Close

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 84

Wątek: 24mpx vs 36 mpx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    Nikon ledwo sobie radzi z 1080p, a tu ludzie chce 4K... jak chcecie 4K to kupcie sobie Panasa/Sony/Samsunga Note
    Otóż to. Poza tym Nikon NIGDY nie był szczodry w dawaniu nowinek do swoich puszek. Jak wszyscy producenci naokoło dadzą już 4k do kompaktów i komórek to wtedy łaskawie zrobi to Nikon i Canon.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    Chcialbym podkreslic slowa Jacka - d800 to puszka studyjna. STUDYJNA. z przeznaczeniem dla fotografow studyjnych/reklamowych/slubnych, dla ktorych jakosc obrazka...
    Tylko mało kto czyta ze zrozumieniem. Ludzie polemizują ze mną pisząc: "ale ja zrobiłem ślub i mi nie wyszło" ....

Kolejny problem to to, że nikon mówi o nim jako o body uniwersalnym. A ludzie to łykają.
    Oczywiście można się śmiać z tego, że sprzet powinni sprzedawać po przedstawieniu odpowiednich papierów, ale też mam wrażenie, że gdyby kupujący pracowali wcześniej na haselu to by nie mieli uwag.

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Czytałem tamten post. Też mam 14-24mm i nie wiem jak można zrobić zdjęcie tym obiektywem przymkniętym do f/5.6, aby AF nie trafił o.O
    Dajcie mi jakąkolwiek puszkę a potrafię nią zrobić skopane zdjęcia

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Nie wymaga topowych szkieł, tylko dobrych szkieł. Doskonałym przykładem jest tu tania 35 1.8DX.
    Pod warunkiem, że ktoś lubi winietę i toleruje niemal zerową rozdzielczość na brzegach kadru.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-09-2014 o 20:47
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dokładnie. Właśnie o tym piszę. Dla porównania zamieść obok plik z 200/2 i porównaj ostrość i winietę na brzegach kadru.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Oczywiście można się śmiać z tego, że sprzet powinni sprzedawać po przedstawieniu odpowiednich papierów, ale też mam wrażenie, że gdyby kupujący pracowali wcześniej na haselu to by nie mieli uwag.
    A co powiesz na tych, ktorzy nie pracowali na Hasselu. Na D800 im sluby srednio wychodza, a na D810 wychodza swietnie ? Albo zastap sluby samolotami I po co Hasselowi autofocus z D4s i bufor na 50 nefow ? Wasze "to puszka studyjna" powinniscie zastapic "ma dobra matryce do zastosowan studyjnych". Wtedy bym sie zgodzil Bo tak naprawde to wasze studyjne D810 bije osiagami na glowe niestudyjne D700 i ustepuje mu tylko w jednym aspekcie - iloscia fps przy zalozeniu gripa i duzej baterii (5 vs 8 fps) I jakos 5fps w reporterskim D700 nadawąło sie do slubów, a teraz to samo 5fps w D810 do slubow sie nie nadaje ?
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 08-09-2014 o 20:33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Dla porównania zamieść obok plik z 200/2 i porównaj ostrość i winietę na brzegach kadru.
    A to nie ty Jacku miałeś do mnie zastrzeżenia, że za przykład wybrałem za drogi obiektyw?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    I jakos 5fps w reporterskim D700 nadawąło sie do slubów, a teraz to samo 5fps w D810 do slubow sie nie nadaje ?
    Jak ktoś chciał uprawiać repo to kupową gripa do D700 i miał te fps.

Poczekaj az wyjdzie D750 i wtedy zobaczysz co się będzie nadawało do ślubów. Co ludzie wybiorą.

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    A to nie ty Jacku miałeś do mnie zastrzeżenia, że za przykład wybrałem za drogi obiektyw?
    Kontekst poproszę... nie kojarzę posta.

Domyślnie

W tym wątku było.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    Bo tak naprawde to wasze studyjne D810 bije osiagami na glowe niestudyjne D700 i ustepuje mu tylko w jednym aspekcie - iloscia fps przy zalozeniu gripa i duzej baterii (5 vs 8 fps) I jakos 5fps w reporterskim D700 nadawąło sie do slubów, a teraz to samo 5fps w D810 do slubow sie nie nadaje ?
    bardzo ale to bardzo bym sie zdziwil gdyby d800/810 nie bilo na glowe puszki ktorej premiera miala miejsce w lipcu 2008 - czyli bagatela 6 lat temu. firma ktora w tym samym segmencie wypusicila by cos gorszego niz sprzet sprzed 6 lat (mimo ze d700 bylo znakomitym modelem) mogla by nastepnego dnia sie zamknac.

poza tym czytaj prosze - nikt nie napisal ze d800/810 nie nadaje sie do slubow. nadaje sie jak kazdy inny aparat. trzeba go tylko umiec uzywac

ja osobiscie wolalbym zeby aparty nie mialy wiecej niz 3kl/s mniej przypadkowych fotgrafow naciskajacych spust z zalozeniem "10kl/s to cos sie wybierze"
    Ostatnio edytowane przez sailor ; 08-09-2014 o 21:16
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Ty nie napisałeś, bardziej chodzi mi o Jacka, który na moja argumentację, że w D800 pare rzeczy jest skopanych[*] odpowiada - ale to jest puszka studyjna i do focenia akcji sie nie nadaje - a ci co narzekaja to sie nie znaja i po co biora puszke studyjna do focenia akcji/slubow/etc skoro reporterski to jest D4s - calkowicie ignorujac jednczesnie fakt, ze w jego nastepcy czyli D810 to czego nie dalo sie dotychczasową "puszka studyjna aka D800" zrobić nagle w D810 wychodzi z palcem w przyslowiowej d... bez wiekszej filozofii.

[*] - rozpisywałem sie dokładnie w innych watkach - głownie zwiazana z celnoscia i powtarzalnoscią autofocusa, rozpisywalem się w innych wątkach ze chodzi tu zarowno o prace/wytlumienie komory lustra (drgania), celnosc powtarzalnosc - wiec kwestia zwiazane z dokladnoscia i tolerancja samego ukladu, jak i sterujacym nim oprogramowaniem firmware

Jak ktoś chciał uprawiać repo to kupową gripa do D700 i miał te fps.
    Byli tez tacy ktorym do tego ich repo wystarczało nominalne 5fps Przeczytaj to co napisalem, ty lansujesz teze, ze to 'aparat studyjny' z czym sie nie zgodze, zgodze sie natomiast ze ma matrycę swietnie nadajaca sie do zastosowan 'studyjnych'. Co więcej ma specyfikacje predystynującą go jako wszechstronne narzędzie do praktycznie 90% zastosowań foto, z wyjatkiem 'ultra szybkiej' reporterki wymagajacej maksymalnej ilosci klatek na sekunde.
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 08-09-2014 o 21:15

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów