeć. Po sesji testowej mogę tylko powiedzeć, że obraz na zakresie 300-600 na otwartej przesłonie jest więcej niż dobry (świetny kontrast brak ac), winieta ? no cóż ACR i DXOoptics bdb sobie z tym radzą, pozdrawiam w sobotni wieczór
    Przy zakupie brałem jeszcze pod uwagę N 200-500 , jest lepszy stała przesłona, mniejsza waga, mniejsza minimalna odległość fotografowania i to według mnie koniec zalet. Co przekonałomnie do Sigmy ? zakres większy (od 150 i koniec 600 !!!) uszczelnienia, wykonanie z aluminium (piszą że z metalu niech będzie), jakość obrazka na zakresie 300-600. Waga, nie biorę pod uwagę i tak 99% zdjęć wykonuje na statywie.
    APARATAMI I OBIEKTYWAMI NIKONA FOTOGRAFUJĘ OD 1990 roku
    moje fotografie na facebook-u, Jarosław Jeleński Fotografia Przyrody.

Domyślnie

Jakiego gimbala zamówiłeś jeśli można wiedzieć?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esperal Zobacz posta
    Jakiego gimbala zamówiłeś jeśli można wiedzieć?
    Beike bk-45, brat używa od ponad roku miałem okazję przetestować, wg mnie nie ustępuje produktom 2-3 x droższym
    APARATAMI I OBIEKTYWAMI NIKONA FOTOGRAFUJĘ OD 1990 roku
    moje fotografie na facebook-u, Jarosław Jeleński Fotografia Przyrody.

Strona 29 z 51 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów