Close

Strona 25 z 50 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 509

Wątek: Sigma 150-600

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Jeśli motyw cokolwiek nawet trochę się rusza pod wpływem wiatru lub po prostu się przemieszcza w kadrze to raczej niestety zapomnijmy o ostrych zdjęciach na 600mm przy 1/60s. A tym bardziej używając formatu DX.

maniak666
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukasio Zobacz posta
    Maniekk jaką masz sigmę, C czy S?
    Cytat Zamieszczone przez maniekk Zobacz posta
    Pod linkiem parę sampli z sigmy C, wszystkie na 600mm i pełnej dziurze, z ręki. Muszę poćwiczyć, ale wstępnie myślę że da radę utrzymać 1/60 przy 600mm. Póki co nie miałem lepszych modeli, do tego wieje i drzewo dość mocno się ruszało. Przy mniejszych ogniskowych jest ostrzej.

https://www.dropbox.com/sh/w5a8i2jqk...Aji1rHyYa?dl=0
    Ty masz kłopoty ze wzrokiem, czy z czytaniem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maniak666 Zobacz posta
    Ty masz kłopoty ze wzrokiem, czy z czytaniem?
    To miało być śmieszne czy żenujące? Mniej byś się nastukał w klawiaturę gdybyś napisał po prostu "C".

maniak666
    Gość

Domyślnie

Wcale bys nie musiał stukać w klawiaturę, gdybys czytał ze zrozumieniem.
    Poza tym nie cytuje się ostatniego postu.
    To tyle w temacie żenady.
    Ostatnio edytowane przez maniak666 ; 12-06-2015 o 18:05

Domyślnie

Świeżutko zakupiona wersja C (pod Nikona D7100) już u mnie w domu jak tylko będę zdrowy to ide pofocic

Domyślnie

Jak się sprawuje nowy nabytek ? Masz już jakieś wyrobione zdanie na temat tego obiektywu? Jak możesz wrzuć gdzieś na serwer sample w pełnej rozdzielczości na 600 i F6.3 .
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

Wyrobionego zdania póki co jeszcze nie mam, na dobra sprawę tylko dwa wyjścia zaliczyłem z nim, raz biegając po mieście, raz na lotnisku (warunki na lotnisku były takie se wiec większość fot ciemna). Druga sprawa ze przejrzałem sobie foty i nie mam w tej chwili żadnej z f6.3 Robiłem raczej na wyższej przysłonie. Testowe zdjęcia ze sklepu (kiedy jeszcze sprawdzałem obiektyw) już dawno poszły do kosza, ale spoko porobię jeszcze na 600mm i f6.3

Co do samego obiektywu, to w tej chwili mogę powiedzieć jedynie to ze jeszcze trochę mi się pierniczy os obrotu (we wszystkich moich obiektywach żeby zwiększyć ogniskowa kręcę w prawo) tutaj jest odwrotnie No ale to kwestia przyzwyczajenia się.
    Kolejna rzecz to ciężar. Mimo ze jest w miarę lekki bo 1.8Kg (chyba) to i tak łapa boli po pewnym czasie, ale umówmy eis każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę. Cieszy mnie jedynie fakt ze nie uparłem się na wersje Sport która wazy 1kg więcej (właściwości optyczne omijam ). A mówiąc już całkiem poważnie to ten 1kg robi dla mnie naprawdę dużo, zwłaszcza ze obiektyw przede wszystkim kupowałem z myślą o spotterce i pokazach lotniczych gdzie ciągle obiektyw będę miał w gorze a o statywie w większości przypadków raczej mogę zapomnieć. Tzn pewnie wybiorę się ze statywem na lotnisko jeszcze żeby sprawdzić czy to ma jakiś większy sens.

Kolejna rzecz: wygląda naprawdę solidnie i czuje się ze masz w rekach kawal szkła.
    I teraz najważniejsze: naprawdę jestem mega zadowolony z optyki na na 600mm a w moim przypadku tak naprawdę 900mm bo nie mam pełne klatki przecież.
    Jedno co może trochę przeszkadza to fakt ze na max ogniskowej mimo stabilizacji łapa mi lata i obraz trochę drga. Tutaj sprostowanie od razu: to nie jest jakieś mega duże drganie obrazu - nie nie. Wszystko w normie. Pamiętajmy ze to to 900mm u mnie. Dwa ze jakoś mega krzepki nie jestem wiec trochę mi ta łapa lata Nigdy tez nie fociłem na takich ogniskowych, wiec to tez kwestia doświadczenia. Najważniejsze jednak jest to ze na 600mm mimo ze mi trochę tam obraz skacze to zdjęcia i tak wychodzą ostre i nie poruszone.

Nie sprawdziłem jeszcze jak się zachowuje podczas panoramowania. Wiec to kolejna rzecz do zbadania.
    Na pewno będę nim focil za 2 tygodnie Małopolski Piknik Lotniczy. Ale z racji braku doświadczenia, pewnie będę robił pełno błędów. Tam same śmigła będą a dobrać tak czasy żeby się te śmigła ładnie rozmywały, zachowując przy tym nieporuszona sylwetkę samolotu nie będzie dla mnie póki co łatwe. Tak czy inaczej pewnie jakieś foty wrzucę.

Gdybym miał po tych 4 dniach powiedzieć czy zakup był udany: w tej chwili mowie ze tak, był udany.

ps. Aha i jeszcze jedna rzecz, kiedy już masz taki obiektyw, bujając się po mieście czujesz ten splendor! hehehe
    Ostatnio edytowane przez regnar ; 17-06-2015 o 22:38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez regnar Zobacz posta

Co do samego obiektywu, to w tej chwili mogę powiedzieć jedynie to ze jeszcze trochę mi się pierniczy os obrotu (we wszystkich moich obiektywach żeby zwiększyć ogniskowa kręcę w prawo) tutaj jest odwrotnie No ale to kwestia przyzwyczajenia się.
    Niestety, nie jesteś sam

Kolejna rzecz to ciężar. Mimo ze jest w miarę lekki bo 1.8Kg (chyba) to i tak łapa boli po pewnym czasie, ale umówmy eis każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę. Cieszy mnie jedynie fakt ze nie uparłem się na wersje Sport która wazy 1kg więcej (właściwości optyczne omijam ). A mówiąc już całkiem poważnie to ten 1kg robi dla mnie naprawdę dużo, zwłaszcza ze obiektyw przede wszystkim kupowałem z myślą o spotterce i pokazach lotniczych gdzie ciągle obiektyw będę miał w gorze a o statywie w większości przypadków raczej mogę zapomnieć. Tzn pewnie wybiorę się ze statywem na lotnisko jeszcze żeby sprawdzić czy to ma jakiś większy sens.
    Co do ciężaru-to tylko kwestia przyzwyczajenia . Po paru pokazach przestaniesz zwracać na to uwagę, dla mnie 500/4 nie stanowi już żadnego problemu.
    Co do statywu-w spoterce dynamicznej niestety nie zdaje egzaminu, tak samo jak monopod. Latanie wokół osi obrotu i przysiady to dopiero gimnastyka; ale musisz się sam przekonać o tym. Statykę za to możesz porobić

Kolejna rzecz: wygląda naprawdę solidnie i czuje się ze masz w rekach kawal szkła.
    I teraz najważniejsze: naprawdę jestem mega zadowolony z optyki na na 600mm a w moim przypadku tak naprawdę 900mm bo nie mam pełne klatki przecież.
    Jedno co może trochę przeszkadza to fakt ze na max ogniskowej mimo stabilizacji łapa mi lata i obraz trochę drga. Tutaj sprostowanie od razu: to nie jest jakieś mega duże drganie obrazu - nie nie. Wszystko w normie. Pamiętajmy ze to to 900mm u mnie. Dwa ze jakoś mega krzepki nie jestem wiec trochę mi ta łapa lata Nigdy tez nie fociłem na takich ogniskowych, wiec to tez kwestia doświadczenia. Najważniejsze jednak jest to ze na 600mm mimo ze mi trochę tam obraz skacze to zdjęcia i tak wychodzą ostre i nie poruszone.

Nie sprawdziłem jeszcze jak się zachowuje podczas panoramowania. Wiec to kolejna rzecz do zbadania.
    Na pewno będę nim focil za 2 tygodnie Małopolski Piknik Lotniczy. Ale z racji braku doświadczenia, pewnie będę robił pełno błędów. Tam same śmigła będą a dobrać tak czasy żeby się te śmigła ładnie rozmywały, zachowując przy tym nieporuszona sylwetkę samolotu nie będzie dla mnie póki co łatwe. Tak czy inaczej pewnie jakieś foty wrzucę.
    to już tylko i wyłącznie kwestia treningu, fotografuj ile się da; a nie zauważysz kiedy zdjęcia zaczną same wychodzić

Domyślnie

Z tym drganiem to wydaje mi się, że łapa w mniejszym stopniu ma na to wpływ, a bardziej dość dziwna stabilizacja w sigmie - w nikonie stabilizacja w wizjerze jest widoczna, natomiast w sigmie w ogóle. I nie powiem to trochę problematyczne ale ponoć działa Też podpinałem tą sigmę do 7100 i rzeczywiście tej stabilizacji w trakcie robienia zdjęć nie widać ani trochę, moim zdaniem to minus tego szkła ale może idzie się przyzwyczaić.

Fotki z Małopolskiego air show wrzuć, chętnie zobaczymy
    D850 + nikkor 500 f/4 vr
    instagram: frogifly

Strona 25 z 50 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów