Szukaj
Tylko mało kto czyta ze zrozumieniem. Ludzie polemizują ze mną pisząc: "ale ja zrobiłem ślub i mi nie wyszło" ....
Kolejny problem to to, że nikon mówi o nim jako o body uniwersalnym. A ludzie to łykają.
Oczywiście można się śmiać z tego, że sprzet powinni sprzedawać po przedstawieniu odpowiednich papierów, ale też mam wrażenie, że gdyby kupujący pracowali wcześniej na haselu to by nie mieli uwag.
Dajcie mi jakąkolwiek puszkę a potrafię nią zrobić skopane zdjęcia
Pod warunkiem, że ktoś lubi winietę i toleruje niemal zerową rozdzielczość na brzegach kadru.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-09-2014 o 20:47
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/
Dokładnie. Właśnie o tym piszę. Dla porównania zamieść obok plik z 200/2 i porównaj ostrość i winietę na brzegach kadru.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
A co powiesz na tych, ktorzy nie pracowali na Hasselu. Na D800 im sluby srednio wychodza, a na D810 wychodza swietnie ?Albo zastap sluby samolotami
I po co Hasselowi autofocus z D4s i bufor na 50 nefow ?
Wasze "to puszka studyjna" powinniscie zastapic "ma dobra matryce do zastosowan studyjnych". Wtedy bym sie zgodzil
Bo tak naprawde to wasze studyjne D810 bije osiagami na glowe niestudyjne D700 i ustepuje mu tylko w jednym aspekcie - iloscia fps przy zalozeniu gripa i duzej baterii (5 vs 8 fps)
I jakos 5fps w reporterskim D700 nadawąło sie do slubów, a teraz to samo 5fps w D810 do slubow sie nie nadaje ?
![]()
Ostatnio edytowane przez kichu ; 08-09-2014 o 20:33
bardzo ale to bardzo bym sie zdziwil gdyby d800/810 nie bilo na glowe puszki ktorej premiera miala miejsce w lipcu 2008 - czyli bagatela 6 lat temu. firma ktora w tym samym segmencie wypusicila by cos gorszego niz sprzet sprzed 6 lat (mimo ze d700 bylo znakomitym modelem) mogla by nastepnego dnia sie zamknac.
poza tym czytaj prosze - nikt nie napisal ze d800/810 nie nadaje sie do slubow. nadaje sie jak kazdy inny aparat. trzeba go tylko umiec uzywac
ja osobiscie wolalbym zeby aparty nie mialy wiecej niz 3kl/smniej przypadkowych fotgrafow naciskajacych spust z zalozeniem "10kl/s to cos sie wybierze"
Ostatnio edytowane przez sailor ; 08-09-2014 o 21:16
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Ty nie napisałeś, bardziej chodzi mi o Jacka, który na moja argumentację, że w D800 pare rzeczy jest skopanych[*] odpowiada - ale to jest puszka studyjna i do focenia akcji sie nie nadaje - a ci co narzekaja to sie nie znaja i po co biora puszke studyjna do focenia akcji/slubow/etc skoro reporterski to jest D4s - calkowicie ignorujac jednczesnie fakt, ze w jego nastepcy czyli D810 to czego nie dalo sie dotychczasową "puszka studyjna aka D800" zrobić nagle w D810 wychodzi z palcem w przyslowiowej d... bez wiekszej filozofii.
[*] - rozpisywałem sie dokładnie w innych watkach - głownie zwiazana z celnoscia i powtarzalnoscią autofocusa, rozpisywalem się w innych wątkach ze chodzi tu zarowno o prace/wytlumienie komory lustra (drgania), celnosc powtarzalnosc - wiec kwestia zwiazane z dokladnoscia i tolerancja samego ukladu, jak i sterujacym nim oprogramowaniem firmware
Byli tez tacy ktorym do tego ich repo wystarczało nominalne 5fpsJak ktoś chciał uprawiać repo to kupową gripa do D700 i miał te fps.Przeczytaj to co napisalem, ty lansujesz teze, ze to 'aparat studyjny' z czym sie nie zgodze, zgodze sie natomiast ze ma matrycę swietnie nadajaca sie do zastosowan 'studyjnych'. Co więcej ma specyfikacje predystynującą go jako wszechstronne narzędzie do praktycznie 90% zastosowań foto, z wyjatkiem 'ultra szybkiej' reporterki wymagajacej maksymalnej ilosci klatek na sekunde.
Ostatnio edytowane przez kichu ; 08-09-2014 o 21:15
Skontaktuj się z nami